H διατροφή που θα σώσει τον πλανήτη
Για πρώτα φορά στην ιστορία, έγινε μελέτη για τις τροφές που θα βοηθήσουν στην σωτηρία της γης
22/1/2019 | 00:30
Για πρώτη φορά στα χρονικά, μια επιστημονική ομάδα ασχολήθηκε με μια δίαιτα που υπόσχεται μπορέσει να βελτιώσει την υγεία του παγκόσμιου πληθυσμού ενώ παράλληλα θα εξασφαλίζει τη βιώσιμη παραγωγή τροφίμων, ώστε να μπορούν να τραφούν 10 δισεκατομμύρια άνθρωποι μέχρι το 2050 χωρίς να καταστραφεί ο πλανήτης μας.
Τα συμπεράσματα της μελέτης της επιτροπής Eat-Lancet που παρουσιάστηκε στο Όσλο και δημοσιεύεται στο έγκριτο περιοδικό υγείας Lancet υποστηρίζει ότι πρέπει να μειώσουμε τις ποσότητες του κρέατος που καταναλώνουμε και να προσθέσουμε πολλούς καρπούς στο μενού μας.
Οι επιστήμονες, σύμφωνα με το CNN, υπολογίζουν ότι με την... πλανητική δίαιτα θα αποφύγουμε 11,6 εκατομμύρια θανάτους τον χρόνο, που σχετίζονται με τη διατροφή.
Όπως αναφέρεται, η μείωση του νατρίου και η αύξηση των δημητριακών ολικής αλέσεως, των ξηρών καρπών, των λαχανικών και των φρούτων θα συνέβαλε τα μέγιστα στην πρόληψη των θανάτων.
Η έκθεση μάλιστα, κάνει αναφορά στη μεσογειακή δίαιτα και στη λιτή διατροφή των Ελλήνων στα μέσα του προηγούμενου αιώνα την οποία θεωρεί «πρότυπο».
Oι ερευνητές αναγνωρίζουν τη δυσκολία της υιοθέτησης μιας τέτοιας διατροφής παγκοσμίως, καθώς θα χρειαστούν ουσιαστικές διατροφικές αλλαγές σε παγκόσμιο επίπεδο, που απαιτούν την μείωση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος κατά περισσότερο από 50% και τον διπλασιασμό της κατανάλωσης καρπών με κέλυφος, φρούτων, λαχανικών και οσπρίων.
Τι περιλαμβάνει η «Δίαιτα για τη σωτηρία του Πλανήτη»:
Η ημερήσια κατανάλωση θερμίδων ανά άτομο δεν πρέπει να ξεπερνά τις 2.500 και αυτές οι θερμίδες θα πρέπει να προσλαμβάνονται κατά μέσο όρο ως εξής:
- 14 γραμμάρια κόκκινου κρέατος
- 195 γραμμάρια πουλερικών, ψαρικών και αυγών
- 250 γραμμάρια γαλακτοκομικών
- 200 γραμμάρια φρούτων
- 300 γραμμάρια λαχανικών –τα αμυλώδη όπως οι πατάτες πρέπει να αποφεύγονται
- 232 γραμμάρια φυτικές ίνες
- 52 γραμμάρια λίπους –κατά προτίμηση φυτικού
- 31 γραμμάρια σάκχαρα
H δημοσιοποίηση της έκθεσης προκάλεσε αντιδράσεις από ενώσεις παραγωγών γαλακτοκομικών και προϊόντων κρέατος , επειδή συμβουλεύει την κατάργηση των επιδοτήσεων για την ζωοτροφία και την αλιεία και την επιβολή ειδικών φόρων στο κρέας.