Διεθνή ΜΜΕ: «Nίκη για τη Δύση η ψηφοφορία στην Ελλάδα»
To γύρο του κόσμου κάνει η είδηση της επικύρωσης της Συμφωνίας
Δημοσίευση 25/1/2019 | 16:49
Οι πρώτες αντιδράσεις αποτυπώνουν θετικά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.
«Η ψήφος στην Ελλάδα ρυθμίζει μια φιλονικία 27 χρόνων για τη Μακεδονία», μεταδίδει το BBC, επισημαίνοντας ότι η ελληνική Βουλή στήριξε οριακά τη μη δημοφιλή συμφωνία για τη μετονομασία της γειτονικής χώρας σε Βόρεια Μακεδονία.
Για «ιστορική συμφωνία» κάνει λόγο ο Guardian σημειώνοντας ότι οργισμένες φωνές περί «προδοτών» από εθνικιστές που αντιτίθονταν ακούστηκαν στην ανοικτή ψηφοφορία.
«Οι Έλληνες επικυρώνουν τη συμφωνία για τη μετονομασία της Μακεδονίας – Νίκη για τη Δύση», αναφωνούν οι New York Times.
Και σημειώνουν: «Ξεπερνώντας τη ρωσική ανάμειξη στα Βαλκάνια και την έντονη εσωτερική αντίδραση Έλληνες βουλευτές ψήφισαν για να βάλουν στην άκρη ιστορικούς ανταγωνισμούς και να αναγνωρίσουν την πρόσφατα μετονομασθείσα Βόρεια Μακεδονία σε μια σπάνια νίκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Η ψήφος 153 υπέρ και 146 κατά της ελληνικής Βουλής ανοίγει ουσιαστικά το δρόμο για το βόρειο γείτονα της Ελλάδας να ενταχθεί υπό το νέο όνομα στο ΝΑΤΟ και πιθανώς στο ευρωπαϊκό μπλοκ ενισχύοντας το πάτημα της Δύσης στα Βαλκάνια παρά τις διαμαρτυρίες της Μόσχας. (...) Η φαινομενικά περίπλοκη διαμάχη για το όνομα έγινε δοκιμασία γεωπολιτικής δύναμης μεταξύ ΕΕ - ΗΠΑ από τη μία και της Ρωσίαςαπό την άλλη στα μονίμως ασταθή Βαλκάνια. Η προσπάθεια της Ελλάδας και του γείτονά της να τα βρουν ήταν επίτευγμα που κατέρριψε το μύθο του πανίσχυρου Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, που εξαπολύει κεραυνούς στις ανυπεράσπιστες δυτικές δημοκρατίες. Μολονότι ο κ. Πούτιν μπορεί να είναι σε θέση να αναμειγνύεται στη Δύση, το αποτέλεσμα υπογράμμισα ότι η Ρωσία εξακολουθεί να αποτυγχάνει να παρουσιάσει ένα ελκυστικό μοντέλο που θα ανταγωνιστεί την ευημερία και τις δυτικές αξίες που προσφέρει η Ευρώπη, όπου η “Μακεδονία” δείχνει αποφασισμένη να συνεχίσει το μέλλον της.»
«Η κόντρα για το όνομα της βαλκανικής δημοκρατίας της "Μακεδονίας" μπήκε στην άκρη», αναφέρει η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.