Η Ευρώπη πιέζει για ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ
«Πολύ μεγάλες» είναι οι προσδοκίες του πρωθυπουργού για την συνάντηση με Ζάεφ
Δημοσίευση 16/5/2018 | 19:35
Για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια ξεκινάει απόψε στη Σόφια της Βουλγαρίας η διήμερη Σύνοδος Κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων.
Απόψε, Τετάρτη, (19:30-22:30) θα λάβει μέρος το δείπνο εργασίας των ηγετών των 28 κρατών-μελών της ΕΕ, στο οποίο κάλεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και το οποίο παραθέτει ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ.
Νωρίτερα (17:00-18:30), ο Έλληνας πρωθυπουργός συμμετείχε ως παρατηρητής στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ). Προσερχόμενος στη Σύνοδο, ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη συνάντησή του με τον Ζόραν Ζάεφ.
Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για τις προσδοκίες που έχει από τη συνάντηση με τον Σκοπιανό ομόλογό του, το πρωί της Πέμπτης. «Πολύ μεγάλες», απάντησε χαμογελώντας, σύμφωνα με την ΕΡΤ.
Από την πλευρά του ο Ζάεφ, στο ίδιο ερώτημα, ευχήθηκε η αυριανή να είναι μια πετυχημένη συνάντηση. Ακόμη, σύμφωνα με το ΑΠΕ, δήλωσε ότι είναι «θετική στιγμή για να επιβεβαιώσουμε τι έχει επιτευχθεί έως σήμερα».
Τουσκ: Η ΕΕ ο μοναδικός εταίρος που ενδιαφέρεται για σταθερότητα στα Βαλκάνια
Στην πρόσκληση-επιστολή που έστειλε ο κ. Τουσκ στους ηγέτες της ΕΕ ενόψει της Συνόδου Κορυφής εκφράζει την πεποίθηση ότι η ΕΕ είναι ο μοναδικός «εταίρος» που ενδιαφέρεται για τη σταθερότητα της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων και την ευημερία των λαών τους, «σε αντίθεση με αυτούς που συμπεριφέρονται σαν να πρόκειται για γεωπολιτικό παιχνίδι σκάκι» [υπαινιγμός για Ρωσία-Τουρκία].
«Η ευρωπαϊκή προοπτική για τα Δυτικά Βαλκάνια θα πρέπει να παραμείνει μια ειλικρινής δέσμευση και από τις δύο πλευρές», υπογράμμισε ο Ντόναλντ Τουσκ στην επιστολή του, απευθύνοντας ανοιχτό κάλεσμα για επενδύσεις στην περιοχή, οι οποίες, όπως λέει, είναι προς το συμφέρον της ΕΕ.
Επιδιώκουν λύση στο ονοματολογικό
Σημειώνεται ότι θετικές εξελίξεις αναμένει ο Ντόναλντ Τουσκ και από τη συνάντηση των Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ που θα γίνει αύριο, Πέμπτη, στη Σόφια. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, ο στόχος δεν είναι μια ολοκλήρωση της συμφωνίας Ελλάδας-Σκοπίων, στη Σόφια, αλλά, όπως είπε χαρακτηριστικά, «ευελπιστούμε να υπάρχει καλή έκβαση» μέχρι τον Ιούνιο, που χαρακτήρισε «μήνα-κλειδί» για τις αποφάσεις της Ε.Ε. σε σχέση με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ.
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος σχολίασε, επιπροσθέτως, πως «τα μηνύματα που λαμβάνουμε από την Αθήνα και τα Σκόπια σε σχέση με το ζήτημα της ονομασίας είναι θετικά».
Συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ την Πέμπτη
Τα βλέμματα όλων στρέφονται στη διμερή συνάντηση που θα έχει το πρωί της Πέμπτης (10:15-11:15) ο Ελληνας πρωθυπουργός με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, στο περιθώριο της Συνόδου, με αντικείμενο τις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό της γείτονος. Πριν από την αυριανή συνάντησή τους, οι δυο αρχηγοί θα παρίστανται αμφότεροι στην προσύνοδο του ΕΣΚ και στο αποψινό δείπνο.
Το αποψινό δείπνο
Το ανεπίσημο δείπνο των ηγετών της ΕΕ θα γίνει απόψε, Τετάρτη, στο Sofia Tech Park, πριν από τη Σύνοδο (δεν θα προκύψουν συμπεράσματα). Στο μενού των συζητήσεων συμπεριλαμβάνονται τρία θέματα: η ψηφιακή καινοτομία, οι εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ και η συμφωνία με το Ιράν για τα πυρηνικά, σε συνέχεια της ανακοίνωσης αποχώρησης των ΗΠΑ.
Πιέζει ο Τουσκ για το Σκοπιανό
Τα βήματα ενός οδικού χάρτη, ο οποίος θα οδηγήσει σε μια οριστική συμφωνία ανάμεσα στην Αθήνα και στα Σκόπια, θα εξετάσουν, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και ΠΓΔΜ στο διπλό ραντεβού στη Σόφια, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής Ε.Ε. - Δυτικών Βαλκανίων για το μέλλον της περιοχής.
Ο Αλέξης Τσίπρας είχε, μάλιστα, χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ντόναλντ Τουσκ, για την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής. Σύμφωνα με το Μαξίμου, ο κ. Τουσκ επικρότησε τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση για την επίλυση των διαφορών της με τις γειτονικές χώρες της, «που άλλωστε αποτελεί και προϋπόθεση για την ενταξιακή προοπτική τους». Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα διαδραματίζει «πάντοτε» εποικοδομητικό ρόλο στα Βαλκάνια.
Η Αθήνα αποδίδει μεγάλη σημασία στη Σύνοδο Ε.Ε. - Δυτικών Βαλκανίων, και θεωρεί ότι είναι μια ευκαιρία για την επιστροφή της Ελλάδας στην περιοχή, έπειτα από μια περίοδο κατά την οποία ήταν απούσα κυρίως λόγω της εμπλοκής με την ονομασία των Σκοπίων.
Οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης
Ενόψει της συνάντησης Τσίπρα-Ζάεφ η κυβέρνηση επανέλαβε τις θέσεις και τις κόκκινες γραμμές της:
«Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να υπερασπίζεται με σταθερότητα και αποφασιστικότητα την εθνική γραμμή για σύνθετη ονομασία, η οποία θα ισχύει έναντι όλων πράγμα που εξ ορισμού προϋποθέτει την αναθεώρηση του Συντάγματος στη γείτονα» δήλωσε την Τετάρτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος. Υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της ΠΓΔΜ στους διεθνείς οργανισμούς προϋποθέτει επίλυση, προϋποθέτει μία βιώσιμη συμφωνία σε ό,τι αφορά το θέμα του ονόματος.
Η ατζέντα της συνάντησης περιλαμβάνει το σύνολο των ζητημάτων που σχετίζονται με τη διαπραγμάτευση για το όνομα. Ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι στις συνεχιζόμενες συζητήσεις με τους γείτονές μας «έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου, ωστόσο απέχουμε ακόμη αρκετά από την κατάληξη των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη συμφωνίας». Έκανε λόγο για εξαιρετικά χρήσιμη και σημαντική συνάντηση στη Σόφια, επισημαίνοντας ότι, ωστόσο, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να προεξοφληθεί ότι θα καταλήξει σε συμφωνία και συνεπώς είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί και επόμενος γύρος, ώστε να διανυθεί η απαιτούμενη απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές.
Ολα τα Βαλκάνια στη Σύνοδο Κορυφής
Στη Σύνοδο θα συμμετάσχουν εκτός από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των κρατών-μελών της ΕΕ και οι ηγέτες των 6 εταίρων της ΕΕ στα Βαλκάνια, Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Σερβία, Μαυροβούνιο, πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και Κοσσυφοπέδιο. Επιπλέον, αναμένεται να παραστούν η ύπατη εκπρόσωπος για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι, και ο επίτροπος για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και τις Διαπραγματεύσεις για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν.