Τι θα αλλάξει με την αναθεώρηση του Συντάγματος;
Ποια άρθρα ζητούν να τροποποιηθούν
Δημοσίευση 15/3/2019 | 07:24
Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την καθιέρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας, την κατοχύρωση του πολιτικού όρκου, τα δημοψηφίσματα και την απλή αναλογική κινήθηκαν σε ρηχά νερά μεταξύ 151 και 156 θετικών ψήφων προσδίδοντας και στοιχεία ιδεολογικής ήττας για την πλειοψηφία. Να σημειωθεί ότι οι διατάξεις που λαμβάνουν από την παρούσα – προτείνουσα Βουλή λιγότερες από 180 θετικές ψήφους, θέλουν στην επόμενη την στήριξη των 3/5 της εθνικής αντιπροσωπείας για να αναθεωρηθεί το περιεχόμενό τους.
Από την άλλη πλευρά το Μέγαρο Μαξίμου εγκλωβίστηκε στην παγίδα που επιχείρησε να στήσει στην αντιπολίτευση για τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Τελικά το άρθρο 30 για την εκλογή του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα από τον λαό καταψηφίστηκε και από βουλευτές της πλειοψηφία με αποτέλεσμα να αποσυρθεί από την διαδικασία ενώ το άρθρο 32 για την αποσύνδεση της διάλυσης της Βουλής από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας εγκρίθηκε πανηγυρικά με 224 ψήφους. Αυτό σημαίνει ότι η επόμενη Βουλή μπορεί να αλλάξει το Σύνταγμα ώστε οι προεδρικές εκλογές του 2020 να μην αποτελέσουν εργαλείο της αντιπολίτευσης για πρόωρη πτώση της τότε κυβέρνησης.
Πιο αναλυτικά, από τις συνολικά 49 προτάσεις για την τροποποίηση 28 άρθρων του Συντάγματος οι 16 που αφορούν 11 άρθρα έλαβαν περισσότερες από 180 θετικές ψήφους και άρα παρέχεται μια σημαντική διευκόλυνση στην επόμενη κυβέρνηση για να τροποποιήσει το περιεχόμενό τους.
Αυτές έχουν ως εξής:
Αρ. 32 για την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής
Αρ. 62για τον περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας
Αρ 86 για τον περιορισμό των προνομιακών ρυθμίσεων για τις ποινικές ευθύνες των υπουργών
Αρ 101 για τον περιορισμό ίδρυσης ανεξάρτητων αρχών και του τρόπου επιλογής των μελών τους
Αρ 68 για το δικαίωμα της κοινοβουλευτικής μειοψηφίας ώστε με 120 θετικές ψήφους να μπορεί να συγκροτεί εξεταστικές επιτροπές
Αρ. 112, 113, 114, 115, 119 για κατάργηση μεταβατικών διατάξεων
Αρ 96 για το Δικαστικό Σώμα των Ενόπλων Δυνάμεων