Παππάς: Εξελισσόμαστε σε υπολογίσιμη δύναμη στον τομέα του Διαστήματος
Εξήρε την στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος
Δημοσίευση 27/6/2018 | 22:02
Τα οφέλη του τομέα του Διαστήματος, στον οποίο «η Ελλάδα προχωρεί βήμα-βήμα ώστε να εξελιχθεί σε μια υπολογίσιμη δύναμη» και τις δράσεις της κυβέρνησης προς αυτή την κατεύθυνση, τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, παρουσίασε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, στην Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής.
Όπως τόνισε, ο τομέας του Διαστήματος, πέρα από εμβληματικός και ιδιαίτερα προσοδοφόρος, είναι ένας τομέας ο οποίος έχει ως απαραίτητη την αξιοποίησή του από κάθε κράτος που θέλει να έχει μια αξιοπρεπή παρουσία στο διεθνές οικονομικό και πολιτικό στερέωμα.
Ο κ. Παππάς, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, εξήρε την στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος για την πλήρη αξιοποίηση της συμμετοχής της χώρας και των δυνατοτήτων που δίνονται από αυτή την συμμετοχή. «Προχωράμε στην διασφάλιση της ελληνικής συμμετοχής με τον πιο αποδοτικό τρόπο» είπε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και ενημέρωσε, αφενός για την συναπόφαση να συγκροτηθεί ένα κέντρο επώασης νεοφυών επιχειρήσεων σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος, αφετέρου για την έγκριση του ελληνικού αιτήματος για ειδική πρωτοβουλία εντός της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος, με θέμα «Διάστημα και Ναυτιλία».
«Θα το στηρίξουμε με αντίστοιχα κονδύλια, προκειμένου η χώρα μας να αξιοποιήσει τα παραγωγικά της πλεονεκτήματα στον τομέα της ναυτιλίας, αλλά και όλων των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την θάλασσα» ανέφερε ο υπουργός, και υπογράμμισε ότι είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα, θέτει επί τάπητος και ζητά από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος να δώσει προτεραιότητα στην έρευνα σε έναν κλάδο, ο οποίος είναι συνυφασμένος με έναν πάρα πολύ δυναμικό τομέα της οικονομίας και στον οποίο η Ελλάδα είναι η πρώτη παγκόσμια δύναμη. «Η Ναυτιλία και η έρευνα πάνω στις διαστημικές εφαρμογές που την αφορούν, μπορεί να δημιουργήσει και να πολλαπλασιάσει, και την απασχόληση και τα οικονομικά αποτελέσματα, και να κάνει επί της ουσίας τις επιστροφές των συνδρομών της Ελλάδας πολύ πιο απτές και παραγωγικές» τόνισε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στις δράσεις της κυβέρνησης τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, για την ανάπτυξη του διαστημικού τομέα στη χώρα, ο κ. Παππάς ενημέρωσε την επιτροπή ότι ανανεώθηκε η σύμβαση του ελληνικού δημοσίου με την HELLAS SAT, με πάρα πολύ ευνοϊκότερους όρους και ανταλλάγματα υπέρ του ελληνικού δημοσίου. «Ήδη - είπε - έχουμε αρχίσει ως χώρα να επωφελούμαστε από τα ανταλλάγματα αυτά σε κρίσιμες υπηρεσίες, οι οποίες μεταβαίνουν αυτή τη στιγμή στο δορυφόρο HELLAS SAT 3, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την περαιτέρω αύξηση των δραστηριοτήτων μας, οι οποίες θα ολοκληρωθούν με την εκτόξευση του HELLAS SAT 4, το επόμενο διάστημα».
Ακόμη αναφέρθηκε στην ίδρυση του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού, επισημαίνοντας πως ο Οργανισμός, παρά τις αρχικές νηπιακές ασθένειες, συνεχίζει και προχωρά ώστε να γίνει πολύτιμος συνεργάτης της πολιτείας στον τομέα του Διαστήματος.
Σημείωσε ακόμη, ότι η ανάπτυξη της συστοιχίας μικροδορυφόρων, θα γίνει με διαχείριση από τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό, ενώ με κατάλληλη στελέχωσή του θα μπορέσει να γίνει και σύμβουλος όλου του Δημοσίου για την ανάπτυξη εφαρμογών και την αξιοποίηση διαστημικών εφαρμογών και δεδομένων - «πολλά από τα οποία είναι άμεσα αξιοποιήσιμα και τα έχουμε προπληρώσει» εξήγησε ο ο κ. Παππάς. Στο σημείο αυτό έδωσε ιδιαίτερη έμφαση, λέγοντας πως πρέπει όλοι να γνωρίζουν, και τα μέλη της κυβέρνησης και τα μέλη του Κοινοβουλίου, ότι αυτά τα δεδομένα έχουν προπληρωθεί, διότι και η Ελλάδα έχει επενδύσει το μερίδιό της στην ανάπτυξη των δορυφορικών συστημάτων «Κοπέρνικος» και «Γαλιλαίος».
Ο αρμόδιος υπουργός υπογράμμισε ότι ψηφίστηκε επίσης ο διαστημικός νόμος με τον οποίο δημιουργήθηκε ένα εθνικό ρυθμιστικό πλαίσιο για τις διεθνείς συνθήκες και συμφωνίες του Διαστήματος, σημειώνοντας ότι πάρα πολλές από αυτές της συνθήκες και συμφωνίες, είχαμε κυρώσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια, χωρίς όμως να έχουμε δημιουργήσει το πλαίσιο της εσωτερικής νομοθεσίας για την εφαρμογή τους.
«Δεν μένουμε σε αυτά. Ο στόχος μας είναι ακόμη περισσότερες δράσεις, οι οποίες βρίσκονται σε σχεδιασμό, εξέλιξη και υλοποίηση, και τους επόμενους μήνες με την ωρίμανσή τους, θα γίνουν και οι σχετικές ανακοινώσεις και η αξιοποίηση των αποτελεσμάτων τους» προανήγγειλε τέλος ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής.
«Η τεχνική συνδρομή της Ελληνικής Διαστημικής Υπηρεσίας είναι πολύτιμη στις προσπάθειές μας. Θα υποστηρίξουμε και θα ενδυναμώσουμε την θέση μας στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος, ώστε να πετύχουμε μια ξεχωριστή συμβολή αυτού του κλάδου στην ανάπτυξη της Ελλάδος. Και επιστήμονες μπορεί να προσελκύσει κατά την διάρκεια της έρευνας και της ανάπτυξης υπηρεσιών και προϊόντων αλλά και την απασχόληση να αυξήσει πάρα πολύ σημαντικά, καθώς τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών διαχέονται στους κλάδου της Οικονομίας της χώρας» παρατήρησε ο κ. Παππάς. Κάλεσε μάλιστα, όλες τις δυνάμεις της Πολιτείας και τις πολιτικές δυνάμεις, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος, «να βάλουμε τα δυνατά μας για να έχουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τα ποθητά αποτελέσματα».
Ο κ. Παππάς απηύθυνε στην έναρξη της ομιλίας του ευχαριστήριο μήνυμα εκ μέρους της κυβέρνησης προς τους προσκεκλημένους της επιτροπής, οι οποίοι ανέπτυξαν το θέμα «Η Ελλάδα σε ένα νέο και φιλόδοξο ρόλο στο ευρωπαϊκό διαστημικό πρόγραμμα: Ενισχύοντας την ανάπτυξη, την ασφάλεια και τη χάραξη πολιτικής».
Τα μέλη της επιτροπής ενημέρωσαν ο καθηγητής Dr. Kai-Uwe Schrogl, διευθύνων σύμβουλος Στρατηγικής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος και η Δρ. Χριστίνα Γιαννόπαππα, επικεφαλής του γραφείου Πολιτικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος. Όπως τόνισε ο κ. Παππάς και οι δύο προσκεκλημένοι, όπως και πολλοί ακόμη στην Ελληνική Υπηρεσία Διαστήματος, είναι πολύτιμοι συνεργάτες των προσπαθειών μας για την ανάπτυξη του διαστημικού τομέα στη χώρα μας, με στόχο την πρόοδο, την ασφάλεια, την ευημερία του κράτους και των πολιτών. Επίσης, ο κ. Παππάς ευχαρίστησε τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού, Γιώργο Μαντζούρη και τον πρόεδρο Χριστόδουλο Πρωτοπαππά.