E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έκτακτο επίδομα Πάσχα 250 ευρώ σχεδιάζει η κυβέρνηση

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Δημοσίευση 24/3/2019 | 17:31

Έκτακτο επίδομα Πάσχα 250 ευρώ σχεδιάζει η κυβέρνηση

Σχέδιο για τη χορήγηση ενός εφάπαξ ποσού ως επίδομα σε 3 εκατομμύρια συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους, ακόμα και αν δεν εκδοθούν οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας επεξεργάζονται τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας.

Σύμφωνα με τη Realnews, το επίδομα μπορεί να αντιστοιχεί στην καταβολή του κομμένου δώρου Πάσχα ή του επιδόματος αδείας και ανέρχεται σε 250 ευρώ για τους δημοσίους υπαλλήλους και 200 ευρώ για τους συνταξιούχους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.

Τα επιτελεία των δύο υπουργείων έχουν πιάσει χαρτί και μολύβι και υπολογίζουν το κόστος μιας τέτοιας απόφασης, η οποία αποτελεί κίνηση υψηλής πολιτικής σημασίας ενόψει εκλογικών αναμετρήσεων. Κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος επισημαίνει στην Realnews ότι η χορήγηση εξαρτάται από τις δυνατότητες της χώρας διευκρινίζοντας ότι ακόμη τα αναδρομικά ποσά δεν έχουν αμετάκλητα κριθεί.

«Δεν σχεδιάζουμε την πολιτική μας επειδή μας υποχρεώνουν τα δικαστήρια», λέει χαρακτηριστικά. Κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρουν ότι θα μπορούσε να αξιοποιηθεί προς αυτή την κατεύθυνση το υπό κατανομή κονδύλι συνολικού ποσού 658 εκατ. ευρώ που πιστοποιήθηκε πρόσφατα από το υπουργείο Οικονομικών, με τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Παραμένει ακόμα αδιευκρίνιστο το πώς θα κατανεμηθούν οι συγκεκριμένες δαπάνες με την Κομισιόν να έχει διατυπώσει στην τελευταία της έκθεση υπόνοιες για ενδεχόμενη χρήση τους στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Χωρίς να έχουν προσμετρηθεί στους υπολογισμούς των Ευρωπαίων για το εκτιμώμενο ύψος του φετινού πρωτογενούς πλεονάσματος. Το θέμα, πάντως, προβληματίζει τους εταίρους και γι’ αυτόν τον λόγο θα συζητηθεί τόσο στο Euro Working Group της προσεχούς Δευτέρας όσο και στο Eurogroup της 5ης Απριλίου, όπου θα ζητηθούν από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αξιοποίηση του κονδυλίου και το όποιο επίδομα.

Τελική απόφαση δεν έχει ακόμα ληφθεί, καθώς εκτός από ζήτημα πολιτικής βούλησης αναζητείται και ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος που θα επιτρέψει τη χορήγηση του ποσού, χωρίς να προκληθούν κλυδωνισμοί στον κρατικό προϋπολογισμό και χωρίς να υπάρξουν αναταράξεις στις σχέσεις με τους εταίρους. Επίσης, δεν έχει διευκρινιστεί εάν το επίδομα θα έχει μόνιμο ή προσωρινό χαρακτήρα. Άλλωστε, δεν υπάρχουν τα ταμειακά διαθέσιμα για την επαναφορά ακόμη και των κομμένων επιδομάτων.

Το κόστος της παροχής

Από την επεξεργασία που έχει γίνει, για την επιστροφή όλων των δώρων σε συνταξιούχους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και στους δημοσίους υπαλλήλους απαιτούνται περίπου 2,5 έως 2,8 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, για τα δώρα των συνταξιούχων απαιτούνται:

  • Για κύριες συντάξεις εως 1,5 δισ. ευρώ.
  • Για όσους λαμβάνουν και επικουρική σύνταξη έως 550 εκατ. ευρώ.
  • Για τους δημοσίους υπαλλήλους έως 700 εκατ. ευρώ.
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Στάθης Καλύβας μετά τις συγκεντρώσεις για τα Τέμπη: Αν η χώρα μπει σε περίοδο χάους, το κόστος θα είναι τεράστιο

Ελλάδα 28.02.2025
Τι έγραψε ο καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης

Ντόναλντ Τουσκ: «Αγαπητέ Ζελένσκι, φίλοι Ουκρανοί, δεν είστε μόνοι»

Κόσμος 28.02.2025
Ο Πολωνός πρωθυπουργός έσπευσε να στηρίξει τον Ουκρανό πρόεδρο μετά την επεισοδιακή συνάντηση που είχε με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο

Επεισοδιακή συνάντηση Τραμπ ‑ Ζελένσκι: «Ρισκάρεις με Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο»

Κόσμος 28.02.2025
Ο Τραμπ υποδέχτηκε τον Ουκρανό ομόλογό του δείχνοντας τον στους δημοσιογράφους και λέγοντας «κοιτάξτε, είναι ντυμένος σήμερα!»

Συνελήφθη η πιο καταζητούμενη γυναίκα της Ευρώπης: Η «βασίλισσα της κοκαΐνης» που είχε βιτρίνα μια φιλανθρωπική οργάνωση

Κόσμος 28.02.2025
Κατηγορείται για εμπλοκή σε κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών και παράνομου εμπορίου ζώων

Την Τρίτη η κηδεία του Αλέξη Κούγια: Θα ενταφιαστεί στο Α` Νεκροταφείο

Ελλάδα 28.02.2025
Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στις 12 το μεσημέρι στο Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης στη Βουλιαγμένη

Τρισάγιο στο Φανάρι από τον Βαρθολομαίο για τα θύματα των Τεμπών

Ελλάδα 28.02.2025
«Αυτό το βαρύτατο πένθος δεν αφορά μόνον στις οικογένειες των θυμάτων αλλά σε όλον τον Ελληνισμό