Οι παλαιστές Σούμο ξεχωρίζουν για το τεράστιο μέγεθός τους και για την ενδυμασία τους, που μερικοί την βρίσκουν αστεία. Ούτε είναι, αφού πρόκειται για παράδοση, ούτε θα ήταν σοφό να τους το πείτε.
Το σίγουρο είναι πως η ζωή ενός παλαιστή Σούμο δεν είναι και εύκολη. Για την ακρίβεια μπορεί να είναι και μαρτύριο. Αν και το συγκεκριμένο είδος πάλης είναι μια θρησκευτική τελετή και οι παλαιστές δεν δίνουν σημασία στις δυσκολίες.
Βρήκαμε 10 τρελά πράγματα που ισχύουν για τους Σούμο. Και μερικά απ΄αυτά δεν τα περιμέναμε...
Οι Σούμο δεν ήταν πάντα υπέρβαροι
Οι παραδοσιακοί παλαιστές Σούμο δεν είχαν μεγάλο βάρος. Η εικόνα που έχουμε για τους παλαιστές έχει προκύψει τα τελευταία χρόνια και είναι μάλλον επιλογή τους, αφού δεν υπάρχουν κατηγορίες κιλών στην συγκεκριμένη πάλη. Μην το δοκιμάσετε βέβαια...
Η ζωή τους είναι σκληρή
Η πειθαρχία είναι το Α και το Ω. Δεν μπορούν να ξεφύγουν από τον τρόπο ζωής που προστάζει η παράδοση. Ζουν στο «sumobeya», κάτι σαν στάβλο δηλαδή, όπου κοιμούνται, τρώνε και εκπαιδεύονται μαζί με 15 ή και περισσότερους παλαιστές. Μόνο αν παντρευτούν μπορούν να μείνουν εκτός «sumobeya». Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα δηλαδή...
Οι στάβλοι έχουν μόνο έναν ξένο την φορά
Ένας «sumobeya» κάποια στιγμή «στρατολόγησε» 6 παλαιστές από την Μογγολία. Ταυτόχρονα. Για κάποιο λόγο επικράτησε πανικός και σήμερα επιτρέπεται μόνο ένας ξένος σε κάθε στάβλο την φορά. Επίσης οι ξένοι σούμο, πρέπει να μιλούν ιαπωνικά και να ξέρουν τα πάντα για την ιαπωνική κουλτούρα.
Οι διαιτητές δεν περνούν καλύτερα
Για να γίνεις διαιτητής Σούμο πρέπει να ξεκινήσεις από πολύ μικρή ηλικία, από 15-16 ετών, και σιγά σιγά, με πολύ πειθαρχία και υπακοή στους κανόνες να ανέβεις στην ιεραρχία. Οι διατητές ή gyoji, συνήθως έχουν μαζί τους ένα σπαθί. Σε τι χρησιμεύει; Αν πάρουν μια λάθος απόφαση, το σπαθί είναι εκεί για να κάνουν σεπούκου, ή αλλιώς χαρακίρι όπως είναι γνωστό στην χώρα μας. Με λίγα λόγια να αυτοκτονήσουν. Αν και δεν συμβαίνει, μόνο η ιδέα μάλλον σε κάνει να σκέφτεσαι διπλά πριν αποφασίσεις...
@insidejapantours.com
Οι γυναίκες δεν μπορούν να γίνουν παλαιστές Σούμο
Όχι μόνο δεν μπορούν, αλλά δεν τους επιτρέπεται να δουν και αγώνα! Τον 18ο αιώνα, υπήρξαν αρκετές γυναίκες Σούμο, που όμως έδιναν αγώνες μόνο για ψυχαγωγία. Αργότερα, απαγορεύτηκε ρητά και τελεσίδικα.
Οι Σούμο απαγορεύεται να οδηγούν
Κι όμως. Μετά από ένα τραγικό δυστύχημα ενός παλαιστή, η Ομοσπονδία απαγόρευσε σε όλους τους παλαιστές να οδηγούν! Στην Ιαπωνία οι Σούμο κυκλοφορούν με ΜΜΜ και δεν περνούν απαρατήρητοι.
@blog.m0shi-m0shi.com
Φορούν μόνο παραδοσιακά ενδύματα. Παντού.
Ναι ακόμα και στο μετρό. Δεν επιλέγουν κιόλας τι θα φορέσουν. Δηλαδή μια παραδοσιακή ενδυμασία με χρώματα που τους αρέσουν. Όχι. Πρέπει να φορέσουν συγκεκριμένα ρούχα, τα οποία επιλέγονται βάσει της εμπειρίας που έχουν από αγώνες.
Δεν μπορούν να φέρονται όπως γουστάρουν
Υπάρχει ένα κώδικας που δεν μπορεί να σπάσει. Πρέπει να ελέγχουν τον εαυτό τους και την προσωπικότητά τους όταν βρίσκονται με κόσμο. Πρέπει να μιλούν ήρεμα συνεχώς και να αποφεύγουν να γελοιοποιηθούν. Στους αγώνες πάλι απαγορεύεται να χαρούν αν κερδίσουν ή να λυπηθούν όταν χάσουν!
Κανένας κάτω από 50 δεν ενδιαφέρεται για πάλη Σούμο
Ο μέσος όρος ηλικίας στο κοινό όλο και αυξάνεται, αφού η νέα γενιά προτιμά το ποδόσφαιρο και το μπέιζμπολ. Δύσκολα βρίσκεις στο κοινό κάποιον κάτω από 50 ετών.
Η Γιακούζα λατρεύει το Σούμο
Σε αντίθεση με τις νεαρές ηλικίες, η ιαπωνική μαφία λατρεύει το άθλημα. Σε έναν αγώνα 50 μέλη είχαν κλείσει όλη την πρώτη σειρά, για να χαροποιήσουν το μεγάλο αφεντικό που τον έβλεπε από την φυλακή. Πάντως έχουν υπάρξει κι εδώ περιστατικά στημένων αγώνων, με πρωταγωνίστρια βέβαια την Γιακούζα.
Τα σπίτια που στέκονται στο χείλος του γκρεμού, καταρρέουν μέρα με τη μέρα
Περίεργα εορταστικά έθιμα από όλη την Ελλάδα
Τι είναι το οικολογικό χρήμα ‑ Το κοινωνικοοικονομικό «πείραμα» στη Γαλλία
Τι είναι το γυναικείο κίνημα 4B και πώς επηρεάζει το σeξ και τις σχέσεις των δυο φύλων
Περίεργα επαγγέλματα που όμως πληρώνονται πολύ καλά
Πολιτικοί, τραγουδιστές, ηθοποιοί: 7 διάσημοι που έπαιξαν σε διαφημιστικά
Πώς είναι η ζωή για μια Ελληνίδα μαμά στο εξωτερικό
ΡΕΠΟΡΤΑΖ Stories Χτες