Όταν λέμε πόλεις πλέον, στην σύγχρονη αστική εκδοχή τους, δεν εννοούμε πια τα στενά της όρια, αλλά και τις γύρω περιοχές. Αν ρωτήσει ένας ξένος κάποιον που μένει στην Γλυφάδα «Από που είσαι;», το πιο πιθανό είναι να του απαντήσει «Από Αθήνα». Οπότε πλέον δεν μπορούμε να υπολογίζουμε τον πληθυσμό μιας πόλης από τους ανθρώπους που μένουν στα στενά της όρια, αλλά από το «Metropolitan Area».
Στην Ελλάδα, η αστυφιλία ήταν κάτι περισσότερο από τάση. Οι μεγάλες πόλεις τράβηξαν τον περισσότερο κόσμο και τα χωριά ερήμωσαν. Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι τα δυο μεγαλύτερα αστικά κέντρα. Οι δυο «μητροπόλεις» της Ελλάδας, του βορρά και του νότου. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες πόλεις με αρκετά μεγάλο αριθμό κατοίκων, οι οποίες ξεπερνούν τις 100.000. Ποιες και πόσες είναι αυτές;
Πειραιάς
Δεν είναι πολλές. Εκτός από τις δυο προαναφερθείσες, σε αυτές ανήκουν ο Πειραιάς, η Πάτρα, το Ηράκλειο, η Λάρισα, ο Βόλος και τα Ιωάννινα. Σύνολο δηλαδή 8 πόλεις στην Ελλάδα έχουν πληθυσμό πάνω από 100.000 κατοίκους. Αν μάλιστα αθροίσεις τους πληθυσμούς των 8 αυτών πόλεων, το αποτέλεσμα θα δείξει ότι πάνω από το 70% των Ελλήνων κατοικούν εκεί.
Λάρισα
Η κρίση από το 2009, έκανε πολλούς ανθρώπους να επιστρέψουν σε χωριά και επαρχιακές πόλεις. Ωστόσο η απογραφή του 2011, δεν πρόλαβε να καταγράψει ποιος ήταν ο ακριβής αριθμός αυτών των ανθρώπων. Η επόμενη απογραφή είναι προγραμματισμένη για το 2021. Τότε θα μπορέσουμε να δούμε αν υπάρχει και κατά πόσο μεγάλη είναι η ανατροπή αυτού του σκηνικού στην πληθυσμιακή κατανομή της Ελλάδας.
Ηράκλειο