E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο σχεδιαστής του πιο διάσημου αυτοκινήτου ήταν Έλληνας

Ο Σμυρνιός που βρέθηκε από τύχη στο Λονδίνο

Δημοσίευση 2/10/2018 | 00:37

Ο σχεδιαστής του πιο διάσημου αυτοκινήτου ήταν Έλληνας
@pontosdevista.pt

Στις 18 Νοεμβρίου του 1906 στην Σμύρνη γεννήθηκε ο Αλέξανδρος Ισηγόνης. Ο πατέρας του ήταν μηχανικός με καταγωγή από την Πάρο, ενώ η μητέρα του ήταν Γερμανίδα, κόρη πλούσιου ζυθοποιού της Σμύρνης.

Το 1922, ο πατέρας του πέθανε και λίγο καιρό αργότερα ήρθε η Μικρασιατική Καταστροφή. Τυχερός πάνω στην ατυχία του, τον παρέλαβε το αγγλικό ναυτικό και μαζί με την μητέρα του, τους μετέφερε στο Λονδίνο. Ο πατέρας του άλλωστε είχε και βρετανική υπηκοότητα.

Ξεκίνησε να σπουδάζει μηχανικός, σαν τον πατέρα του. Προτιμούσε τις Καλές Τέχνες αλλά η μητέρα του επέμεινε. Σιχαινόταν τα μαθηματικά και απέτυχε τρείς φορές στις εξετάσεις. Πήρε όμως άριστα στο σχέδιο. Συνήθιζε να λέει πως τα μαθηματικά είναι «εχθρός κάθε δημιουργικού μυαλού». Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του, ξεκίνησε την καριέρα του στην ακμάζουσα τότε αυτοκινητοβιομηχανία της Μεγάλης Βρετανίας.

Δούλεψε πρώτα στην Humber και αργότερα στην Morris Motor Company. Κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η εταιρεία του ανέλαβε να προμηθεύει με οχήματα τον Βρετανικό στρατό, με τον Ισσιγόνη να σχεδιάζει ένα ελαφρύ αναγνωριστικό όχημα αποφεύγοντας, λόγω του ρόλου του και των ικανοτήτων του, την στράτευση.

https://in.pinterest.com/pin/663999538781263803/

@pinterest

Το 1948, παρουσίασε το «Mosquito», που με το όνομα Morris Minor έκανε τεράστιες πωλήσεις, και συνέχισε να παράγεται μέχρι και το 1971. Ήταν ένα αυτοκίνητο για την εργατική τάξη, φθηνό, ευέλικτο και μικρό.

Το 1952 η Morris Motor Company συγχωνεύτηκε με την Austin Motor Company και δημιουργήθηκε ο βρετανικός κολοσσός BMC (British Motor Corporation). Ο Ισσιγόνης έφυγε από την εταιρεία και δούλεψε για την Alvis Car, η οποία κατασκεύαζε αυτοκίνητα πολυτελείας. Τρία χρόνια αργότερα επέστρεψε στην BMC.

Το 1956, η κρίση του Σουέζ είχε μόλις ανεβάσει την τιμή του πετρελαίου, δημιουργώντας την ανάγκη κατασκευής ενός μικρού αυτοκινήτου, φθηνού, που δεν θα χρειάζεται πολλά καύσιμα. Μετά από τρία χρόνια σκληρής δουλειάς, ο Ισσιγόνης παρουσίασε το Morris Mini Minor ή Mini Cooper, όπως έμεινε στην ιστορία. Ήταν ένα αυτοκίνητο λιτό, χωρίς πολλά αξεσουάρ, ασφαλές και εύκολο στην οδήγηση.

https://gr.pinterest.com/pin/375698793895409681/

@pinterest

Το Mini έγινε παγκοσμίως γνωστό με εκατομμύρια πωλήσεις. Ο Ισσιγόνης έμεινε στην ιστορία των σχεδιαστών αυτοκινήτων, με την δημιουργία του (με αρκετές παραλλαγές) να παραμένει στην παραγωγή για 41 χρόνια! Από το 2000, η BMW, παρουσίασε το «New Mini», ένα πιο σύγχρονο σχέδιο και μεγαλύτερο σε εκτόπισμα αυτοκίνητο.

Το 1969, ο Άλεκ Ισσιγόνης χρίστηκε «Σερ» από την βασίλισσα Ελισσάβετ. Πέθανε στις 2 Οκτωβρίου του 1988, σε ηλικία 82 ετών.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το ελληνικό ποτό που ξεκίνησε από ένα μαγαζάκι του Πειραιά και κατέκτησε τον κόσμο

Stories 22.04.2025
Από τη συνοικία του Πειραιά στα σαλόνια της Κούβας και τα μπαρ της Νέας Υόρκης

Η εκδίκηση της Κίνας στο TikTok

Νέα Εποχή 22.04.2025
Πολυτελή ρούχα σχεδιαστών στο 1/10 της τιμής

Πώς το ιερό νερό στην Αιθιοπία έφερε χολέρα στην Ευρώπη

Stories 22.04.2025
Τουλάχιστον επτά περιπτώσεις χολέρας σε Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο

Ένας 17χρονος ήθελε απλώς να βγάλει χαρτζιλίκι‑ μετά από χρόνια κατέληξε να διευθύνει έναν κολοσσό

Stories Χτες
Αυτή η ιστορία επιτυχίας αποτελεί παράδειγμα για το πώς μια μικρή επένδυση μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία μιας αυτοκρατορίας

Ο πραγματικός δολοφόνος που ενέπνευσε τους δημιουργούς των ταινιών Scream

Stories Χτες
Τα εγκληματα ενός από τους πιο διάσημους δολοφόνους των ΗΠΑ

Ζώντας σε μια τουαλέτα: Η ιστορία της 19χρονης που έγινε viral

Stories Προχτές
Όλοι προσπαθούμε να εξοικονομήσουμε χρήματα από το ενοίκιο, αλλά πόσοι θα δεχόμασταν να ζούμε κυριολεκτικά σε μια τουαλέτα για να το πετύχουμε;

Ποιοι celebrities εχουν στο σπίτι τους ακριβά έργα τέχνης

Stories Προχτές
Αυτοί οι διάσημοι δεν βλέπουν την τέχνη μόνο ως διακόσμηση, αλλά και ως επένδυση