Υπάρχουν αρκετές οδοί στην Αθήνας που μοιάζουν να έχουν ξενόγλωσσα ονόματα, όσο κι αν έχουμε προσπαθήσει να της εξελληνίσουμε. Αυτά τα ονόματα ανήκουν σε φιλέλληνες, που ιστορικά βοήθησαν την Ελλάδα, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.
Όπως οι 5 παρακάτω άνθρωποι, που έδωσαν τον όνομά τους σε αθηναϊκούς δρόμους. Ποια είναι η ιστορία τους;
Έντουαρντ Κόδριγκτον - Οδός Κοδριγκτώνος
Δεν ξέρουμε αν το φιλέλληνας ταιριάζει απόλυτα στον Έντουαρντ Κόδριγκτον, αλλά ο άνθρωπος που είχε το γενικό πρόσταγμα στην, αποφασιστική για την τροπή της ελληνικής επανάστασης, Ναυμαχία του Ναυαρίνου, προσέφερε τεράστια βοήθεια στην Ελλάδα. Γι’ αυτό και προς τιμήν του, η οδός που ξεκινά από το Πεδίο του Άρεως και φτάνει μέχρι την Αχαρνών φέρει το όνομά του.
Σαρλ Λένορμαν - Οδός Λένορμαν
Η οδός Λένορμαν είναι μια από τις μεγαλύτερες της Αθήνας. Ξεκινά από το Μεταξουργείο, διασχίζει τον Κολωνό και φτάνει μέχρι την Κολοκυνθού. Πήρε το όνομά της από τον φιλέλληνα Σαρλ Λένορμαν, τον Γάλλο αρχαιολόγο που θαύμαζε τόσο την αρχαία Ελλάδα, που εκτός από τις αρχαιολογικές αποστολές στην χώρα μας, ζήτησε να ταφεί δίπλα από τον Πλάτωνα στον Κολωνό. Πράγματι η καρδιά τοποθετήθηκε σε μια μαρμάρινη λουτροφόρο υδρία στην κορυφή του λόφου, όμως καταστράφηκε ανεπανόρθωτα από σκοπευτές.
Γουίλιαμ Γκλαντστόουν (ή Γλάδστων) - Οδός Γλάδστωνος
Ο Γουίλιαμ Γλαδστων ή πιο σωστά Γκλαντστόουν, υπήρξε πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου. Εκτός από το σημαντικό έργο του στην Βρετανία, ήταν γνωστός φιλέλληνας. Συνέδεσε το όνομά του με την ένωση των Ιονίων νήσων αλλά και το κυπριακό ζήτημα, αφού ήταν εκείνος που πήρε την απόφαση να συνεχίσει να διδάσκεται η ελληνική γλώσσα στα κυπριακά σχολεία, πηγαίνοντας κόντρα στην πάγια πολιτική της Βρετανίας στις αποικίες της. Η οδός Γλάδστωνος είναι η πρώτη κάθετος στα δεξιά όταν στρίψεις από την οδό Πανεπιστημίου στην Πατησίων.
Λουίζα Ριανκούρ - Οδός Λουΐζης Ριανκούρ
Η Οδός Λουΐζης Ριανκούρ βρίσκεται στους Αμπελόκηπους, ξεκινά από την Πανόρμου και καταλήγει στην οδό Ευσταθίου Λαμψά. Η Γαλλίδα Λουίζα Ριανκούρ ήταν μεγάλη θαυμάστρια της Ελλάδας. Παρά την αντίδραση της οικογένειας της, ήρθε στην Αθήνα σε μικρή ηλικία και συνδέθηκε με την αφρόκρεμα των αθηναϊκών οικογενειών. Επέστρεψε στην Γαλλία, παντρεύτηκε τον κόμη Ριανκούρ και δεν σταμάτησε ποτέ να υποστηρίζει την Ελλάδα και τον Ελευθέριο Βενιζέλο, ο οποίος ήταν συχνά καλεσμένος της.
Σοφί ντε Μαρμπουά - Λεμπρέν ή Δούκισσα της Πλακέντιας - Λεωφόρος Δουκίσσης Πλακεντίας
H Λεωφόρος Δουκίσσης Πλακεντίας είναι λεωφόρος στο Χαλάνδρι, η οποία συνδέει τις οδούς Παπανικολή, Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και Αγίας Παρασκευής με την Αττική Οδό και την Περιφερειακή Υμηττού. Πήρε το όνομά της από την Σοφί ντε Μαρμπουά - Λεμπρέν, Αμερικανογαλλίδα κόρη διπλωμάτη που παντρεύτηκε τον Δούκα της Πλακεντίας. Βοήθησε στον απελευθερωτικό αγώνα της Ελλάδας οικονομικά και κοινωνικά, ενώ πέρασε πολλά χρόνια σε Ναύπλιο, Αθήνα και Πεντέλη. Πέθανε στην «Βίλα Ιλίσσια», γνωστή και ως «Μέγαρο Δούκισσας της Πλακεντίας».