ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Μερόπη Μάττα, η φαρμακοποιός που έγινε παραμυθού
Ένα εκπληκτικό παιδικό παραμύθι για το περιβάλλον, «Το Σκουπιδονήσι του Ωκεανού»
Δημοσίευση 5/5/2018 | 00:22
Μια συνέντευξη της Μερόπης Μάττα με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου της «Το Σκουπιδονήσι του Ωκεανού» και την παρουσίασή του στην Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Ένα παραμύθι για μικρά παιδιά αλλά και για μεγαλύτερα που έχουν οικολογικές ανησυχίες είναι «Το Σκουπιδονήσι του Ωκεανού» της Μερόπης Μάττα, το οποίο μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πορφύρα.
Από την πρώτη κιόλας σελίδα του ο αναγνώστης κάνει βουτιά στα βαθιά. Κολυμπά νοερά στις θάλασσές μας, γνωρίζει τους κατοίκους τους και μαθαίνει ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Αυτά που κάνουν αφόρητη την καθημερινότητά τους. Μέσα από μια τρυφερή ιστορία, συνειδητοποιεί πως η ευθύνη για τα δεινά τους βαραίνει εμάς τους ανθρώπους αλλά και πως είναι στο χέρι μας να προστατεύσουμε το περιβάλλον.
Μερόπη Μάττα: «Τα παιδιά είναι το μέλλον του πλανήτη μας»
Με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου της «Το Σκουπιδονήσι του Ωκεανού» (εκδ. Πορφύρα) αλλά και την παρουσίασή του στο πλαίσιο της 15ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης την Κυριακή 6 Μαΐου, η συγγραφέας Μερόπη Μάττα μάς μίλησε για του ήρωές της αλλά και για όλους τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να κάνουμε τα παιδιά να αγαπήσουν και να φροντίσουν το περιβάλλον.
Τι σας ώθησε να γράψετε αυτό το «πράσινο» παραμύθι;
Μελετώντας για τη μόλυνση του περιβάλλοντος πληροφορήθηκα ότι στους ωκεανούς υπάρχουν 5 μεγάλα σκουπιδονήσια με το μεγαλύτερο απ’ αυτά να βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό και να καταλαμβάνει έκταση τριπλάσια από αυτή της Γαλλίας. Τα σκουπιδονήσια αυτά σχηματίζονται κατά κύριο λόγο από πλαστικό, αφού αυτό δε βιοδιασπάται ενώ το 10% του πλαστικού που πετάμε θα βρεθεί με κάποιο τρόπο στη θάλασσα και στη συνέχεια τα ρεύματα του ωκεανού θα το μεταφέρουν στα σκουπιδονήσια.
Η καταστροφή αυτή του περιβάλλοντος έχει δραματικές συνέπειες στη θαλάσσια ζωή, καθώς αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των φαλαινών, των θαλάσσιων χελωνών, των διαφόρων ψαριών και πουλιών που πεθαίνουν καθημερινά από την κατανάλωση πλαστικού.
Η ρύπανση της θάλασσας με το πλαστικό έχει ολέθριες συνέπειες και για τον ίδιο τον άνθρωπο. Αυτό συμβαίνει διότι το πλαστικό που βρίσκεται στο νερό και εκτίθεται στην ηλιακή ακτινοβολία διασπάται σε μικρότερα κομμάτια, τα «μικρο-πλαστικά» τα οποία απορροφούν τοξικές ουσίες και μετατρέπονται σε «δηλητηριώδη χαπάκια». Αυτά τα καταναλώνουν οι μικροί θαλάσσιοι οργανισμοί, μπαίνουν στην τροφική αλυσίδα και καταλήγουν στο πιάτο μας με τη μορφή ενός μολυσμένου με πλαστικό ψαριού.
Η κατανάλωση τέτοιων γευμάτων οδηγεί σε αύξηση του καρκίνου και σε προβλήματα στη λειτουργία του ενδοκρινούς συστήματος του ανθρώπου. Τρομάζοντας από την καταστροφική επίδραση που έχει η αλόγιστη χρήση του πλαστικού στον πλανήτη μας αλλά και σε μας τους ίδιους θεώρησα χρέος μου να συμβάλλω και εγώ στην ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς με τον δικό μου τρόπο – γράφοντας δηλαδή ένα «οικολογικό παραμύθι».
Ποια είναι τα κυριότερα ερωτήματα που φέρνει στην επιφάνεια η ιστορία σας;
Οι πρωταγωνιστές της ιστορίας μας ο Άλμπι και η Αλμπίνα, τα δυο αγαπημένα άλμπατρος, η Λώνα η χελώνα, και ο Φίνι το δελφίνι έρχονται αντιμέτωποι με το Σκουπιδονήσι του Ωκεανού. Θα γίνει καλά ο Άλμπι; Ο Ωκεανός θα μπορέσει να αποκτήσει και πάλι τα κρυστάλλινα νερά του; Τι μπορώ να κάνω εγώ γι’ αυτό; Να μερικά από τα ερωτήματα που θέτει η ιστορία μας, ενώ παράλληλα μας διδάσκει πως εμείς οι ίδιοι μπορούμε να προστατέψουμε το περιβάλλον. Αρκεί να το αγαπήσουμε και να το νοιαστούμε σαν δικό μας σπίτι.
Με ποιον τρόπο τα παιδιά μπορούν να γίνουν μέρος της λύσης και να βοηθήσουν έμπρακτα, ώστε να εκλείψει το Σκουπιδονήσι;
Τα παιδιά είναι το μέλλον του πλανήτη μας και είμαστε υποχρεωμένοι να τους διδάξουμε πώς να τον προστατεύουν. Από μικρή ηλικία μπορούν να μάθουν να αποφεύγουν τη χρήση του πλαστικού ιδίως όταν πρόκειται για πλαστικό μιας χρήσεως, όπως τα καλαμάκια, το εμφιαλωμένο νερό, τα ποτήρια και τα πιάτα μιας χρήσεως. Επίσης, μπορούμε να τα ωθήσουμε να ανακυκλώνουν όσο γίνεται περισσότερο, ακολουθώντας πάντα τους κανόνες της ανακύκλωσης, για παράδειγμα να πετάνε στην ανακύκλωση συσκευασίες καθαρές και στεγνές. Μια πολύ ενδιαφέρουσα λύση είναι και η αναβαθμιστική ανακύκλωση, κατά την οποία τα παιδιά μπορούν να δώσουν μια δεύτερη ζωή στο σκουπίδι τους και να το μετατρέψουν σε κάτι χρήσιμο, όπως η μεταμόρφωση ενός άδειου τενεκεδένιου κουτιού σε μια πολύχρωμη γλαστρούλα.
Στο βιβλίο σας ο μικρός αναγνώστης εκτός από την ιστορία, θα βρει και ένα επιτραπέζιο. Θεωρείτε πως μέσα από το παιχνίδι αφομοιώνεται καλύτερα η γνώση, αν ναι με ποιον τρόπο;
Μέσα από το παιχνίδι δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά να εμπεδώσουν τους τρόπους προστασίας του περιβάλλοντος με τον πλέον ευχάριστο και διασκεδαστικό τρόπο. Παράλληλα αποτελεί μια ιδανική ευκαιρία για συζήτηση με το γονέα ή τον παιδαγωγό με σκοπό την ευαισθητοποίηση των παιδιών σε θέματα μόλυνσης του περιβάλλοντος.
Info: Το βιβλίο της Μερόπης Μάττα «Το Σκουπιδονήσι του Ωκεανού» μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πορφύρα και θα παρουσιαστεί στη 15η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης την Κυριακή 6 Μαΐου, στις 18:00 στην παιδική γωνιά της αίθουσας 2, περίπτερο 14.
Λίγα λόγια για τη συγγραφέα
Η Μερόπη Μάττα είναι φαρμακοποιός, απόφοιτος της Φαρμακευτικής σχολής Α.Π.Θ., όπου εκπόνησε τη Διδακτορική της Διατριβή στη Μοριακή Βιολογία.
Διατηρεί φαρμακείο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενώ έχει διδάξει στο ΤΕΙ Φλώρινας και στο ΤΕΙ Λάρισας. Είναι μητέρα τριών παιδιών που αποτέλεσαν πηγή έμπνευσής της για την ενασχόλησή της με τη συγγραφή παραμυθιών.