Οι «ψίθυροι» των ηφαιστείων που μπορούν να προβλέψουν το μέλλον
Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου του Cambridge
Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΡΔΑΡΗΣ Δημοσίευση 27/11/2018 | 00:08
Μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Cambridge έχει αναπτύξει έναν νέο τρόπο μέτρησης της πίεσης μέσα στα ηφαίστεια και διαπίστωσε ότι αποτελεί έναν αξιόπιστο δείκτη για να προβλέψουν μελλοντικές εκρήξεις.
Χρησιμοποιώντας μια τεχνική που ονομάζεται «παρεµβαλλοµετρία σεισμικού θορύβου» σε συνδυασμό με γεωφυσικές μετρήσεις, οι ερευνητές μέτρησαν την ενέργεια που κινείται μέσα από ένα ηφαίστειο. Διαπίστωσαν ότι υπάρχει μια καλή συσχέτιση μεταξύ της ταχύτητας με την οποία περνούσε η ενέργεια και του όγκου και συρρίκνωσης που παρατηρείται στο βράχο. Η τεχνική θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να προβλέψει με μεγαλύτερη ακρίβεια πότε ένα ηφαίστειο θα εκραγεί.
Τα δεδομένα συλλέχθηκαν με την βοήθεια του Αμερικανικού Ινστιτούτου Γεωλογικής Έρευνας, μέσα σε μια περίοδο 4 χρόνων, από το ενεργό ηφαίστειο Kīlauea στη Χαβάη. Οι ερευνητές του Cambridge χρησιμοποίησαν το σεισμικό θόρυβο για να ανιχνεύσουν την δραστηριότητα του Kīlauea. Ο θόρυβος είναι μια επίμονη χαμηλή δόνηση στη Γη, που προκαλείται από τα πάντα, από τους σεισμούς μέχρι τα κύματα στον ωκεανό και συχνά μπορεί να διαβαστεί σε έναν μόνο αισθητήρα ως τυχαίος θόρυβος. Αλλά με τη σύζευξη των αισθητήρων, οι ερευνητές μπόρεσαν να παρατηρήσουν την ενέργεια που περνούσε μεταξύ των δύο, επιτρέποντάς τους έτσι να απομονώσουν τον σεισμικό θόρυβο που προερχόταν από το ηφαίστειο.
Η σεισμολογία του ηφαιστείου έχει παραδοσιακά μετρήσει μικρούς σεισμούς στα ηφαίστεια. Όταν το μάγμα περνάει κάτω από το έδαφος, συχνά δημιουργεί μικροσκοπικούς σεισμούς, καθώς σπάει το δρόμο του μέσα από στερεό βράχο. Η ανίχνευση αυτών των σεισμών είναι επομένως πολύ χρήσιμη για την πρόβλεψη της έκρηξης. Αλλά μερικές φορές το μάγμα μπορεί να ρέει σιωπηλά, μέσα από προϋπάρχουσες διαδρομές, και δεν μπορεί να συμβούν σεισμοί. Αυτή η νέα τεχνική θα εντοπίσει ακόμα τις αλλαγές που προκαλούνται από τη ροή μάγματος.
Δείτε περισσότερα στο παρακάτω video: