O Ιταλός δημοσιογράφος πίσω από την είδηση για το «θάνατο» του Κώστα Γαβρά
Επαιρνε συνεντεύξεις... «μαϊμού» από διεθνείς προσωπικότητες και χάκαρε προφίλ
Δημοσίευση 31/8/2018 | 11:20
Κατάφερε να παρασύρει παγκόσμιους κολοσσούς της ενημέρωσης όπως το AP, Reuters, France24, Washington Post και μεγάλα ελληνικά ΜΜΕ για τον δήθεν «θάνατο» του Κώστα Γαβρά.
Και δεν είναι η πρώτη φορά. Ο Ιταλός δημοσιογράφος Tommaso De Benedetti δεν κατάφερε να κάνει καριέρα ως δημοσιογράφος και αποφάσισε... να εκδικηθεί:
Αναρτά συχνά fake news για να εκθέσει μεγάλα Μέσα Ενημέρωσης και να αποδείξει πόσο ευάλωτα είναι στα hoaxes.
Ο Benedetti δημιούργησε έναν λογαριασμό στο twitter προ δύο ημερών στο όνομα @Mzorba.gr.
Εβαλε φωτογραφία της νέας υπουργού Πολιτισμού της Ελλάδος και link που παραπέμπει στο υπουργείο Πολιτισμού. «Αυτό είναι το πρώτο μου tweet» έγραψε – όπως συνηθίζει με τους ψεύτικους λογαριασμούς - στις 29 Αυγούστου. Αφού ανήρτησε μερικά tweets το μεσημέρι της 30ης Αυγούστου ανέβασε την «είδηση» με τον θάνατο του Κώστα Γαβρά, παραπλανώντας πολλά διεθνή και εγχώρια ΜΜΕ.
«Ο θάνατος του Κώστα Γαβρά ανακοινώθηκε κατά λάθος από πολλά ΜΜΕ», έγραψε το σάιτ huffingtonpost Γαλλίας. «Το πρακτορείο ΑΡ, το ραδιόφωνο France Inter αλλά και το C News παγιδεύτηκαν από έναν λογαριασμό Twitter που δεν το κάνει για πρώτη φορά», αναφέρει.
«Όχι, ο Κώστας Γαβράς δεν πέθανε: είναι μια ακόμη φάρσα του Ιταλού Tommasso Debenedetti», έγραψε το βελγικό σάιτ rtbf.be.
«Η φήμη κυκλοφόρησε για μερικά λεπτά στα social media ότι ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς πέθανε, σε ηλικία 85 ετών. Η πηγή ήταν δήθεν ένας λογαριασμός στο Twitter, ο οποίος ανήκε στην υπουργό Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά. Αμέσως, ανήρτησε την είδηση το πρακτορείο ειδήσεων ΑΡ και ακολούθησαν το κανάλι France 24, το σάιτ του Καναδά La Presse, οι New York Times και η Washington Post στις ΗΠΑ.
Ολα αυτά τα ΜΜΕ εξαπατήθηκαν για μια ακόμη φορά από τον Tommasso Debenedetti, αυτόν τον Ιταλό που συνηθίζει να ανακοινώνει ψεύτικους θανάτους. Την τελευταία φορά το έκανε τον Μάιο του 2017 και είχε παγιδέψει μεγάλα ΜΜΕ, όπως η Le Figaro, ανακοινώνοντας τον ψεύτικο θάνατο της συγγραφέως Svetlana Alexievitch», αναφέρει.
Αρχικά έγραφε για τοπικές ιταλικές εφημερίδες, ωστόσο η «καριέρα» του τελείωσε σύντομα όταν το 2010 αποκαλύφθηκε ότι πολλές από τις «συνεντεύξεις» που είχε κάνει με ανθρώπους του πνεύματος, ήταν... αποκυήματα της φαντασίας του.
Προσωπικότητες όπως ο Τζον Γκρίσαμ, ο Άρθουρ Μίλερ, ο Ζοζέ Σαραμάγκου, Μάριο Βάρκας Λιόσα, Φίλιπ Ροθ, ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο Δαλάι Λάμα και ο Πάπας Βενέδικτος ήταν κάποιοι από αυτούς από τους οποίους δήθεν πήρε συνέντευξη.
Η δραστηριότητά του «ξεσκεπάστηκε» όταν ο Φίλιπ Ροθ κλήθηκε να σχολιάσει τα επικριτικά σχόλια που «έκανε» σε μια ιταλική εφημερίδα για τον Μπαράκ Ομπάμα, με τον συγγραφέα να αρνείται ότι είχε δώσει τη συγκεκριμένη συνέντευξη...
Φυσικά απελύθη και έκτοτε ξεκίνησε να εκδικείται τα ΜΜΕ. Δημιουργεί ψεύτικους λογαριασμούς στο twitter από το 2011.