Οι Ιταλοι ήταν πάντα γοητευμένοι από την ιστορία των ΗΠΑ. Δεν είναι τόσο περίεργο ότι αποτέλεσε την πρώτη επιλογή τους, όταν άρχισαν να μεταναστεύουν μαζικά από τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα.
Το 1950, πολλοί Ιταλοί βρίσκονταν λοιπόν ήδη στην Νέα Υόρκη ή στο Σικάγο. Και κάποιοι άλλοι πίσω στην Ιταλία, τρεις σκιτσογράφοι της ομάδας «EsseGesse» για την ακρίβεια, αποφάσισαν να εκδώσουν ένα κόμικ στις 3 Οκτωβρίου του 1954, αφιερωμένο σε έναν Αμερικανό ήρωα. Τον Μπλεκ.
@produto.mercadolivre.com.br
Ο Μπλεκ ήταν ένας μυώδης ξανθός άνδρας, εντυπωσιακός σε παράστημα, του οποίου οι περιπέτειες λάμβαναν χώρα κατά την διάρκεια του πολέμου ανεξαρτησίας των ΗΠΑ από την Αγγλία. Με το χαρακτηριστικό γούνινο καπέλο του, που έμοιαζε με ρακούν, οι γροθιές του είχαν ταράξει Βρετανούς αλλά και Αμερικανούς. Το χιούμορ είναι κύριο συστατικό του Μπλεκ, που δεν έμπλεξε ποτέ σε περιπέτειες με γυναίκες. Όπως είχε κάνει (αν και αραιά) ο «Βέλγος» καουμπόη Λούκυ Λουκ.
Η πρεμιέρα του επαναστάτη Μπλεκ είχε επιτυχία. Οι πόλεις του αμερικανικού βορρά, οι φυλές Ινδιάνων, ήταν τότε κάτι ακόμα πιο εξωτικό, απ’ όσο παραμένουν να είναι σήμερα. Το περιοδικό πουλούσε, ούτε λίγο ούτε πολύ, μισό εκατομμύριο τεύχη την εβδομάδα. Ο ξανθός Αμερικανός ήρωας από την Ιταλία, είχε γίνει ανάρπαστος.
@zms.gr
Στην Ελλάδα, ο Μπλεκ ήρθε το 1969. Ο εκδότης Στέλιος Ανεμοδούρας και δημιουργός του «Μικρού Ήρωα», επειδή ο τελευταίος απαγορεύτηκε στα χρόνια της χούντας, επέλεξε τον Μπλέκ σαν αντικαταστάτη του. Η δικτατορία έφυγε, αλλά ο Μπλέκ παρέμεινε στα μανταλάκια των περιπτέρων. Από το δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’70 και ολόκληρη την δεκαετία του ’80, όποιος δεν διάβαζε Μπλεκ, ήταν κάποιος που δεν μπορούσες να συζητήσεις και πολλά.
Τα 100.000 αντίτυπα ήταν ένας συνηθισμένος αριθμός για τα ελληνικά δεδομένα. Παρέα με τον Καθηγητή Μυστήριο και τον νεαρό Ρόντι, ένα αγόρι 10-12 ετών το οποίο είχε σώσει ο Μπλεκ, οι περιπέτειες του είχαν τεράστια επιτυχία σε αρκετές χώρες, όπως η Γιουγκοσλαβία, η Τουρκία και η Γαλλία. Η κυκλοφορία του κόμικ στην Ελλάδα διακόπηκε το 1994. 21 ακριβώς χρόνια αργότερα, το καλοκαίρι του 2015, επανήλθε και μέχρι σήμερα συνεχίζει να κυκλοφορεί.
@twitter.com/hashtag/μπλεκ
Οι σειρές, το ίντερνετ και τα βιντεοπαιχνίδια, έχουν κάνει τα κόμικ να μοιάζουν ήδη σαν μια ανάμνηση. Ωστόσο, δεν θα έπρεπε να είναι έτσι. Τίποτα δεν συγκρίνεται με την στιγμή που πιάνεις ένα τυπωμένο τεύχος στα χέρια σου. Όταν πάλι το τελειώσεις, μπορείς να το ξαναπιάσεις κάποια στιγμή και να θυμηθείς πως ένιωσες την πρώτη φορά. Ο Μπλεκ ήταν μια από αυτές τις συγκινήσεις. Χρόνια του πολλά λοιπόν και ελπίζουμε να τα εκατοστίσει…