Συνταγματική Αναθεώρηση: Στο τραπέζι οι σχέσεις Κράτους ‑ Εκκλησίας
Δεύτερες σκέψεις για την απευθείας εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό
Δημοσίευση 23/10/2018 | 10:02
Μετά τη σφοδρή σύγκρουση Καμμένου - Κοτζιά και την παραίτηση του τελευταίου, το Μαξίμου αναζητά τρόπους να αλλάξει την πολιτική ατζέντα, η οποία με τα μέχρι στιγμής δεδομένα οδηγεί σε εσωστρέφεια το κυβερνών κόμμα.
Γι' αυτό ακριβώς το λόγο η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεδριάσει σήμερα, Τρίτη 23/10, στις 18.00, με θέμα συζήτησης τη Συνταγματική Αναθεώρηση.
Προς την ίδια κατεύθυνση θα υπάρξει και συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
Στόχος είναι μέσα στο Νοέμβριο να κατατεθεί μια συγκεκριμένη πρόταση για την Συνταγματική Αναθεώρηση η οποία θα απασχολήσει για αρκετό διάστημα τον πολιτικό διάλογο προκειμένου να υποβαθμιστούν τα ζητήματα των διαφωνιών με τους ΑΝ.ΕΛ., αλλά και το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών.
Πρακτικά, η πρόταση θα υποβληθεί στον Πρόεδρο της Βουλής και στη συνέχεια θα συγκροτηθεί επιτροπή η οποία θα λειτουργήσει και θα επεξεργαστεί την αναθεώρηση για κάποιους μήνες.
Η πρώτη ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί στα μέσα Δεκεμβρίου ενώ ένα μήνα αργότερα θα ακολουθήσει η δεύτερη ψηφοφορία.
Πολιτικά, το στοίχημα της κυβέρνησης είναι να διεξαχθεί όλη αυτή η διαδικασία χωρίς να δημιουργηθούν νέα μέτωπα που ενδέχεται να διχάσουν την κοινή γνώμη.
Μείζον ζήτημα αναμένεται να αποτελέσουν οι σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας. Παρότι ο Αλέξης Τσίπρας διατηρεί ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδας, το ενδεχόμενο αντιδράσεων από τους κόλπους της Εκκλησίας δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Κυβερνητικά στελέχη μιλούν για εξορθολογισμό των σχέσεων που θα διασφαλίζει ουδετερότητα του κράτους έναντι της Εκκλησίας.
«Πονοκέφαλο» προκαλεί στην κυβέρνηση και το ζήτημα των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και το θέμα της εκλογής του από το λαό, αφού πρόσφατα ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος έσπευσε να δηλώσει ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει προβλήματα δυαρχίας μεταξύ Προέδρου και Πρωθυπουργού.
Να σημειώσουμε ότι η Συνταγματική Αναθεώρηση πριν απο μερικούς μήνες είχε αποτελέσει σημείο τριβής μεταξύ του πρωθυπουργού και της Φώφης Γεννηματά, με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς να ανταλλάσσουν επιστολές επί του ζητήματος.
Πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας είχε τονίσει από τη ΔΕΘ πως «σκοπεύει με την Συνταγματική Αναθεώρηση να επιτευχθεί η διεύρυνση της Δημοκρατίας, η ενίσχυση της προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων και των δημοσίων αγαθών, καθώς και η κατάργηση των προστατευτικών ρυθμίσεων για υπουργούς και βουλευτές που προσβάλλουν τους Έλληνες πολίτες», ενώ συμπλήρωσε ότι μεγάλος στόχος του είναι η Συνταγματική Αναθεώρηση να συμβάλει ουσιαστικά στην μεγάλη προσπάθεια για την αποκατάσταση των σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών και των κρατικών θεσμών, μεταξύ πολιτών και πολιτικής.