E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

20 χρόνια χωρίς τον Freddie Mercury

Η ιστορία του θρυλικού frontman των Queen

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΓΙΑΣΣΑΚΗΣ Δημοσίευση 24/11/2012 | 15:37

20 χρόνια χωρίς τον Freddie Mercury

Το πραγματικό όνομα του Mercury είναι Farrokh Bulsara. Είναι γεννημένος στη Ζανζιβάρη στις 5 Σεπτεμβρίου 1946, καρπός του έρωτα των Bomi και Jer Bulsara, οι οποίοι κατάγονται από την Ινδία. Ο Mercury αργότερα αποκτά και μία νεότερη αδερφή, την Kashmira.

Το «Freddie» προκύπτει ως παρατσούκλι, όταν ο Mercury βρίσκεται στο St. PeterΆs School στην Ινδία, ένα αγγλικό οικοτροφείο αρρένων στον Παντσάνι. Το ταλέντο του νεαρού Μέρκιουρι κεντρίζει το ενδιαφέρον του τότε διευθυντή του σχολείου. Προτείνει στους Bom και Jer να αφήσουν το γιο τους να παρακολουθήσει μαθήματα πιάνου, πράγμα που τελικά γίνεται. Σε ηλικία δώδεκα ετών ο Mercury συμμετέχει στο πενταμελές συγκρότημα The Hectics, το οποίο εμφανίζεται κυρίως σε σχολικές εκδηλώσεις.

Το 1964 ο Mercury και η οικογένειά του βρίσκονται στην πατρίδα τους, τη Ζανζιβάρη, η οποία έχει ανεξαρτητοποιηθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο, ήδη από τα τέλη της προηγούμενης χρονιάς. Τον Ιανουάριο του Ά64 αναγκάζονται να εγκατασταθούν στο Λονδίνο, εξαιτίας της βίαιης επανάστασης που ξεσπά κατά του σουλτάνου της Ζανζιβάρης. Ο Mercury ολοκληρώνει τις σπουδές του στη γραφιστική στο Ealing College of Art, ενώ παράλληλα κάνει τα πρώτα του μουσικά βήματα με τους Wreckage. Μέσω του συμφοιτητή του Tim Staffell έρχεται σε επαφή με το συγκρότημα Smile, το οποίο απαρτίζουν, εκτός από τον Staffell (τραγούδι), οι Brian May (κιθάρα) και Roger Taylor (ντραμς). Το 1969 ο Mercury τραγουδά για το  συγκρότημα Ibex, το οποίο μετονομάζεται σε Wreckage λίγους μήνες αργότερα, ενώ το 1970 κάνει μερικές εμφανίσεις ως τραγουδιστής των Sour Milk Sea.

Μετά τη διάλυση των Smile, τον Απρίλιο του 1970, οι Brian May, Roger Taylor και Freddie Mercury ιδρύουν τους Queen, όνομα που εμπνέεται ο Mercury. Λίγο μετά από την ίδρυση του συγκροτήματος κι ενόσω ο  Freddie ακόμη χρησιμοποιεί το επώνυμο «Bulsara», υιοθετεί το καλλιτεχνικό «Mercury», το ρωμαϊκό αντίστοιχο του αγγελιοφόρου των θεών των αρχαίων Ελλήνων, Ερμή. Τον επόμενο χρόνο οι Queen αποκτούν το τελευταίο τους μέλος, τον μπασίστα John Deacon.

Το πρώτο τους στούντιο άλμπουμ φέρει το όνομα της μπάντας και κυκλοφορεί το 1973, χωρίς όμως να προκαλέσει ιδιαίτερη αίσθηση στο κοινό. Ομοίως και τα «Queen II» και «Sheer Heart Attack» που ακολουθούν.

Λίγο πριν από την κυκλοφορία του «A Night At The Opera», οι Queen εμπιστεύονται ένα πολύ ιδιαίτερο τραγούδι στο φίλο τους και γνωστό ραδιοφωνικό παραγωγό, Kenny Everett. Το μουσικό κομμάτι τον συναρπάζει, με αποτέλεσμα να το παίξει όσες περισσότερες φορές μπορεί στη ραδιοφωνική του εκπομπή, χωρίς ωστόσο να έχει την άδεια του συγκροτήματος. Σύντομα, πλήθη ακροατών αναζητούν το τραγούδι στα δισκοπωλεία, το οποίο όμως δεν έχει διατεθεί προς κυκλοφορία ακόμη. Πρόκειται για το «Bohemian Rhapsody», ένα κράμα όπερας και ροκ. Η πρωτότυπη αυτή μουσική συνταγή του τραγουδιού, καρφώνει το «A Night At The Opera» στο Νο 1 των charts της Αγγλίας για εννέα συνεχόμενες εβδομάδες, το 1975.

Το «Bohemian Rhapsody» ανακηρύσσεται σε «Τραγούδι της Χιλιετίας» από το το Guiness Book of Records, ενώ για την προώθησή του δημιουργείται το πρώτο στην ιστορία σκηνοθετημένο video clip. Οι Queen πλέον βρίσκονται στην κορυφή του μουσικού στερεώματος.

Μέχρι το τέλος του 1970 ηχογραφούν τα άλμπουμ «Jazz» και «The Game». Στις αρχές της δεκαετίας του Ά80 κυκλοφορεί το «Hot Space» και τέσσερα χρόνια αργότερα γράφουν το soundtrack για την ταινία «Flash Gordon», ενώ έπειτα έρχεται το άλμπουμ «Τhe Works», από το οποίο ξεχωρίζουν τα «I Want To Break Free» και «Hammer To Fall».

Το 1985 οι Queen, πλαισιωμένοι από πολλούς γνωστούς καλλιτέχνες, συμμετέχουν στο Live Aid. Εμπνευσμένοι από το κλίμα του Live Aid, μπαίνουν για ακόμη μία φορά στο στούντιο και ολοκληρώνουν το «A Κind Οf Μagic», το οποίο περιλαμβάνει και soundtrack για την ταινία «Highlander». Η περιοδεία «Magic Tour» σημειώνει τεράστια επιτυχία, με κορυφαία στιγμή τη συναυλία που  δίνουν στο στάδιο Wembley το 1986. Πρόκειται ωστόσο για την τελευταία περιοδεία της μπάντας, ως σύνολο.

Για το επόμενο χρονικό διάστημα οι Queen διαλύονται. Ο Freddie Mercury κάνει solo δουλειές («Mr Bad Guy») και συνεργάζεται με την ντίβα της όπερας Montserrat Caballé για το άλμπουμ «Barcellona». Το ομότιτλο τραγούδι γίνεται σήμα κατατεθέν των Ολυμπιακών Αγώνων της Βαρκελώνης το 1992.

Εν τω μεταξύ, έντονη φημολογία θέλει τον Mercury να πάσχει από AIDS, ο ίδιος όμως διαψεύδει αυτό το σενάριο. Το 1989 οι Queen επιστρέφουν δυναμικά με το «The Μiracle». Οι Queen δεν κάνουν καμία περιοδεία για να προωθήσουν το άλμπουμ, ενώ ο Mercury εμφανίζεται στα video clip αρκετά αδυνατισμένος και με αραιωμένα μαλλιά.

Το 1991 το συγκρότημα μπαίνει ξανά στο στούντιο για την τελευταία του δουλειά με τίτλο «Innuendo». Το διαχρονικό «The Show Must Go On» μάλλον φανερώνει ότι ο Mercury αντιλαμβάνεται πως σύντομα δεν θα είναι ανάμεσά μας. Η διαίσθησή του αποδεικνύεται, δυστυχώς, αληθινή.

Στις 23 Νοεμβρίου του ίδιου έτους, ο Mercury ανακοινώνει σε δημοσιογράφους που κυριολεκτικά έχουν κατασκηνώσει έξω από το σπίτι του στο Λονδίνο, ότι πάσχει από AIDS.

Μία ημέρα αργότερα, πεθαίνει.

Πηγή: tvxs.gr

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο ΛΕΞ έβγαλε τραγούδι που μιλάει για τον Μάνταλο

Μουσική 22.11.2024
«Τέλος το debate με Φορτούνη»

Μανούσος Μανουσάκης: Οι δυο κωμικές σειρές του που έσπαγαν τα κοντέρ τηλεθέασης

TV Σειρές 21.11.2024
Αν και κυρίως έκανε δράμα, αυτές οι σειρές άφησαν εποχή

Μανούσος Μανουσάκης: Η τηλεοπτική του σειρά που ξεπέρασε και την μπάλα ‑ «Κέρδισε» το Μουντιάλ

TV Σειρές 21.11.2024
Ο Μανούσος Μανουσάκης, που πέθανε το βράδυ της Τετάρτης σε ηλικία 74 ετών, είχε δημιουργήσει αυτή τη σειρά-ορόσημο που «έσπασε όλα τα κοντέρ» της ελληνικής τηλεόρασης

Με διαφορά λίγων ημερών πέθαναν οι ντράμερ των Bee Gees

Μουσική 20.11.2024
Συνέβαλαν στις διαχρονικές επιτυχίες τους, όπως τα Massachusetts, To Love Somebody και Words

5 μέρη που έγιναν πηγή έμπνευσης για πασίγνωστα τραγούδια

Μουσική 17.11.2024
Τοποθεσίες που ενέπνευσαν θρυλικά τραγούδια