E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σε ισχύ η βαριά φορολογία των ακινήτων και μετά το μνημόνιο

Στο αναπτυξιακό σχέδιο Τσακαλώτου

Δημοσίευση 22/5/2018 | 15:15

Σε ισχύ η βαριά φορολογία των ακινήτων και μετά το μνημόνιο

Ούτε μετά το Μνημόνιο γλιτώνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων το «χαράτσι» των 2,65 δισ. ευρώ τον χρόνο. Ακόμα και αν αλλάξει όνομα ο ΕΝΦΙΑ, η είσπραξη θα παραμείνει στο ύψος της, όπως προβλέπει το Αναπτυξιακό Σχέδιο Τσακαλώτου, το οποίο παρουσίασε χθες στο υπουργικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με την τελευταία εκδοχή και μετά από τις αντιδράσεις των δανειστών και τις αλλαγές που επέβαλε η Κομισιόν, όπως προκύπτει από πληροφορίες της Καθημερινής, απαλείφθηκε και η πρόβλεψη για επενδύσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ στον τομέα της φαρμακευτικής κάνναβης. «Στον πάγο» μπαίνει για μια ακόμη φορά η εξαγγελία για τον κατώτατο μισθό, καθώς προβλέπεται «προσεκτική» αύξηση υπό προϋποθέσεις. Η Αναπτυξιακή Τράπεζα, επίσης, περιγράφεται περίπου ως το σημερινό ΕΤΕΑΝ (Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης).

Σε σχέση με το προσχέδιο που είχε παρουσιάσει στις 27 Απριλίου ο κύριος Τσακαλώτος στο Eurogroup –κείμενο το οποίο είχε φέρει προ 11 ημερών στην δημοσιότητα το Newmoney.gr- τα νέα στοιχεία που ανακύπτουν είναι τα εξής:

1. Επενδύσεις στην κάνναβη: το μόνο που αναφέρεται είναι ότι η άδεια για ιατρική κάνναβη αφορά την καλλιέργεια, επεξεργασία και παραγωγή ολοκληρωμένων προϊόντων ιατρικής κάνναβης. Στο τελευταίο σχέδιο, αφαιρέθηκε έπειτα από προτροπή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η αναφορά ότι «σύμφωνα με την κυβέρνηση, η εσωτερική παραγωγή και επεξεργασία θα μπορούσε να δημιουργήσει επενδύσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια».

2. ΕΝΦΙΑ: στο σχέδιο αναφέρεται ότι μακροπρόθεσμα αναμένεται να αποδίδει έσοδα 2,65 δισ. ευρώ. Στόχος είναι ένας μόνιμος μηχανισμός τακτικής αναπροσαρμογής των φορολογικών αξιών και περαιτέρω βελτιώσεις στο σύστημα φόρων ακίνητης περιουσίας, «ώστε οι τιμές να προσεγγίσουν τις πραγματικές αξίες της αγοράς των μεμονωμένων ακινήτων».

3. Εργασιακά: όσον αφορά τον κατώτατο μισθό, «εξαιτίας των βελτιωμένων συνθηκών της ελληνικής οικονομίας και της αγοράς εργασίας, μπορεί να εξεταστεί προσεκτικά η αύξηση του κατώτατου μισθού». Ο νέος κατώτατος μισθός θα προκύψει από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, «ύστερα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και τους αρμόδιους φορείς εφαρμογής».

4. Αναπτυξιακή τράπεζα: στο σχέδιο αναφέρεται ότι η δημιουργία μιας αναπτυξιακής τράπεζας «αναμένεται να προωθήσει μακροπρόθεσμες επενδύσεις και οικονομική ανάπτυξη, υποστηρίζοντας την επιχειρηματικότητα». Θα προσφέρει ρευστότητα και συμβουλευτικές υπηρεσίες για την αναπτυξιακή πολιτική της χώρας, και για να στηρίξει αυτές τις δραστηριότητες, θα εκδίδει τίτλους και θα συγκεντρώνει κεφάλαια. «Η αναπτυξιακή τράπεζα δεν θα δέχεται καταθέσεις και θα επιδιώξει αρχικά την έμμεση χρηματοδότηση». Θα αποτελέσει εξέλιξη του ETEAN, το οποίο θα αναδιαρθρωθεί. Η αναπτυξιακή τράπεζα θα χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά τα κεφάλαια που διαχειρίζεται μέχρι σήμερα και θα χρησιμοποιήσει επίσης υπάρχοντα κονδύλια από άλλους οργανισμούς (π.χ. TANEO). Δεν θα επικεντρωθεί στη λιανική τραπεζική, αλλά θα επιδιώξει να ενισχύει τις εμπορικές τράπεζες, τους ιδιώτες επενδυτές και άλλους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.

5. Φορολογικό σύστημα: «ο συνολικός φορολογικός συντελεστής στην Ελλάδα είναι σχετικά υψηλός, αλλά όχι τόσο υψηλός σε ευρωπαϊκή κλίμακα».

6. Χωροταξικό: είναι ο μόνος τομέας όπου αναφέρεται σαφές χρονοδιάγραμμα, για ολοκλήρωση των χωροταξικών σχεδίων και του κτηματολογίου μέχρι το 2021. Προβλέπεται νέο θεσμικό πλαίσιο του χωροταξικού (Δεκ. 2018), επανεξέταση των περιφερειακών χωροταξικών σχεδίων (Σεπ. 2018), σχεδιασμός τοπικών χωροταξικών σχεδίων σε όλη τη χώρα, που θα γίνει σε διαφορετικές φάσεις (Σεπ. 2018), δημιουργία ενός χωροταξικού σχεδίου για τις βασικές επενδύσεις: τουρισμός (2019), βιομηχανία (2020), ορυκτοί πόροι (2020) και ιχθυοκαλλιέργειες (2021). Οσον αφορά το κτηματολόγιο, το σχέδιο ανάπτυξης είναι πιο ασαφές. Αναφέρει ότι έχει υιοθετηθεί ένας οδικός χάρτης για την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών και της ακτογραμμής (αρχές του 2019).

7. Capital controls: δεν περιγράφεται κανένας συγκεκριμένος χρονικός στόχος, ούτε γίνεται αναφορά σε ποσά αναλήψεων. «Αρση των περιορισμών σχετικά με την πρόωρη λήξη των προθεσμιακών καταθέσεων και την πρόωρη εξόφληση των δανείων. Αύξηση του ορίου αναλήψεων των μεταφορών σε διεθνείς λογαριασμούς και του ποσοστού απόσυρσης του κεφαλαίου που μεταφέρεται από το εξωτερικό και κατάργηση των περιορισμών όσον αφορά το άνοιγμα επιχειρηματικών και ατομικών λογαριασμών», αναφέρει το σχέδιο ανάπτυξης.

Στο σχέδιο αναφέρεται ότι την περίοδο 2018-2022 η πραγματική ανάπτυξη του ΑΕΠ αναμένεται να φτάσει το 2,3% - αν και ο στόχος αυτός αναθεωρείται ήδη προς τα κάτω (σε 2%-2,1%) στο νέο μεσοπρόθεσμο που θα ψηφιστεί σε δύο εβδομάδες.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τραυματίστηκε φίλαθλος με βεγγαλικό πριν από το ΠΑΟΚ – Μπιλμπάο

Ελλάδα Χτες
Ο οπαδός διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο

Πάνω από 100.000 πιστοί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου για το «ύστατο χαίρε» στον πάπα Φραγκίσκο

Κόσμος Χτες
Σύμφωνα με τους κανόνες του Universi Dominici Gregis, στην εν λόγω περίπτωση, η διαδικασία θα εκκινήσει μεταξύ 6 και 10 Μαΐου

Σoκ: Πέθαvε στα 24 αγαπημένη ηθοποιός

Κόσμος Χτες
Η ανακοίνωση της οικογένειάς της

Φόβος και τρόμος μετά τον σεισμό στην Τουρκία – Οι πολίτες κατέβηκαν στους δρόμους με σκηνές!

Κόσμος Χτες
Πανικοβλημένοι πολίτες πήραν τα παιδιά, τα κατοικίδια και τα απολύτως απαραίτητα και άφησαν τα σπίτια τους

Σεισμός στην Κωνσταντινούπολη: Πολίτης πηδά από μπαλκόνι για να σωθεί ‑ Βίντεο ντοκουμέντο

Κόσμος Χτες
Όπως μπορείτε να δείτε στο βίντεο ντοκουμέντο, ο άνθρωπος αυτός τρόμαξε από τον σεισμό των 6,2 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη και πήδηξε από το μπαλκόνι πάνω σε σταθμευμένο αυτοκίνητο

Ξυλοκοπήθηκε οδηγός ΚΤΕΛ επειδή κόρναρε σε οδηγό ΙΧ στην Αργολίδα

Ελλάδα Χτες
«Μου έριξε καφέ, με έβρισε και με χτύπησε»

Έκρυψαν 56 κιλά κοκαΐνη σε γαρίδες ‑ 1,6 εκατ. ευρώ η αξία της

Ελλάδα Χτες
Πώς το ΣΔΟΕ μαζί με τους αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών εντόπισαν

Φάρσαλα: 19χρονος καταπλακώθηκε από τοίχο

Ελλάδα Χτες
Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, αλλά ήταν ήδη αργά για τον νεαρό

Ρωσία: Καπνοί στο επιχειρηματικό κέντρο της Μόσχας ‑ Τουλάχιστον 3 εκρήξεις

Κόσμος Χτες
Τα αίτια της έκρηξης είναι μέχρι στιγμής ασαφή

Τρομακτική προειδοποίηση από τον γνωστό καθηγητή: Δεν ήταν αυτοί οι μεγάλοι σεισμοί, έρχεται 7αρι

Κόσμος Χτες
O καθηγητής Naci Görür είχε προειδοποιήσει ήδη από το περασμένο καλοκαίρι για ισχυρότατο σεισμό που αναμένεται στην Κωνσταντινούπολη