Μετά το 2018, ένα πολύ ενδιαφέρον έτος για την αρχιτεκτονική, έρχεται και το 2019 να φέρει κτίρια – κοσμήματα.
Το 2018, η Κίνα έχτισε περισσότερους ουρανοξύστες από όλες τις άλλες χώρες μαζί, ένας Ινδός αρχιτέκτονας κέρδισε για πρώτη φορά το βραβείο Pritzker, ενώ ένα σύμπλεγμα κτιρίων στην Σιγκαπούρη πήρε τον τίτλο του «Παγκόσμιου κτιρίου της χρονιάς».
Το 2019 μάλλον θα είναι καλύτερο και πιο εντυπωσιακό. Πρωτοποριακά κτίρια από ταλαντούχους αρχιτέκτονες είναι έτοιμα να ολοκληρωθούν σε όλον τον κόσμο. Πεκίνο, Νέα Υόρκη, Γιοχάνεσμπουργκ και αλλού, ετοιμάζονται να υποδεχθούν κτίρια κοσμήματα για την εκάστοτε πόλη.
Νέα Υόρκη, ΗΠΑ – 30 Hudson Yards
@designboom.com
Θα γίνει το δεύτερο σε ύψος κτίριο γραφείων στην Νέα Υόρκη, φτάνοντας τα 395 μέτρα. Οι επισκέπτες θα θαυμάζουν την πόλη από ψηλά, ψηλότερα απ’ ότι το Empire State Building. Θα γίνει το νέο σπίτι του CNN, του HBO και της Warner Bros.
Γιοχάνεσμπουργκ, Νότια Αφρική - The Leonardo
@businesstech.co.za
Το κτίριο θα αγγίζει περίπου τα 230 μέτρα και θα γίνει το ψηλότερο κτίριο στην Αφρική. Έστω και για λίγο, αφού το Pinnacle Tower στην Κένυα που θα ολοκληρωθεί το 2020, θα το ξεπεράσει. Θα είναι ανοικτό για το κοινό, το οποίο θα μπορεί να θαυμάσει όλο το Γιοχάνεσμπουργκ.
Πεκίνο, Κίνα – Διεθνές Αεροδρόμιο του Πεκίνου
@forbes.com
Το καινούργιο αεροδρόμιο του Πεκίνου θα είναι βγαλμένο από το μέλλον. Θα έχει εμβαδόν περίπου 7 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα και αναμένεται να εξυπηρετεί 72 εκατομμύρια επιβάτες τον χρόνο, το 2025. Το σχήμα του θα έχει 6 ακτίνες και εμπνεύστηκε από την παραδοσιακή κινεζική αρχιτεκτονική.
Στοκχόλμη, Σουηδία – Norra Tornen
@archdaily.com
Οι δυο πύργοι σχεδιάστηκαν από τον γνωστό αρχιτέκτονα Reiner De Graaf και φτάνουν σε ύψος τα 125 μέτρα, με τον έναν να τελειώνει στο τέλος του 2018, ενώ ο δεύτερος θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2019.
Ντόχα, Κατάρ – Εθνικό Μουσείο του Κατάρ
@jeannouvel.com
Το Εθνικό Μουσείο του Κατάρ θα φτάνει σε εμβαδόν τα 400 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα και εκεί θα εκτίθενται πολύτιμα αντικείμενα και εθνικοί θησαυροί. Το μουσείο αναμένεται να ανοίξει τις πόρτες του στα τέλη Μαρτίου και σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα που κέρδισε το βραβείο Pritzker για το μουσείο Louvre του Άμπου Ντάμπι.
Πεκίνο, Κίνα – Leeza Soho
@cosmoscube.org
Ένα εντυπωσιακό κτίριο που περιβάλλεται από γυαλί και θα φτάνει τα 190 μέτρα. Το φυσικό φως, λόγω του σχήματός του, θα εισέρχεται στο κτίριο από διάφορες γωνίες και θα μπορεί να φιλοξενεί 2.680 ποδήλατα σε θέσεις πάρκινγκ με κλειδαριές.
Lindesnes, Νορβηγία – Under
@tnp.no
Ίσως το πιο εντυπωσιακό κτίριο της χρονιάς, αφού βρίσκεται 5 μέτρα κάτω από τον βυθό της Βόρειας Θάλασσας. Θα γίνει αυτόματα το πιο «βαθύ» εστιατόριο της Ευρώπης ή ακόμα και του κόσμου. Θα μπορεί να φιλοξενεί περίπου 100 πελάτες στους τρείς ορόφους του, προσφέροντας ταυτόχρονα μια εξαιρετική θέα στον βυθό.
Βαϊμάρη, Γερμανία – Μουσείο Bauhaus της Βαϊμάρης
@archdaily.com
Ένα μουσείο της καλλιτεχνικής και αρχιτεκτονικής σχολής της Bauhaus, για τα εκατοστά της γενέθλια. Θα ανοίξει τις πόρτες του τον Απρίλιο και θα φιλοξενεί μια συλλογή 13.000 εκθεμάτων.
Wuxi, Κίνα - Wuxi Taihu Show Theatre
@yellowtrace.com.au
Εμπνευσμένο από το μεγαλύτερο δάσος μπαμπου της χώρας, το εκπληκτικό θέατρο αναπαριστά τους κορμούς και τα φύλα των μπαμπού και το εφέ έχει γίνει πραγματικότητα με πολυάριθμες κολώνες τυλιγμένες περιμετρικά στο κτίριο. Θα είναι έτοιμο στο τέλος της χρονιάς.
Βερολίνο, Γερμανία - Humboldt Forum
@berliner-zeitung.de
H πολυαναμενόμενη ανοικοδόμηση του Παλατιού του Βερολίνου, το οποίο καταστράφηκε κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αναμένεται να ολοκληρωθεί τους τελευταίους μήνες του 2019. Πέρασαν 15 χρόνια από τότε που η Βουλή της Γερμανίας ενέκρινε την ανακατασκευή του. Ορισμένες από τις αρχικές προσόψεις του παλατιού έχουν ανακατασκευαστεί, παράλληλα με πιο σύγχρονα στοιχεία σχεδιασμού.