Η ιστορία του ποδοσφαιριστή Hakeem Al - Araibi έγινε παγκόσμιο θέμα τον τελευταίο καιρό. Ο 25χρονος από το Μπαχρέιν, συνελήφθη τον Νοέμβριο του 2018 στη Ταϊλάνδη όπου πήγε για διακοπές με την σύζυγό του. Κρατήθηκε από τις τοπικές αρχές λόγω «Κόκκινης προειδοποίησης» της Interpol. Ύστερα από 76 ημέρες κράτησης και με τον κίνδυνο να εκδοθεί στο Μπαχρέιν, ο 25χρονος ποδοσφαιριστής αφέθηκε ελεύθερος. Η πίεση στην Ταϊλάνδη από ανθρώπους του ποδοσφαίρου και μη, απέδωσε τελικά καρπούς. Και ίσως να του έσωσε την ζωή...
Πως όμως έφτασε σε αυτή την δεινή θέση; Ο Al – Araibi γεννήθηκε στο Μπαχρέιν και από μικρή ηλικία αγωνιζόταν στην ομάδα της πρώτης κατηγορίας Al - Shabab, ενώ ήταν μέλος και των μικρών εθνικών ομάδων της χώρας του.
@bbc.com
Κατά την διάρκεια των εξεγέρσεων της «Αραβικής Άνοιξης» το 2011, μίλησε ανοιχτά εναντίον των συλλήψεων άλλων ποδοσφαιριστών που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις. Τον επόμενο χρόνο, συνελήφθη από τις αρχές για βανδαλισμό ενός αστυνομικού τμήματος που είχε γίνει τέσσερις μέρες νωρίτερα. Την επόμενη μέρα είπε στον εισαγγελέα ότι εκείνη την ημέρα είχε αγώνα, ο οποίος μάλιστα μεταδόθηκε από την τηλεόραση. Παρολ’ αυτά η κράτηση του διήρκησε 45 ημέρες, με τους αστυνομικούς να χρησιμοποιούν βία για να τον κάνουν να ομολογήσει. «Επί τρείς ώρες με χτυπούσαν δυνατά στα πόδια και έλεγαν ‘θα σου σπάσουμε τα πόδια, θα καταστρέψουμε το μέλλον σου, δεν θα ξαναπαίξεις ποτέ ποδόσφαιρο με αυτά τα πόδια΄», είχε πει ο ίδιος στο ARD.
Αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση. Το 2014 κι ενώ έπαιζε με την Εθνική Ομάδα στο Κατάρ κατάφερε να «αποδράσει». Πήγε πρώτα στο Ιράν, μετά στην Μαλαισία και στην Ταϊλάνδη. Ύστερα από έξι μήνες ζήτησε πολιτικό άσυλο στην Αυστραλία. Από τότε ζούσε στην Μελβούρνη ενώ αγωνιζόταν με την ημι-επαγγελματική ομάδα της Pascoe Vale FC. Την ίδια ώρα, το Μπαχρέιν τον καταδίκαζε ερήμην του, σε 10 χρόνια φυλάκισης.
@sbs.com.au
Το 2017 εγκρίθηκε το άσυλο και μπορούσε πλέον να ταξιδέψει με ασφάλεια. Ωστόσο τον Νοέμβριο του 2018, με το που πάτησε το πόδι του στην Ταϊλάνδη συνελήφθη. Έτρεμε στην ιδέα πως μπορούσαν να τον στείλουν στο Μπαχρέιν. Εμφανίστηκε ξυπόλητος στο δικαστήριο στις 4 Φεβρουαρίου και με δάκρυα στα μάτια φώναζε «Μην με στείλετε στο Μπαχρέιν, θα με βασανίσουν και θα με σκοτώσουν».
@hrw.org
Πράγματι σύμφωνα με μια έκθεση των ΗΠΑ, έχουν υπάρξει περιπτώσεις αυθαίρετων βασανιστηρίων και δολοφονιών από τις αρχές του Μπαχρέιν. Το δικαστήριο αρχικά του έδωσε 60 ημέρες για να παρουσιάσει στοιχεία για την αθωότητα του. Αυτό σήμαινε πως θα έπρεπε να μείνει στις φυλακές της Ταϊλάνδης μέχρι τα τέλη Απριλίου.
Ύστερα από πιέσεις της FIFA, γνωστών ποδοσφαιριστών, της διεθνούς αμνηστίας κ.α. ο ποδοσφαιριστής αφέθηκε ελεύθερος και επέστεψε στην Αυστραλία την περασμένη Τρίτη. Εκεί τον περίμεναν η σύζυγός του, οι συμπαίκτες του και πολύς ακόμα κόσμος. Η περιπέτεια του νεαρού ποδοσφαιριστή είχε αίσιο τέλος, με τον Hakeem Al – Araibi να γλιτώνει σίγουρα βασανιστήρια ή ακόμα και τον θάνατο.
@cnn.com