«Μικρόμετρο ομορφιάς»: Μια από τις πιο παράξενες εφευρέσεις στην ιστορία
Από τον πρωτοπόρο Max Factor
Δημοσίευση 30/8/2018 | 00:20
O Maksymilian Faktorowicz, ιδρυτής της πασίγνωστης εταιρίας καλλυντικών «Max Factor», «έφυγε» από την ζωή στις 30 Αυγούστου του 1938 σε ηλικία 65 ετών. Ήταν ο πρωτοπόρος για την καθιέρωση των καλλυντικών ως γυναικεία αξεσουάρ και ήταν επίσης εκείνος που έκανε δημοφιλή τον όρο «make-up», σαν ουσιαστικό και όχι σαν ρήμα.
Έφτασε στις ΗΠΑ μαζί με την οικογένειά του στις αρχές του αιώνα, φτιάχνοντας ήδη δικά του καλλυντικά, όπως κραγιόν, κρέμες και αρώματα. Τα πούλησε όλα σε μια έκθεση το 1904 αλλά ο συνεργάτης του έκλεψε και το εμπόρευμα και τις εισπράξεις του. Ύστερα από 4 χρόνια δυσκολιών, αποφάσισε να μετακομίσει στο Λος Άντζελες. Ήταν ίσως η καλύτερη κίνηση που έκανε ποτέ.
Το 1909 ίδρυσε την εταιρία που γνωρίζουμε όλοι. Στα πρώτα του χρόνια ασχολήθηκε με την τελειοποίηση του make – up, με κύριο «πελάτη» την νεοσύστατη βιομηχανία του σινεμά. Έγινε μεγάλος και τρανός, με τους σκηνοθέτες και τους ηθοποιούς να χρησιμοποιούν τα προϊόντα του κατά κόρον.
@geekysis.blogspot.com
Το 1973, πολλά χρόνια μετά τον θάνατό του, η εταιρία πουλήθηκε για 500 εκατομμύρια δολάρια (σημερινή αξία 2,9 δισ. δολάρια). Έγινε συνώνυμο της ομορφιάς και ένα από τα πιο γνωστά brands παγκοσμίως.
O Max Factor εκτός από τα καλλυντικά που έφταιξε ο ίδιος όμως, φέρεται να έφτιαξε μια σειρά από παράξενες εφευρέσεις. Μια από αυτές ήταν το «μικρόμετρο ομορφιάς», μια αποκρουστική συσκευή που σχεδόν κυριολεκτικά, μετρούσε την ομορφιά των γυναικών!
Η κάσκα που τοποθετούνταν στο κεφάλι των ηθοποιών των οποίων οι ατέλειες γιγαντώνονταν στην κάμερα, ήταν μεταλλική και δεν παρέπεμπε καθόλου σε «μάσκα ομορφιάς». Κι όμως, η μάσκα αναδείκνυε τις ατέλειες του προσώπου κάθε νεαρής σταρ και ανάλογα να μειώσει ή να αυξήσει το μακιγιάζ σε κάθε περιοχή. Ο Max Factor διατεςινόταν πως διορθώνει τα λάθη που έκανε η φύση.
@blog.modernmechanix.com
Αργότερα την περιέγραψαν σαν «ένα μαραφέτι που μοιάζει με συσκευή βασανισμού», ενώ το περιοδικό Wired το 2013 αναφέρθηκε σε αυτήν ως έναν συνδυασμό «φρενολογίας, καλλυντικών και ψευδο – επιστημονικής ανάλυσης».
Τα ευέλικτα μεταλλικά κομμάτια της, μπορούσαν να εναρμονιστούν με κάθε πρόσωπο, ενώ οι βίδες έφταναν μέχρι τις 325 ρυθμίσεις. Έτσι αυτός που την χειριζόταν, μπορούσε να πραγματοποιεί μετρήσεις με ακρίβεια ενός χιλιοστού της ίντσας. Για κάθε ατέλεια, με εκνευριστική λεπτομέρεια, τοποθετούνταν make – up που την διόρθωνε. Ο ίδιος ο Max Factor είχε δηλώσει πως η εφεύρεσή του τον βοήθησε να καταλάβει πολύ καλύτερα το γυναικείο πρόσωπο.
@thevintagenews.com
Η παράξενη αυτή εφεύρεση ολοκληρώθηκε το 1932. Χρησιμοποιούνταν αρχικά από ανθρώπους της βιομηχανίας του σινεμά, αλλά αργότερα βρέθηκε και σε αρκετά ινστιτούτα ομορφιάς. Ο Max Factor πέθανε λίγα χρόνια αργότερα, με την συσκευή του να μην γίνεται εμπορική επιτυχία. Σήμερα, πιστεύεται πως μόνο μια τέτοια συσκευή υπάρχει, την οποία το μουσείο της Hollywood Entertainment αγόρασε το 2009, για ένα ποσό ανάμεσα στα 10 και 20 χιλιάδες δολάρια.