Τσίπρας σε Παυλόπουλο για Σκοπιανό: «Είμαστε σε ένα κρίσιμο στάδιο της διαπραγμάτευσης»
Το κατώφλι του προεδρικού μεγάρου πέρασε το πρωί ο πρωθυπουργός για να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 19/5/2018 | 11:16
Το κατώφλι του προεδρικού μεγάρου πέρασε στις 9.30 το πρωί ο πρωθυπουργός προκειμένου να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η ενημέρωση κράτησε κάτι λιγότερο από μια ώρα.
Απευθυνόμενος προς τον Προκόπη Παυλόπουλο, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε: "Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο στάδιο της διαπραγμάτευσης. Υπερασπιζόμαστε μια γραμμή που έχει διαμορφωθεί δύο δεκαετίες και είναι κτήμα της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων και ιδίως όσον έχουν διαχειριστεί κρίσιμα εθνικά θέματα. Θέλουμε λύση που θα αντέξει στο χρόνο. Δεν κάνουμε βιαστικές κινήσεις και υπερασπιζόμαστε την εθνική γραμμή, που είναι μια αμοιβαία αποδεκτή σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις. Κάτι που προϋποθέτει συνταγματική αναθεώρηση στην πΓΔΜ και εγγυήσεις για την εξάλειψη κάθε μορφής αλυτρωτισμού. Σε κρίσιμα εθνικά θέματα, είναι αναγκαίο να επιδιώκεται συναίνεση".
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε λέγοντας "Ευχαριστώ για την ενημέρωση, ιδίως όταν εντάσσεται στο πλαίσιο της διαμόρφωσης μιας κοινής θέσης" και προσέθεσε "Στα μεγάλα θέματα απαιτείται συναίνεση. Σας ευχαριστώ".
Εν τω μεταξύ, την έντονη αντίδραση τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και του Κινήματος Αλλαγής προκάλεσε η δημοσιοποίηση ενός έκτου ονόματος για το ονοματολογικό που φέρεται να έχει πέσει στο τραπέζι. Πρόκειται για το "Μακεδονία του Ίλιντεν", το οποίο απορρίπτουν ως "αλυτρωτικό" τόσο η Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και η Φώφη Γεννηματα.
Ήδη στη χθεσινή τοποθέτησή της η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη πρόταση ως «επιτομή της επιστροφής του αλυτρωτισμού».
Από την πλευρά της η ΝΔ έκανε γνωστό ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα ενημερώθηκε ότι με τον κ. Ζόραν Ζάεφ συζητά το όνομα "Μακεδονία του Ίλιντεν". Όπως ανέφερε, το όνομα αυτό συνδέεται ιστορικά και ευθέως με την επιδίωξη δημιουργίας "μακεδονικού" έθνους και κράτους που περιλαμβάνει τη Θεσσαλονίκη και εκτείνεται ως το Αιγαίο», σχολιάζει η ΝΔ και τονίζει: «Οποιαδήποτε αναφορά του Ίλιντεν στο όνομα της γειτονικής χώρας, όχι μόνον δεν θέτει τέλος στον αλυτρωτισμό των Σκοπίων, αλλά αντιθέτως τον επιβεβαιώνει και τον ενισχύει. Γι' αυτό είναι απαράδεκτο ακόμη και να τίθεται προς συζήτηση».