Ο Έλληνας που άλλαξε την εξέλιξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου
Η εφεύρεση του άλλαξε την εξέλιξη του πολέμου
Δημοσίευση 23/3/2019 | 00:13
Ο Παύλος Σαντορίνης ήταν Έλληνας καθηγητής του Ε. Μ. Πολυτεχνείου και ένας σπουδαίος σύγχρονος εφευρέτης. Γεννήθηκε τον Ιούνιο του 1893 στην Οδησσό της Ρωσίας και σπούδασε στην Ελβετία στο Πολυτεχνείο και Πανεπιστήμιο στη Ζυρίχη και έγινε διεθνώς γνωστός κατά τις παραμονές του Β΄ παγκοσμίου πολέμου για την προσπάθειά του σε πολλές επινοήσεις και κατασκευές.
Οι δύο σημαντικότερες από αυτές ήταν:
- Tο 1936 επινόησε και κατασκεύασε τον "ραδιοπυροσωλήνα", που 8 χρόνια αργότερα, το 1944 εφευρέθηκε από τους Αμερικανούς και που τον ονόμασαν τότε το "2ο μυστικό όπλο της Αμερικής".
- Επινόησε και κατασκεύασε πρώτος το "ελληνικό μικροκυματικό ραντάρ", εμβέλειας 150 km, και για το οποίο αργότερα ισχυρίσθηκε ότι απετέλεσε το πρώτο εκατοστομετρικό ραντάρ του κόσμου,
Το συγκεκριμένο ραντάρ έδινε τη δυνατότητα του εντοπισμού εχθρικών αεροσκαφών σε αρκετά μεγάλες αποστάσεις σε σχέση με του παλιότερου τύπου ραντάρ που είχαν εμβέλεια μόλις μερικά χιλιόμετρα και ήταν τεράστιες κατασκευές που εύκολα μπορούσαν τα αντίπαλα αεροσκάφη να χτυπήσουν.
Μια εφεύρεση που άλλαξε την εξέλιξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου καθώς την τεχνογνωσία διέθετε εκείνη την εποχή μόνο η Μ. Βρετανία καθώς το ΓΕΣ είχε παραδώσει με διαταγή του Μεταξά τα σχέδια για την κατασκευή του.
Έτσι οι συμμαχικές δυνάμεις είχαν ένα τεράστιο πλεονέκτημα στον εντοπισμό των εχθρικών αεροσκαφών και στην άμυνα τους σε σχέση με τις δυνάμεις του άξονα.
Αν και αρχικά το μικροκυματικό ραντάρ θεωρούνταν Αγγλική εφεύρεση, μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο ο Παύλος Σαντορίνης αναγνωρίστηκε ως εφευρέτης του και 'έλαβε πλείστα επιστημονικά Βραβεία μεταξύ των οποίων το Μετάλλιο Fermat της Ακαδημίας Επιστημών της Τουλούζης (1961), το Μετάλλιο Vermeil Ερευνών και Εφευρέσεων (Παρίσι 1968), το Μετάλλιο Vermeil της Προόδου (Παρίσι 1969) κ.ά.