5 θεωρίες συνωμοσίας που βγήκαν αληθινές
Λίγοι της πίστεψαν και δικαιώθηκαν
Δημοσίευση 20/3/2019 | 00:13
Οι περισσότερες θεωρίες συνωμοσίας είναι τραβηγμένες και δεν μπορούν να γίνουν πειστικές. Όμως όπως αναφέρει και η ταινία «Conspiracy Theory» με πρωταγωνιστές τους Mel Gibson και Julia Roberts, «μια και μόνο φορά αρκεί». Έστω και μια αν αποδειχθεί αληθινή, τότε όλες μπορούν να έχουν μια βάση αλήθειας.
Και όπως έχει αποδειχθεί, δεν ήταν μόνο μια η θεωρία συνωμοσίας που βγήκε αληθινή. Οι 5 παρακάτω, ύστερα από αρκετά χρόνια, επιβεβαιώθηκαν και οι λάτρεις τους μάλλον έτριβαν τα χέρια τους.
Το «Gaydar»
@nationalpost.com
Μπορεί να είναι αστικός μύθος και προσβλητική η αναφορά του, αλλά αυτό που έκαναν οι Καναδοί την δεκαετία του ’50, ήταν από τα άγραφα. Παρόλη την φήμη τους για την ανοιχτή σκέψη τους, πριν από 6 περίπου δεκαετίες, η κυβέρνηση προσέλαβε έναν καθηγητή πανεπιστημίου να φτιάξει το «Fruit Machine», ένα μηχάνημα που υποτίθεται ότι μπορούσε να εντοπίσει την διέγερση απέναντι στο ίδιο φύλο! Η συσκευή χρησιμοποιήθηκε για λιγότερο από μια δεκαετία, αλλά αρκετοί κρατικοί υπαλληλοι είχαν προλάβει να χάσουν τις δουλειές τους.
Το κρανίο του Χίτλερ
@theguardian.com
Για πολλές δεκαετίες οι περισσότεροι πίστευαν πως ο Χίτλερ αυτοκτόνησε. Οι θεωρίες συνωμοσίας όμως επέμεναν ότι δραπέτευσε και κρύφτηκε σε άγνωστο μέρος. Υποτίθεται ότι το κρανίο του Χίτλερ, το είχαν στην κατοχή τους οι Ρώσοι. Και για να σταματήσουν τις θεωρίες συνωμοσίας, έκαναν κάποια τεστ το 2009. Και αποδείχθηκε ότι αυτό το κρανίο δεν ήταν του Χίτλερ, αλλά ενός νεαρού άντρα. Οι λάτρεις των θεωριών συνωμοσίας θεώρησαν πως δικαιώθηκαν.
Ο Δαλάι Λάμα ήταν πράκτορας της CIA
@tibetanreview.net
Η θεωρία συνωμοσίας ήταν σαφής. Αλλά δεν υπήρχαν αποδείξεις. Σύμφωνα με τα αρχεία που έγιναν γνωστά αλλά και την παραδοχή της θιβετιανής κυβέρνησης το 1998, το Θιβέτ την δεκαετία του ’60 λάμβανε 1,7 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο από την CIA, για την χρηματοδότηση της αντίστασης κατά της Κίνας. Τα 180.000 δολάρια από αυτά πήγαιναν κατευθείαν στον Δαλάι Λάμα.
Η επίθεση του Βιετνάμ στον κόλπο του Τονκίνο
@history.com
Το 1964, ο πρόεδρος Λίντον Τζόνσον, επιβεβαίωσε δημοσίως πως οι ΗΠΑ δέχθηκαν επίθεση από το Βιετνάμ στον κόλπο του Τονκίνο, στην νότια Κίνα. Έτσι η πλειοψηφία του αμερικανικού λαού υποστήριξε την επίθεση στην ασιατική χώρα. Μόλις έναν χρόνο αργότερα, ο πρόεδρος παραδέχθηκε ότι δεν υπήρξε επίθεση, κάτι που επιβεβαιώθηκε το 2005, όταν τα έγγραφα αποκάλυψαν ότι δεν συνέβη ποτέ και πως «κατασκευάστηκε» για να δικαιολογήσει τον πόλεμο.
Οι εταιρείες τσιγάρων γνώριζαν ότι το κάπνισμα είναι θανατηφόρο
@fortune.com
Ήταν η δεκαετία του ’90, όταν κάποιες εταιρείες τσιγάρων παραδέχθηκαν ότι το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο και μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρο. Όπως αποδείχθηκε, η θεωρία συνωμοσίας υπήρχε από πολύ νωρίτερα, με τις εταιρείες να έχουν στα χέρια τους στοιχεία 4 δεκαετίες πριν. Με την χρηματοδότηση πολιτικών προσώπων, μπόρεσαν και «έθαψαν» τα στοιχεία, υποστηρίζοντας πως δεν ήταν σίγουρο ότι είχαν βάση. Το 2006 καταδικάστηκαν για συνωμοσία.