E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πρόστιμα στα ΙΧ με ξένες πινακίδες

Στο στόχαστρο της εφορίας - Τι αλλάζει στην φορολόγηση

Δημοσίευση 13/2/2019 | 15:22

Πρόστιμα στα ΙΧ με ξένες πινακίδες

Το τεκμήριο διαβίωσης του ΙΧ αυτοκινήτου καθώς και ο φόρος πολυτελείας διαβίωσης επιβαρύνουν τους Έλληνες φορολογούμενους που κατέχουν ΙΧΙ κυβισμοί άνω των 2.000 κυβικών εκατοστών με ξένους αριθμούς κυκλοφορίας εφόσον κυκλοφορούν στην Ελλάδα.

Όπως γράφει ο Ελεύθερος Τύπος, σε τέτοιου είδους περιπτώσεις δεν υπολογίζεται καν χρόνος παλαιότητας και το τεκμήριο διαβίωσης δεν μειώνεται.

Στην απόφαση αυτή κατέληξε η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) αφού εξέτασε και απέρριψε ενδικοφανή προσφυγή φορολογούμενου κατοίκου Καβάλας, ο οποίος κυκλοφορούσε στην Ελλάδα Ι.Χ. αυτοκίνητο μεγάλου κυβισμού με βουλγαρικές πινακίδες. Ο εν λόγω φορολογούμενος είχε δηλώσει ότι το όχημα αυτό ανήκει σε εταιρία που είχε συστήσει και λειτουργούσε στην γείτονα χώρα κι ότι ήταν σε ακινησία.

Συγκεκριμένα, μετά από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στον συγκεκριμένο φορολογούμενο από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. Καβάλας διαπιστώθηκε ότι ο φορολογούμενος είναι διαχειριστής και μοναδικός εταίρος μονοπρόσωπης Ε.Π.Ε. με έδρα στη Βουλγαρία στην ιδιοκτησία της οποίας βρίσκεται και το Ι.Χ., τύπου Mercedes ML 400 CDI, με αριθμό κυκλοφορίας Βουλγαρίας. Εν συνεχεία, η Δ.Ο.Υ. ενημερώθηκε ότι η βουλγάρικη επιχείρηση ουδεμία δραστηριότητα είχε τα έτη 2012 και 2013. Επίσης από τον διενεργηθέντα έλεγχο προέκυψε ότι πρόκειται για φορολογικό κάτοικο Ελλάδας και ως εκ τούτου δεν εμπίπτει στις κατηγορίες προσώπων που δικαιούνται να κυκλοφορούν αυτοκίνητα με ξένες πινακίδες. Επιπροσθέτως, ο εν λόγω φορολογούμενος δεν προσκόμισε κανένα στοιχείο για την απόδειξη του ισχυρισμού του ότι το όχημα ήταν σε ακινησία.

Η ΔΟΥ Καβάλας τού καταλόγισε τόσο τεκμήριο διαβίωσης για την κατοχή των συγκεκριμένων αυτοκινήτων, όσο και φόρο πολυτελούς διαβίωσης για τα έτη 2012 και 2013. Το αποτέλεσμα ήταν ο εν λόγω φορολογούμενος να κληθεί να πληρώσει φόρους και πρόστιμα συνολικού ύψους 11.500 ευρώ για το 2012 και 8.500 ευρώ για το 2013.

Με την προσφυγή του στη ΔΕΔ ο φορολογούμενος ζήτησε την ακύρωση και τη διαγραφή των ποσών που του καταλογίστηκαν, υποστηρίζοντας ότι το αυτοκίνητο ανήκει σε ενεργό εταιρεία του, η οποία έχει έδρα στην Βουλγαρία κι ότι το είχε σε ακινησία.

Η ΔΕΔ απέρριψε τους ισχυρισμούς του και επικύρωσε τους φόρους και τα πρόστιμα που είχε επιβάλει η αρμόδια ΔΟΥ καθώς δέχθηκε τα ευρήματα των ελεγκτών σύμφωνα με τα οποία η εταιρεία την οποία επικαλείτο δεν είχε δραστηριότητα, ενώ τα αυτοκίνητά του δεν ήταν σε ακινησία.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αλλαγές στο υπουργείο Υγείας ‑ Παραιτήθηκε η γενική γραμματέας Φωφώ Καλύβα

Πολιτική 23.04.2025
Τι σηματοδοτεί η αλλαγή στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας

Στη βασιλική του Αγίου Πέτρου η σορός του Πάπα Φραγκίσκου – Δείτε live

Κόσμος 23.04.2025
Συρρέουν πιστοί στο Βατικανό για το λαϊκό προσκύνημα

«Η Τουρκία ετοιμάζεται για δύο μεγάλες ασκήσεις στο Αιγαίο» ‑ Τι αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ

Ελλάδα 23.04.2025
Πρόκειται για την άσκηση Θαλασσόλυκος-2 που θα διεξαχθεί σε Μαύρη Θάλασσα, Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο και την άσκηση ο Αετός της Ανατολίας

Πτώση 20χρονου από ταράτσα ξενοδοχείου στην Ομόνοια

Ελλάδα 23.04.2025
Ένας 20χρονος άνδρας έπεσε στο κενό

ΠΑΟΚ – Μπιλμπάο: Για την ανατροπή και την τρίτη ευρωκούπα στο κατάμεστο «Παλατάκι»

Αθλητικά Νέα 23.04.2025
Ραντεβού με την ιστορία έχει ο «δικέφαλος του Βορρά»

Εκτός κινδύνου ο τουρίστας που έπεσε από ύψος 25 μέτρων στο φαράγγι της Σαμαριάς

Ελλάδα 23.04.2025
«Είχα φύλακα – άγγελο, ευχαριστώ τους διασώστες»

WhatsApp: Σε αυτά τα μοντέλα κινητών δεν θα είναι διαθέσιμο από 1η Μαΐου ‑ Αναλυτική λίστα

Tech + Science 23.04.2025
Το WhatsApp δεν θα λειτουργεί πλέον σε παλαιότερα μοντέλα κινητών τηλεφώνων από την 1η Μαΐου - Δείτε αν επηρεάζεται η συσκευή σας

Ανδρέας Παπανδρέου: Προς πώληση η θρυλική Mercedes ‑ Πόσο κοστίζει

Ελλάδα 23.04.2025
Μια σπάνια αγγελία είδε χθες το φως της δημοσιότητας

Αρης Μουγκοπέτρος: Και με το ένα χέρι θα παίξω κλαρίνο ‑ Τι είπε ο δικηγόρος του

Ελλάδα 23.04.2025
Για την κατάσταση της υγείας του και τα πρώτα λόγια του Αρη Μουγκοπέτρου μετά τον ακρωτηριασμό του, μίλησε ο δικηγόρος του κλαριντζή

Σωτηρία Μπέλλου: Δικαστικό θρίλερ με τη διαθήκη της ‑ Γιατί ανοίγει υπόθεση μετά από 28 χρόνια

Ελλάδα 23.04.2025
Δικαστικό θρίλερ με τη διαθήκη της γνωστής ερμηνεύτριας