Φάρμακο σε πειραματικό στάδιο αναστρέφει την απώλεια μαλλιών
Συστατικό αντέστρεψε επιτυχώς την απώλεια μαλλιών, το γκριζάρισμα αλλά και την δερματική φλεγμονή
Δημοσίευση 31/7/2018 | 12:29
Πειραματικό συστατικό αντέστρεψε επιτυχώς την απώλεια μαλλιών, το γκριζάρισμα αλλά και την δερματική φλεγμονή που σχετίζονται με διατροφικά σχήματα πλούσια σε λιπαρά και χοληστερόλη, σύμφωνα με πειράματα που έκαναν Αμερικανοί ερευνητές σε ποντίκια.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Scientific Reports, ερευνητές του Πανεπιστημίου Johns Hopkins υποστηρίζουν ότι το συστατικό που δοκίμασαν μπορεί να αναστείλει την παραγωγή των γλυκοσφιγγολιπιδίων που είναι βασικά συστατικά του δέρματος και άλλων κυτταρικών μεμβρανών του σώματος μας.
Οι επιστήμονες είχαν παρατηρήσει ότι μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά και χοληστερόλη κάνει τα ποντίκια να χάνουν το τρίχωμά τους, αυτό να γκριζάρει και να εκδηλώνουν δερματική φλεγμονή.
Όμως, η χορήγηση του πειραματικού συστατικού είχε ως αποτέλεσμα την αναστροφή όλων αυτών των συμπτωμάτων.
Οι ειδικοί πάντως παρά τα προκαταρκτικά θετικά αποτελέσματα σπεύδουν να σημειώσουν ότι τα πειραματικά δεδομένα δεν σημαίνουν αυτομάτως ότι θα επαναληφθούν και στις κλινικές δοκιμές του σκευάσματος στους ανθρώπους. Σε κάθε περίπτωση όμως η μελέτη ρίχνει φως στους πιθανούς υποκείμενους μηχανισμούς της απώλειας μαλλιών και των δερματικών πληγών σε άτομα που παίρνουν από του στόματος ή με τοπική χρήση φαρμακευτική αγωγή.
Πάντως και προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι τα γλυκοσφιγγολιπίδια είναι παρόντα στα κύτταρα που απαρτίζουν την ανώτερη στοιβάδα του δέρματος, αλλά και στα κερατινοκύτταρα που συμβάλλουν στη ρύθμιση της απόχρωσης του δέρματος, των ματιών και των μαλλιών.
Για να καθορίσουν πως η διαταραχή των γλυκοσφιγγολιπιδίων επηρεάζει την εμφάνιση του δέρματος και αν η θεραπεία με D-PDMP (D-threo-1-phenyl-2-decanoylamino-3-morpholino-1-propanol), ένα συστατικό που αναστέλλει την παραγωγή των γλυκοσφιγγολιπιδίων, θα αντέστρεφε τις όποιες αρνητικές επιδράσεις, οι Αμερικανοί ερευνητές τροποποίησαν αρχικά μια ομάδα ποντικιών ώστε να εκδηλώσουν αθηροσκλήρωση.
Στη συνέχεια σίτισαν τα μισά με δυτικού τύπου διατροφή (πλούσια σε λιπαρά και χοληστερόλη) και τα άλλα μισά έκαναν την κλασσική διατροφή τους. Η διατροφική παρέμβαση έγινε από την ηλικία των 12 έως και των 20 εβδομάδων ζωής.
Συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου, τα τρωκτικά που είχαν κάνει δυτικού τύπου διατροφή έχασαν είχαν απώλεια τριχωτού, δερματικές αλλοιώσεις και είχε γκριζάρει το τρίχωμα τους. Τα συμπτώματα αυτά ήταν σοβαρότερα όταν συνέχισαν να κάνουν δυτικού τύπου διατροφή για 36 εβδομάδες, με το 75% των πειραματόζωων να έχουν απώλεια τριχωτού και πολλαπλές δερματικές αλλοιώσεις.
Ωστόσο, από την 20η έως την 36η εβδομάδα ζωής, ποντίκια και των δύο ομάδων πήραν διάφορες ποσότητες του D-PDMP (σε κάψουλα ή υγρή μορφή), ενώ έκαναν την ίδια διατροφή με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας τους. Τα ποντίκια που πήραν 1 mg και 10 mg D-PDMP ανά κιλό βάρους σε μορφή κάψουλας ενώ έκαναν δυτικού τύπου διατροφή είχαν αρχίσει να ανακτούν τον τριχωτό τους αλλά και το χρώμα του, ενώ είχε μειωθεί η δερματική φλεγμονή.
Εξετάζοντας το δέρμα των πειραματόζωων οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όσα είχαν κάνει δυτικού τύπου διατροφή είχαν παρουσιάσει διήθηση ουδετερόφιλων, ένα είδος λευκών αιμοκυττάρων που εμπλέκονται στη φλεγμονή, σε διάφορες περιοχές του δέρματος τους. Η θεραπεία με D-PDMP (σε κάψουλα) μείωσε σημαντικά τον αριθμό των ουδετερόφιλων, άρα μειωμένη δερματική φλεγμονή και πληγές.
Στη συνέχεια, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν φασματομετρία μάζας, μια μέθοδο ταυτοποίησης και ποσοτικοποίησης της χημικής σύνθεσης ενός μείγματος, για τον προσδιορισμό των επιπέδων του κεραμιδίου, του γλυκοσυλκεραμιδίου και του λακτοσυλκεραμιδίου στα ποντίκια. Τα κεραμίδια είναι ένας τύπος λιπιδίου ή λίπους που βοηθά στην προστασία της υγρασίας του δέρματος και η γλυκοζυλοκεραμίδη είναι το πρώτο παράγωγο της κεραμίδης, ενώ το λακτόζυλοκεραμίδιο, ένα μεταγενέστερο παράγωγο του κεραμιδίου, που ενεργοποιεί τη φλεγμονή.
Συγκριτικά με τα ποντίκια που είχαν φάει συμβατική τροφή, όσα είχαν κάνει δυτικού τύπου διατροφή είχαν μειωμένα επίπεδα κεραμιδίου, γλυκοσυλκεραμιδίου και σχεδόν τριπλάσια επίπεδα λακτοσυλκεραμιδίου. Η θεραπεία με 1 mg D-PDMP (σε κάψουλα) ανά κιλό βάρους ή 10 mg ανά κιλό βάρους σε υγρή μορφή, αύξησε τα επίπεδα του κεραμιδίου σε φυσιολογικά επίπεδα.
«Τα ευρήματα δείχνουν ότι η δυτικού τύπου διατροφή προκαλεί απώλεια μαλλιών, γκριζάρισμα και δερματική φλεγμονή και πιστεύουμε ότι παρόμοια διαδικασία συμβαίνει και στους άνδρες που χάνουν μαλλιά και τα μαλλιά τους ασπρίζουν όταν κάνουν μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά και χοληστερόλη», σημειώνουν οι ερευνητές.