Τα θύματα του χουλιγκανισμού στην Ελλάδα
Η οπαδική βία δεν υπήρξε ποτέ αναίμακτη
Δημοσίευση 3/9/2018 | 20:14
Την Κυριακή στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης, από την κερκίδα των οπαδών του ΠΑΟΚ, εκτοξεύτηκε μια φωτοβολίδα ευθείας βολής η οποία κατέληξε σε σημείο όπου κάθονταν οπαδοί του Πανιωνίου. Το γεγονός καταδικάστηκε και από τις δυο πλευρές, όμως αν δεν βρεθεί ο ένοχος τότε τίποτα δεν θα έχει σημασία από τα λόγια. Κι αυτό γιατί από θαύμα δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός. Δεν συνέβη όμως το ίδιο και σε άλλες περιπτώσεις όπου υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες.
Χαράλαμπος Μπλιώνας: Το πρώτο θύμα του χουλιγκανισμού
Η ΑΕΛ εκείνη την εποχή βρισκόταν στην αρχή της ακμή της. Στις 26 Οκτωβρίου αντιμετώπιζε τον ΠΑΟΚ στο γήπεδο «Αλκαζάρ». Τότε, δεν απαγορεύονταν οι μετακινήσεις των οπαδών, οπότε και οι δυο ομάδες είχαν υποστήριξη στην εξέδρα. Στις κερκίδες όπου δεν βρίσκονταν οι λεγόμενοι φανατικοί και συγκεκριμένα στην Θύρα 1, βρισκόταν και ένας 29χρονος δάσκαλος. Ο Χαράλαμπος Μπλιώνας. Ήταν η πρώτη φορά σε γήπεδο.
Λίγες μόλις ημέρες νωρίτερα, είχε διοριστεί στην σχολή ΣΕΛΕΤΕ και είχε πάει να επισκεφτεί τους γονείς του που έμεναν στα Λουτρά Ελασσόνας. Ήθελε επίσης να κανονίσει τον αρραβώνα του, σύμφωνα με τις εφημερίδες της εποχής.
Εκείνη την ημέρα θα επέστρεφε στην Αθήνα. Όταν όμως έφτασε στα ΚΤΕΛ, το λεωφορείο είχε φύγει. Δυο φίλοι του τον έπεισαν να πάει στο γήπεδο για να περάσει η ώρα του. Το επόμενο δρομολόγιο ήταν αργά το βράδυ, οπότε αποφάσισε να τους ακολουθήσει.
45 λεπτά πριν την έναρξη του αγώνα, οι οργανωμένοι οπαδοί ήταν ήδη μέσα στο γήπεδο. Άρχισαν να ανταλλάζουν υβριστικά συνθήματα. Εντελώς ξαφνικά, τρείς φωτοβολίδες ναυτικού τύπου εκτοξεύτηκαν από την κερκίδα των φίλων του ΠΑΟΚ. Οι δυο έπεσαν στο έδαφος. Όμως η τρίτη πήρε περίεργη τροχιά, χτύπησε στα κάγκελα της Θύρας 1 και αλλάζοντας πορεία, καρφώθηκε στην καρωτίδα του 29χρονου Μπλιώνα.
Από το χτύπημα του κόπηκε η καρωτίδα και το αίμα έτρεχε σαν ποτάμι. Έπεσε στο έδαφος, χωρίς να μπορεί να αντιδράσει. Οι περισσότεροι πάγωσαν. Κάποιοι ψυχραιμότεροι έτρεξαν στο μέρος του και προσπάθησαν να σταματήσουν την αιμορραγία. Ανάμεσά τους ήταν και δυο γιατροί.
Ο ένας προσπαθούσε να τον βοηθήσει και ο άλλος να καλέσει ένα ασθενοφόρο ή τον γιατρό του γηπέδου. Όμως δεν υπήρχε τίποτα από τα δυο στο γήπεδο. Τον έβγαλαν από το γήπεδο πάνω σε μια διαφημιστική πινακίδα και τον μετέφεραν στο νοσοκομείο με αγροτικό. Όμως στην μέση της διαδρομής ο Μπλιώνας άφησε την τελευταία του πνοή. Ίσως αν υπήρχε ασθενοφόρο στο γήπεδο να είχε σωθεί.
Ωστόσο ο αγώνας δεν αναβλήθηκε, αν και αρκετοί οπαδοί της ΑΕΛ έφυγαν από το γήπεδο. Η ΑΕΛ κέρδισε με 2-1. Εκείνο το βράδυ συνελήφθησαν 10 άτομα. Τελικά η έρευνα κατέληξε πως ένοχος ήταν ο τότε 19χρονος Βασίλης Θεοδωρίδης. Η αστυνομία έκανε έρευνα στο σπίτι του και εντόπισε ίδιου τύπου φωτοβολίδες. Αρχικά ο Θεοδωρίδης παραδέχτηκε την πράξη του λέγοντας πως επρόκειτο για ατύχημα. Αργότερα άλλαξε την κατάθεσή του, αλλά το δικαστήριο τον καταδίκασε σε 8 χρόνια κάθειρξης. Αποφυλακίστηκε από της φυλακές Βόλου 5 χρόνια αργότερα, λόγω καλής διαγωγής.
Ο 17χρονος μαθητής Γιώργος Παναγιώτου
Η ΑΕΚ φιλοξενούσε τον Ολυμπιακό τον Ιανουάριο του 1991. Ο 17χρονος Γιώργος Παναγιώτου βρέθηκε σε συμπλοκές μεταξύ οπαδών έξω από το γήπεδο της Νεάς Φιλαδέλφειας. Πάνω στις συμπλοκές δέχτηκε μια φωτοβολίδα στην κοιλιακή χώρα.
Δέχτηκε την φωτοβολίδα από κοντινή απόσταση, η οποία εκτοξεύτηκε από πιστόλι. Μεταφέρθηκε αμέσως στο νοσοκομείο Αγία Όλγα, με τους γιατρούς να τον βάζουν αμέσως σε χειρουργείο. Δυο ώρες μετά, ο 17χρονος άφησε την τελευταία του πνοή. Την ίδια ημέρα, καταστράφηκαν καταστήματα, πυροβολήθηκαν αυτοκίνητα, μπήκαν φωτιές στο γήπεδο της ΑΕΚ, ενώ τραυματίστηκαν και αστυνομικοί.
Δέχθηκε μαχαιριές στο αυτοκίνητό του
Η ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού το 1993 αγωνιζόταν στο κλειστό της Γλυφάδας. Ο 25χρονος Γιώργος Καρνέζης, είχε πάει να δει τον αγώνα της ομάδας του απέναντι στο Ολυμπιακό. Μισή ώρα μετά την αποχώρησή του από το γήπεδο έγινε αντιληπτός από οπαδούς του Ολυμπιακού, ενώ βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητό του.
Ένας 23χρονος έβγαλε το μαχαίρι και μαχαίρωσε τον 25χρονο, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στο πεζοδρόμιο. Το περιστατικό οδήγησε στην αναβολή του 5ου τελικού μεταξύ των «αιωνίων».
Το «ραντεβού θανάτου» στην λεωφόρο Λαυρίου
Το 2007 πριν την έναρξη του αγώνα βόλεϊ γυναικών μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού στην Παιανία, ο Μιχάλης Φιλόπουλος, 22χρονος οπαδός του τριφυλλιού, έχασε την ζωή του σε ένα «ραντεβού » στην λεωφόρο Λαυρίου. Υπολογίζεται πως περισσότερα από 400 άτομα γνώριζαν για το ραντεβού των οπαδών των δυο ομάδων, ενώ δεν υπήρχε αστυνομική δύναμη στην περιοχή.
Οι οπαδοί του Παναθηναϊκού συγκεντρώθηκαν στο Χαλάνδρι, ενώ εκείνοι του Ολυμπιακού στον Πειραιά και συναντήθηκαν στην λεωφόρο Λαυρίου. Ο 22χρονος δέχτηκε χτυπήματα και έχασε την ζωή του από μαχαιριές. Την επόμενη μέρα, η πολιτεία διέκοψε για 2 εβδομάδες όλους τους αγώνες, όλων των ομαδικών αθλημάτων.
Νεκρός και στην Κρήτη σε «ραντεβού θανάτου»
Τον Σεπτέμβριο του 2011 υπήρξε ένα ακόμα ραντεβού θανάτου με θύμα τον οπαδό του Παναθηναϊκού, Γιάννη Ρουσάκη. Ο 21χρονος από τα Μάλια έπεσε νεκρός σε συμπλοκή οπαδών στο Ηράκλειο Κρήτης ανάμεσα στον ΟΦΗ και τον Ηρόδοτο.
Οι συμπλοκές έγιναν τα ξημερώματα στην παραλιακή λεωφόρο του Ηρακλείου έξω από το Παγκρήτιο Στάδιο και επρόκειτο για προγραμματισμένο ραντεβού που είχαν δώσει οι φίλαθλοι των δυο ομάδων, ενώ ανάμεσά τους ήταν και άτομα που υποστηρίζουν τον Παναθηναϊκό. Ο Γιάννης Ρουσάκης έχασε την ζωή του έπειτα από διαδοχικές μαχαιριές στο στήθος κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων.
Ο δράστης ήταν οπαδός του ΟΦΗ και ομολόγησε, αποδίδοντας την ενέργεια του να χτυπήσει με μαχαίρι τον 21χρονο, στο αίσθημα της αυτοσυντήρησης. «Έπεσαν όλοι πάνω μου. Αισθάνθηκα σα παγιδευμένος και δεν μπορούσα ν' αντιδράσω. Δεν είχα τότε άλλη επιλογή. Αναγκάστηκα να τον χτυπήσω για να ξεφύγω», είπε!