Σαν σήμερα: Πέθανε ο λατρεμένος ηθοποιός Μίμης Φωτόπουλος
Ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς κωμικούς του ελληνικού κινηματογράφου
Δημοσίευση 29/10/2018 | 00:19
Η αργόσυρτή ομιλία του, μαζί με την ατάκα «θα καααάθομαι», έχουν μείνει στην ιστορία. Ο Μίμης Φωτόπουλος ήταν ένας από τους μεγαλύτερους κωμικούς ηθοποιούς της εποχής του, όχι μόνο για τον κινηματογράφο αλλά και για το θέατρο. Εκτός από τις όμορφες ατάκες του που χάρισαν γέλιο, οι ρόλοι του χάρισαν πολλά μαθήματα ηθικής και ντομπροσύνης. Ο Φωτόπουλος ήταν ακριβώς αυτό. Ντόμπρος.
Γεννήθηκε στις 20 Απριλίου του 1913 στην Ζάτουνα της Γορτυνίας. Έμεινε πολύ μικρός ορφανός από πατέρα και πέρασε δύσκολα χρόνια μέχρι να φτάσει να σπουδάζει στην Φιλοσοφική Αθηνών. Την παράτησε ωστόσο, για να σπουδάσει στο Εθνικό Θέατρο.
Στα 19 του έκανε πρεμιέρα στην παράσταση «Λοκαντιέρα», ενώ δυο χρόνια αργότερα έκανε την πρώτη του περιοδεία, στον θίασο του Θεμιστοκλή Νέζερ. Την περίοδο της κατοχής είχε ενεργό δράση στην Εθνική Αντίσταση μαζί με το ΕΑΜ. Η συμμετοχή του στα Δεκεμβριανά, οδήγησε στην σύλληψή του από τους Βρετανούς και στην εκτόπισή του στο στρατόπεδο Ελ Ντάμπα, από όπου επέστρεψε το 1945.
Συνέχισε να εργάζεται στο θέατρο, με πιο σημαντική παρουσία στο «Βυσσινόκηπο» του Τσέχοφ, με τον πρωτοεμφανιζόμενο τότε θίασο του Κάρολου Κουν. Το 1952 δημιούργησε τον δικό του θίασο, με τον οποίο έκανε περιοδείες σε Ελλάδα, Κύπρο, Αίγυπτο, Γερμανία και ΗΠΑ.
Ξεχώριζε για τον τρόπο που μιλούσε, για το λαϊκό του χιούμορ άλλα και για τον αυτοσχεδιασμό του. Ο κινηματογράφος δεν θα μπορούσε να τον αγνοήσει. Η πρώτη ταινία που συμμετείχε ήταν η «Μαντάμ Σουσού» το 1948. Από τότε έλαβε μέρος σε πάνω από 100 ταινίες όπως η «Η Ωραία των Αθηνών» (1954), «Κάλπικη λίρα» (1955), «Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο» (1955), «Η Καφετζού» (1956), «Τα Κίτρινα Γάντια» (1960), «Ο Θόδωρος και το Δίκανο» (1962), «Ο Ουρανοκατέβατος» (1965), «Κολωνάκι Διαγωγή Μηδέν» (1967) κ.α.
Έγραψε το σενάριο για δυο από αυτές, τις «Προπαντός ψυχραιμία» (1951) και «Μια νταντά και τέζα όλοι» (1971). Υπήρξε ταυτόχρονα και λογοτέχνης. Εξέδωσε τέσσερις ποιητικές συλλογές, τρία αυτοβιογραφικά και δυο θεατρικά έργα. Κατά την περίοδο της δικτατορίας ασχολήθηκε και με την ζωγραφική. Η σύζυγος του είχε εξοριστεί στην Γυάρο και είχε μείνει μόνος με τις δυο κόρες του. Έκανε εκθέσεις και πούλησε περισσότερους από 100 πίνακες.
Συμμετείχε σε ταινίες της εποχής της βιντεοκασέτας, ενώ πέρασε και από την μικρή οθόνη, πρωταγωνιστώντας στην σειρά «Ο θείος μας ο Μίμης» το 1984, που προβλήθηκε από την ΕΡΤ. Πέθανε ξαφνικά, από ανακοπή καρδιάς στις 29 Οκτωβρίου του 1986, σε ηλικία 73 ετών.
Τα «ντουέτα» του με τον Νίκο Σταυρίδη αλλά και με τον Βασίλη Αυλωνίτη, έχουν μείνει αξέχαστα. Η γλυκιά φυσιογνωμία του αλλά και το φυσικό παίξιμο του, τον καθιέρωσαν μέχρι και σήμερα, με τις ταινίες του παραμένουν αγαπητές στο ελληνικό κοινό.