Βουλή: Θετικοί οι φορείς στην αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια
Συμφωνίες και διαφωνίες για την αναδοχή παιδιών
Δημοσίευση 26/4/2018 | 22:32
Θετική στην αναδοχή παιδιών και από ομόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ήταν η πλειοψηφία των εκπροσώπων των φορέων που τοποθετήθηκαν επί του ζητήματος στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.
Παρά τις όποιες επιμέρους ενστάσεις τάχθηκαν επί της ουσίας υπέρ των σχετικών ρυθμίσεων του υπουργείου Εργασίας διατυπώνοντας διαφορετικές απόψεις από τους βουλευτές που αντιδρούν
Η βοηθός του Συνηγόρου για τα Δικαιώματα του Παιδιού υπεύθυνη Θεώνη Κουφονικολάκου ανέφερε ότι το πιο σημαντικό στοιχείο για τα παιδιά που πάνε σε ανάδοχες οικογένειες είναι ο γονέας να διαθέτει ψυχική διαθεσιμότητα που θα κρίνεται at hoc και πάντως δεν θα προσδιορίζεται από την σεξουαλική ταυτότητα του.
Ο εκπρόσωπος των Παιδικών χωριών SOS ανέφερε ότι η κοινωνία πρέπει να εκπαιδευτεί ως προς την κουλτούρα της αναδοχής ενώ δήλωσε ότι υπάρχει άγνοια ακόμα και στη Βουλή.
Υπέρ της αναδοχής παιδιών από ομόφυλα εμφανίστηκαν και εκπρόσωποι κοινωνικών δομών.
«Αγάπη μπορούν να δώσουν και να πάρουν όλοι» υπογράμμισε εκπρόσωπος κρατικών δομών από τη Βόρεια Ελλάδα και πρόσθεσε ότι η διαδικασία δεν πρέπει να σχετίζεται με την σεξουαλικές προτιμήσεις των ανάδοχων οικογενειών.
Πάντως, η Εύη Χριστοφιλοπούλου (ΔΗΣΥ) άφησε αιχμές ότι μέρος των εκπροσώπων ανήκαν σε υπηρεσίες που εποπτεύονται από την υφυπουργό Εργασίας Θεανώ Φωτίου.
Κατηγορηματικά υπέρ των σχετικών ρυθμίσεων εμφανίστηκαν όπως ήταν αναμενόμενο οι εκπρόσωποι των οργανώσεων των ομοφύλων.
Υποστήριξαν ότι το νομοσχέδιο τους αδικεί αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι θα περιμέναμε από την παρούσα κυβέρνηση να μην μας πει ότι δεν μπορείτε να είστε κανονικοί γονείς, μπορείτε να είστε μια στάλα γονείς….. «μας θεωρείτε πάλι πολίτες δεύτερης κατηγορίας».
Στην άλλη πλευρά ο νομικός εκπρόσωπος της Ιερά Συνόδου επαναδιατύπωσε την πλήρη διάσταση της Εκκλησίας με τον πυρήνα του νομοσχεδίου εξηγώντας ωστόσο ότι η βασική διαφωνία της Εκκλησίας δεν έχει να κάνει με την αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια αλλά κυρίως με τα ετερόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.
«Θεωρούμε -δήλωσε ο Θόδωρος Παπαγεωργίου – ότι το σύμφωνο συμβίωσης δεν εξασφαλίζει το απαραίτητο περιβάλλον σταθερότητας σε ένα παιδί διότι όποιος έχει κάνει σύμφωνο συμβίωσης μπορεί εύκολα να αποδεσμευθεί από αυτό, ενώ όποιος έχει συνάψει γάμο έχει προχωρήσει σε σοβαρή αυτοδέσμευση που εγγυάται τη σταθερότητα του περιβάλλοντος του παιδιού».
Ως προάγγελος δεινών εμφανίστηκε η εκρόσωπος της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας Μαρία Περαχωρίτη συνδέοντας ευθέως την αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια με το πρόβλημα του δημογραφικού «Η ελληνική κοινωνία φθίνει καθημερινά και θα φθίνει μέχρι την εξαφάνιση της από τη χώρα» δήλωσε.