Ταΐζοντας τους θεούς: Η πιο μακάβρια αρχαιολογική ανακάλυψη
Μια βιομηχανία θυσίας
Δημοσίευση 18/1/2019 | 16:20
Είναι γνωστό ότι η ανθρώπινη θυσία για τον εξευμενισμό των θεών καταλάμβανε μια πολύ σημαντική θέση στην ιστορία των Μεσοαμερικανικών πολιτισμών. Ωστόσο, παρά το γεγονός αυτό, οι ειδικοί δεν ήταν σίγουροι μέχρι ποιο βαθμό η ανθρώπινη θυσία αναπτύχθηκε μέσα στην αρχαία αζτέζικη κουλτούρα μέχρι και σήμερα.
Το περιοδικό Science δημοσίευσε ένα άρθρο σχετικά με την έρευνα για τις ανθρωποθυσίες των Αζτέκων, η οποία διεξήχθη με τη μελέτη κρανίων που βρέθηκαν το 2015 ακριβώς πίσω από τον καθεδρικό ναό της πόλης του Μεξικού. Η ανακάλυψη αποκάλυψε εκπληκτικά στοιχεία.
Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι Αζτέκοι είχαν μια βιομηχανία θυσίας ανθρώπων τόσο μαζική που δεν μπορεί να συγκριθεί με κανένα άλλο στην ιστορία του κόσμου. Ο πολιτισμός των Αζτέκων, ο οποίος αναπτύχθηκε μεταξύ του 14ου και του 16ου αιώνα, πραγματοποίησε ανθρώπινες θυσίες και έδωσε ειδική μεταθανάτια μεταχείριση στα πτώματα εκείνων που θυσιάστηκαν.
Σύμφωνα με την επιστήμη, οι ιερείς εργάστηκαν με το σώμα σε ένα χώρο ειδικά αφιερωμένο στις τελετουργίες, προκειμένου να διασφαλιστεί η ζωή και η ανθρώπινη αναγέννηση.
"Οι ιερείς έφεραν το σώμα σε έναν τελετουργικό χώρο, έκαναν μια τομή στο λεπτό διάστημα ανάμεσα σε δύο σπονδύλους στο λαιμό και αποκεφάλιζαν το σώμα. Στη συνέχεια τα κρανία που συγκέντρωναν από τους θυσιασμένους ανθρώπους τοποθετούνταν σε ένα είδος βωμού που αποτελείτο από τεράστια ράφια κρανίων αφιερωμένα στον θεό του πολέμου, Huitzilopochtli, και στο θεό της βροχής, Tlaloc."
Το μέγεθος και ο χώρος των οπών στα κρανία επέτρεψαν στους ειδικούς του να εκτιμήσουν το μέγεθος του tzompantli στα 35 μέτρα μήκος, 12 έως 14 μέτρα πλάτος και τέσσερα ή πέντε μέτρα ύψος.
Μάλιστα κάποιοι Ισπανικοί κατακτητές είχαν αναφέρει σε ιστορικά έγγραφα ότι το τζοπάντλι (η τελετουργική πυραμίδα των Αζτεκων) και οι πύργοι του περιείχαν 130.000 ανθρώπινα κρανία σε κάθε σειρά.
Δείτε το video: