8 απροσδόκητες χρήσεις για τα ούρα και τα κόπρανα
Το ξέρατε;
Δημοσίευση 18/2/2019 | 18:14
Ξέρατε πως τα ούρα και τα κόπρανα μπορούν να έχουν διάφορες χρήσεις, που τις περισσότερες φορές είναι ωφέλιμες και ευεργετικές; Οι 10 παρακάτω απροσδόκητες χρήσεις τους σίγουρα θα σας προκαλέσουν έκπληξη και όχι αναταράξεις στομάχου. Μόνο και μόνο που έχουν εναλλακτικές χρήσεις, είναι από μόνο του εντυπωσιακό.
1. Μια Βυζαντινή έκδοση της Καινής Διαθήκης, 1.500 ετών, έχει τυπωθεί σε μοβ σελίδες και οι ερευνητές πρόσφατα ανακάλυψαν πως το μακροχρόνιο μυστικό πίσω από ζωηρό χρώμα της περγαμηνής είναι τα ούρα. Το χρώμα των σελίδων προήλθε από μια βαφή εξήχθη από το μύκητα Roccella tinctoria και στη συνέχεια υπέστη επεξεργασία με ζυμωμένα ούρα.
@library.arizona.edu
2. Πρόσφατες έρευνες στην Ιαπωνία μετέτρεψαν ανθρώπινα κόπρανα σε... μπριζόλες. Οι επιστήμονες έψαξαν πιθανές πρακτικές χρήσεις για τα υπερβολικά απόβλητα και ανακάλυψαν ότι μπορούν αν απομονώσουν πρωτεΐνες από τα βακτήρια που υπάρχουν στα ανθρώπινα κόπρανα. Μαζί με λιπαρά και υδατάνθρακες, το αποτέλεσμα μπορεί να σερβιριστεί και να φέρνει σε ... κρέας.
3. Τούβλα που φτιάχτηκαν από ούρα μπορεί κάποια μέρα να μετατραπούν σε φθηνά οικοδομικά υλικά για σπίτια και άλλες κατασκευές. Οι επιστήμονες ανάμειξαν ούρα με σκόνη υδροξειδίου του ασβεστίου και στην συνέχεια τα συνδυάζουν με άμμο και βακτήρια. Έτσι μετατρέπονται σε ένα υλικό που μοιάζει με τσιμέντο. Τα τούβλα είναι αρκετά ισχυρά, περίπου τόσο ανθεκτικά όσο ο ασβεστόλιθος.
@ dezeen.com
4. Λουκάνικα από κόπρανα. Πως σας φαίνεται η ιδέα; Μόνο που δεν είναι απλά ιδέα, γιατί οι επιστήμονες ανακάλυψαν τρόπο να χρησιμοποιούν τα βακτήρια από τα κόπρανα των μωρών και να τα μετατρέπουν σε νόστιμα λουκάνικά. Τα μικρόβια ήδη χρησιμοποιούνται στην κατασκευή τυριών, μπύρας και λουκάνικων. Τα κόπρανα των μωρών είναι γεμάτα από μικρόβια που χρησιμοπούνται σε προβιοτικά φάρμακα.
5. Στην Ινδία, τα ούρα από αγελάδες χρησιμοποιύνται για θεραπευτικό σκοπό για 5.000 χρόνια. Μια ομάδα Ινδουιστών μάλιστα ισχυρίζονται πως τα ούρα αγελάδας προσφέρουν θεραπεία για 70 με 80 ανίατες ασθένειες, όπως ο διαβήτης. Ωστόσο οι ειδικοι αμφιβάλλουν για την επιτυχία τέτοιων θεραπειών, ειδικά όταν χρησιμοποιούνται για θεραπεία του καρκίνου.
@indiatimes.com
6. Μεγάλες εκτάσεις λιβαδιών στην Κολομβία και την Βενεζουέλα έχουν βαθιά κοιλώματα στο έδαφος, με τα αναχώματα να θεωρούνται μέχρι πρόσφατα αποτέλεσμα δραστηριότητας τερμιτών. Όμως οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως ήταν κατασκευασμένα από σωρούς κοπράνων σκουληκιών, τα οποία συγκεντρώθηκαν σε σημεία που τα σκουλήκια επισκέπτονταν για γενιές. Τα αναχώματα μπορούν μερικές φορές να φτάσουν τα 5 μέτρα σε διάμετρο.
7. Τα κόπρανα των μωρών, εκτός από λουκάνικα, μπορούν κάποια στιγμή να να οδηγήσουν στην κατασκευή προβιοτικών, που θα χρησιμοποιούνται για στομαχικές διαταραχές. Κάποιοι τύποι μικροοργανισμών στα κόπρανα του μωρού προάγουν την παραγωγή μορίων που ονομάζονται λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου, τα οποία σχετίζονται με ένα υγιές έντερο.
@etsy.com
8. Οι φάλαινες είναι μερικά από τα μεγαλύτερα πλάσματα στην γη και παράγουν τεράστιες ποσότητες ούρων και κοπράνων. Τα απόβλητά τους δίνουν θρεπτικά συστατικά σε μια τεράστια ποικιλία θαλάσσιων πλασμάτων. Όταν λοιπόν απελευθερώνουν ούρα ή κόπρανα, τρέφουν το φυτοπλαγκτόν που βρίσκεται κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας, το οποίο με την σειρά του παίζει μεγάλο ρόλο στην τροφική αλυσίδα των ωκεανών.