Πώς γίνεται η αναγνώριση των θυμάτων από τις φονικές πυρκαγιές
Ήδη έγιναν οι πρώτες ταυτοποιήσεις, ενώ η διαδικασία είναι σε εξέλιξη
Δημοσίευση 26/7/2018 | 10:18
Το μακάβριο έργο της αναγνώρισης όλων των θυμάτων της φωτιάς στην Αττική βρίσκεται σε εξέλιξη.
Ήδη έγιναν οι πρώτες ταυτοποιήσεις, ενώ η διαδικασία είναι σε εξέλιξη.
Συντετριμμένοι εμφανίζονται ακόμα και οι πιο έμπειροι ιατροδικαστές της χώρας που έχουν αναλάβει το δύσκολο αυτό έργο όπως ο διευθυντής της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πειραιά Ηλίας Μπογιόκας, ο διευθυντής της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών Νίκος Καρακούκης και ο ιατροδικαστής Νίκος Καλόγρηας, μπροστά στις εικόνες και το πλήθος των θυμάτων, που δυστυχώς, ανάμεσά τους είναι και πολλά παιδιά.
«Είναι μία μαζική καταστροφή με πολλές απανθρακώσεις που είναι δύσκολες και η αναγνώριση είναι ακόμη πιο δύσκολη. Αναμένουμε τις ταυτοποιήσεις μέσω DNA». Η δήλωση αυτή του ιατροδικαστή Αθηνών κ.Νίκου Καλόγρηα δείχνει το μέγεθος της τραγωδίας που εκτυλίχθηκε στο Μάτι αλλά και του μαρτυρίου που βίωσαν τα δεκάδες θύματα της πύρινης λαίλαπας.
Οι περισσότερες εκ των συνολικά 68 σορών που βρίσκονται στους ψυκτικούς θαλάμους του νεκροτομείου Σχιστού και από όπου μεταφέρονται σταδιακά στο νεκροτομείο Αθηνών στο Γουδί για νεκροψία και λήψη γενετικού υλικού, μπορούν να ταυτοποιηθούν μόνο με το DNA.
Από τις 8 το πρωί μέχρι αργά το βράδυ πηγαίνουν στο νεκροτομείο Αθηνών συγγενείς νεκρών και αγνοουμένων προκειμένου να δώσουν DNA.
«Υπάρχουν σε μεγαλύτερο βαθμό πλήρεις απανθρακώσεις και δυστυχώς σε μερικές περιπτώσεις υπάρχουν μόνο τμήματα ανθρώπινων σωμάτων. Κι εκεί είναι ακόμα πιο δύσκολα τα πράματα. Δίνεται προτεραιότητα στις σορούς που υπάρχει αναγνώριση και από τους συγγενείς για να γίνει και ταυτοποίηση με DNA. Μόλις ταυτοποιηθούν από τα εργαστήρια της ΔΕΕ, θα δοθούν στους συγγενείς. Οι σοροί είναι στο Σχιστό κι έρχονται εδώ τμηματικά. Η τελευταία παραγγελία μιλά για 68. Κάνουμε τα πάντα να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέσα στο επόμενο τριήμερο. Σε απανθρακωμένες σορούς μπορεί να γίνουν λάθη, να πάρουν άλλες σορούς και αυτό υπό την πίεση του χρόνου δεν πρέπει να γίνει. Μπορεί να πάρει λίγο χρόνο παραπάνω, αλλά πρέπει να το κάνουμε σωστά γιατί και οι συγγενείς περιμένουν τις σορούς», τόνισε.
«Λέγεται ότι ήταν πολλά παιδιά. Κάθε φορά λέμε πρώτη φορά συνέβη. Αυτή τη φορά, όντως συνέβη πρώτη φορά σε συναίσθημα. Μεγάλοι άνθρωποι, παιδιά από κατασκηνώσεις, τουρίστες, πραγματικά υπάρχει μεγάλη αντίθεση στην ψυχική διάθεση: από τη χαρά του καλοκαιριού στη λύπη που ζούμε όλοι μας», δήλωσε ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πειραιά, Ηλίας Μπογιώκας. «Συλλυπητήρια στους συγγενείς και αμέριστη συμπάθεια. Δεν βάζουμε μέσα να δουν τέτοια εικόνα οι συγγενείς. Δεν αντέχουν. Εδώ δεν αντέχουμε εμείς. Μπαίνουμε και βγαίνουμε. Δεν μπορεί να εξοικειωθεί ένας άνθρωπος ψυχικά με το θάνατο. Και τέτοιου είδους θάνατο, ειδικά όταν έχεις και μικρά παιδιά» ανέφερε ο κ. Μπογιώκας.