Υπάρχει ένα μικρό κομμάτι γης που συνορεύει με την Πολωνία στον νότο και την Λιθουανία στον βορρά, ενώ βρέχεται από την βαλτική θάλασσα. Το πιο παράξενο είναι πως ενώ δεν συνορεύει πουθενά με την Ρωσία, είναι ρωσικό έδαφος. Ένα άγνωστο ρωσικό έδαφος στην Ευρώπη, που ίσως της δίνει και το δικαίωμα να ανήκει σε αυτήν.
Ένα τέτοιο παράδειγμα γης ονομάζεται «εξκλάβιο», δηλαδή μια απομονωμένη περιοχή από την υπόλοιπη χώρα. Η Περιφέρεια του Καλίνινγκραντ, όπως είναι το επίσημο όνομά της, έχει πληθυσμό κοντά στις 950 χιλιάδες. Η πόλη πάλι, το πρώην Κένιγκσμπεργκ, είναι το λιμάνι της Ρωσίας που της δίνει πρόσβαση στην Βαλτική και είναι το μοναδικό που δεν πιάνει πάγο κατά την διάρκεια του χειμώνα.
@bbc.com
Πως όμως αυτό το εξκλάβιο, που σε μέγεθος είναι σχεδόν δυο φορές όσο η Κύπρος, παρέμεινε ρωσικό έδαφος μετά την ανεξαρτητοποίηση των χωρών της Βαλτικής;
Το ότι η Ρωσία κατέχει αυτή την λωρίδα γης, δεν είναι πολύ γνωστό στον κόσμο. Το Καλίνινγκραντ, ως Κένιγκσμπεργκ, υπήρξε η πρωτεύουσα της Πρωσίας. Αργότερα πέρασε στα χέρια της Γερμανίας. Υπήρξε μεγάλο λιμάνι και κέντρο εμπορίου, ενώ εκεί γεννήθηκε το 1724 ο μεγάλος φιλόσοφος Ιμμάνουελ Καντ. Στην πόλη υπήρχαν τα πάντα. Πανεπιστήμια, αποβάθρες, γέφυρες και εντυπωσιακά κτίρια.
Το μεγαλύτερο μέρος της πόλης καταστράφηκε κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Βομβαρδίστηκε από την Βρετανική Βασιλική Αεροπορία και αργότερα έπεσε στα χέρια του Κόκκινου Στρατού. Οι Γερμανοί κάτοικοι εκδιώχθηκαν, το Κένιγκσμπεργκ πήρε το όνομα του Μιχαήλ Κάλινιν, ενώ πάνω στα συντρίμμια του κάστρου, χτίστηκε το κτίριο «House of the Soviets» που ποτέ δεν ολοκληρώθηκε.
@wikivoyage.org
Η Ρωσία κατάφερε να κρατήσει αυτή την λωρίδα γης μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης λόγω της στρατηγικής θέσης της και των συμφερόντων της στην Βαλτική. Με το τέλος του ψυχρού πολέμου, το ερώτημα για το που θα καταλήξει η περιοχή έκλεισε γρήγορα, αφού η Ρωσία δεν είχε κανέναν σκοπό να την παραχωρήσει ή να την αφήσει να ανεξαρτητοποιηθεί. Επιπλέον καμία γειτονική χώρα δεν προσπάθησε να την διεκδικήσει, κυρίως λόγω των συνεπειών που θα αντιμετώπιζε.
Άλλωστε οι περισσότεροι κάτοικοι, πλέον, ταυτοποιούνται ως Ρώσοι. Έτσι η Ρωσία, συνεχίζει να την χρησιμοποιεί ως εμπορική και στρατιωτική βάση στην Βαλτική, παραμένοντας έτσι κοντά στα κράτη-μέλη της Ευρώπης. Το ΝΑΤΟ έχει συνεχώς την προσοχή του στραμμένη στην περιοχή, ειδικά από το 2016, όταν και δόθηκε διαταγή για μεταφορά πυραύλων μεγάλης εμβέλειας. Το σίγουρο είναι πως ακόμα και σήμερα, η Περιφέρεια του Καλινινγκράντ παραμένει ξεχασμένη από τον περισσότερο κόσμο, αν και αποτελεί το «παράθυρο» της Ρωσίας στην Ευρώπη.