Ιθαγενείς σκότωσαν αμερικανό ιεραπόστολο σε απομονωμένο νησί στον Ινδικό
Η πρόσβαση στο νησί είναι απαγορευμένη δια νόμου
Δημοσίευση 21/11/2018 | 20:44
Με τραγικό τρόπο γράφτηκε ο επίλογος της απόφασης ενός 27χρονου χριστιανού ιεραπόστολου από τις ΗΠΑ να μυήσει στον χριστιανισμού τον πληθυσμό των ιθαγενών που κατοικούν στο απομονωμένο νησί βόρειο Σέντινελ στον Ινδικό ωκεανό.
Ο άτυχος Τζον Άλεν Τσάου εικάζεται πως βρήκε τον θάνατο, χτυπημένος από τα βέλη των ιθαγενών του νησιού, οι οποίοι είναι γνωστοί για τις παντελώς αποκομμένες τους σχέσεις με οποιαδήποτε έκφανση του σύγχρονου πολιτισμού.
Στη συνέχεια το άψυχο σώμα του μεταφέρθηκε από τους ιθαγενείς στα ενδότερα του νησιού, ενώ οι ψαράδες που μετέφεραν τον Τσάου επικοινώνησαν με τις ινδικές αρχές, αναφέροντας την δολοφονία του.
Σύμφωνα με αναφορές Ινδών ψαράδων, ο Τσάου τους πλήρωσε για να τον μεταφέρουν μέχρι τις ακτές του βορείου Σέντινελ, που ανήκει στο αρχιπέλαγος των νησιών Ανταμάν στον Ινδικό ωκεανό, παρά το γεγονός ότι η πρόσβαση στο νησί είναι απαγορευμένη δια νόμου, καθώς στο παρελθόν οι ιθαγενείς που κατοικούν στο νησί είχαν επιτεθεί σε όσους επιχείρησαν να πατήσουν το έδαφός τους.
Υπολογίζεται πως στο νησί κατοικούν περίπου 40-50 άτομα, όλα τους μέλη της φυλής Sentinelese, ενώ οι αρχές της επαρχίας Ανταμάν και Νικομπάρ της Ινδίας έχουν δηλώσει επίσημα ότι δεν επιθυμούν καμία εμπλοκή με τους ιθαγενείς του νησιού.
Ο Τσάου ήταν γνωστός στους χριστιανικούς κύκλους των ΗΠΑ καθώς επιθυμούσε διακαώς να μεταβεί στα πιο απομονωμένα κατοικημένα μέρη του πλανήτη και να μυήσει τους ιθαγενείς στον χριστιανισμό, εμπνευσμένος από τους ιεραπόστολους που εκχριστιάνισαν το μεγαλύτερο μέρος της Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής και της Ωκεανίας πριν από εκατοντάδες χρόνια, ενώ είχε αναφέρει σε φίλους του την πρόθεσή του να γνωρίσει από κοντά την φυλή των Sentinelese.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως, αν κι οι συγγενείς του Τσάου ζήτησαν από τις αρχές της Ινδίας την σύλληψη των ενόχων για την δολοφονία του, εν τούτοις θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη η προσαγωγή του σε δίκη, εξαιτίας της ιδιαίτερης συνθήκης σχετικά με το καθεστώς επικυριαρχίας του νησιού.