Ο Νικόλαος Γεωργαλής, όπως είναι το πραγματικό όνομα του μεγαλύτερου Έλληνα καλαθοσφαιριστή όλων των εποχών Νίκου Γκάλη, γεννήθηκε στο Νιου Τζέρσεϋ των ΗΠΑ στις 23 Ιουλίου του 1957. Ήταν παιδί φτωχών μεταναστών από την Ρόδο και έμελλε να κάνει όλους τους Έλληνες να λένε το όνομα του με απόλυτη αγάπη.
Το μπάσκετ προέκυψε από τον φόβο της μητέρας του. Ο πατέρας του τον είχε προτρέψει να ασχοληθεί με την πυγμαχία. Αλλά η μητέρα του δεν άντεχε να τον βλέπει να γυρνάει ματωμένος στο σπίτι, και από τον φόβο της μην πάθει κάτι χειρότερο τον έπεισε να ασχοληθεί με το μπάσκετ. Ο Νίκος και η νέα του «απασχόληση» ταίριαξαν άψογα.
Ξεχώρισε αμέσως και το Πανεπιστήμιο Σίτον Χολ, γνωστό για την παράδοσή του στο μπάσκετ, τον έκανε δεκτό. Έγινε βασικό μέλος της ομάδας του κολλεγίου και τηντελευταία του χρονιά, αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του NCAA με 27,5 πόντους μ.ο. Πίσω του βρέθηκε ο Λάρι Μπέρντ.
Επιλέχθηκε στο no. 68 από τους Boston Celtics στο Draft του 1979. Ένας τραυματισμός που είχε δεν τον άφησε να μεγαλουργήσει όμως στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου. Ίσως η μοίρα να τα είχε υπολογίσει αλλιώς για τον Νίκο Γκάλη. Ίσως τον ήθελε να επιστρέφει στον τόπο καταγωγής του και να μάθει το μπάσκετ σε όλους τους Έλληνες.
Πέρασε λοιπόν τον Ατλαντικό για λογαριασμό του Άρη Θεσσαλονίκης. Πολλές ελληνικές ομάδες τον ήθελαν εκείνη την εποχή, όμως ο Άρης ως πρωταθλητής κέρδισε στο νήμα. Ο Γκάλης πήγε στην Θεσσαλονίκη και την μετέτρεψε σε μπασκετούπολη. Τα πρώτα τρία χρόνια δεν κέρδισε το πρωτάθλημα αλλά από το 1984 και μετά, ο Άρης κέρδισε 7 διαδοχικά πρωταθλήματα. Ο Γκάλης σκόραρε ανελλιπώς. Στην δεύτερή του χρονιά μάλιστα είχε μέσο όρο 44 πόντους σε 26 παιχνίδια! Πέρασε σε μέσο όρο τους 40 πόντους και την περίοδο 1983-84, ενώ μέχρι το 1992 που έφυγε από τον Άρη (με εξαίρεση την παρθενική του σεζόν) δεν έπεσε ποτέ κάτω από τους 35 πόντους!
Κατέκτησε 8 πρωταθλήματα και 6 κύπελλά με τον Άρη. Ο ευρωπαϊκός τίτλος που τόσο ήθελε δεν ήρθε ποτέ. Αλλά αυτό το κατάφερε με την Εθνική Ελλάδος. Αν το «έπος του 1987» θα έπρεπε να έχει πολυτιμότερο παίκτη, τότε αυτό είναι του Νίκου Γκάλη. Άλλωστε κέρδισε και το βραβείο του MVP της διοργάνωσης. Ήταν τότε που η Ελλάδα μπήκε στον χάρτη του παγκόσμιου μπάσκετ.
Η φυγή του από τον Άρη ήταν άδοξη. Πριν από αυτό, στις 29 Φεβρουαρίου του 1992, σε ένα παιχνίδι μεταξύ του Παγκρατίου και του Άρη, ο Νίκος Γκάλης πέτυχε 39 πόντους και ξεπέρασε τον θρυλικό πάουερ φόργουορντ του Πανελληνίου και της ΑΕΚ, Βασίλη Γκούμα. Έγινε έτσι ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του ελληνικού πρωταθλήματος (όχι της Α1), τίτλο που κρατά μέχρι και σήμερα.
<
Στον Παναθηναϊκό η καριέρα του τέλειωσε άδοξα. Έπαιξε εκεί τρείς σεζόν και κατέκτησε ένα κύπελλο, ενώ κατέγραψε και συμμετοχή σε ένα ευρωπαϊκό φάιναλ φορ. Ο ευρωπαϊκός τίτλος με έναν ελληνικό σύλλογο τελικά δεν ήρθε ποτέ. Εγκατέλειψε το μπάσκετ στις 29 Σεπτεμβρίου του 1995, μετά από διαφωνία με τον προπονητή Κώστα Πολίτη.