Ο Έλληνας που άλλαξε τον κόσμο και ελάχιστοι γνωρίζουν
Άλλαξε τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο
Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΡΔΑΡΗΣ Δημοσίευση 1/4/2019 | 00:09
To 1977 ήταν μια χρονιά σταθμός για την ιατρική αλλά και την μετέπειτα ζωή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.
Η μεταμόσχευση οργάνων, ξεκίνησε αρχικά σαν μια πειραματική διαδικασία ανάγκης όμως το 1977 με την βοήθεια ενός νέου φάρμακου κατάφερε να μετατραπεί τελικά σε έναν τεχνολογικά εξελιγμένο τρόπο θεραπείας.
Η κυκλοσπορίνη (ciclosporin) μία ισχυρή αvoσoκατασταλτική ουσία που αναστέλλει την ανάπτυξη των αvτιδράσεωv κυτταρικής μεσολάβησης με αποτέλεσμα το μόσχευμα να γίνεται πιο εύκολα δεκτό από το σώμα και να μην αποβάλλεται, ήταν η ανακάλυψη του Έλληνα καθηγητή Αλκιβιάδη Κωστάκη μαζί με τον Sιr Roy Calne. Μια ανακάλυψη που θεωρείται ως το κύριο ανοσοκατασταλτικό στις μεταμοσχεύσεις νεφρών, ήπατος, παγκρέατος, καρδιάς, πνευμόνων και μυελού των οστών σήμερα.
Ο καθηγητής Κωστάκης γεννήθηκε στη Μεθώνη το 1942 στα δύσκολα χρόνια της κατοχής. Όπως τα περισσότερα παιδιά της εποχής του, πέρασε παιδικά χρόνια με πολλές στερήσεις. Από τα τρυφερά του χρόνια, έδειξε έντονη έφεση στα γράμματα και οι βαθμοί του στο σχολείο πάντα άγγιζαν το άριστα. Εισήλθε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1960, όπου αποφοίτησε το 1966.
Μετά από σχεδόν μια δεκαετία εργασίας το 1975 κερδίζει μια διετή υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών για εξειδίκευση στις Μεταμοσχεύσεις Οργάνων και τη Χειρουργική του Ήπατος στο Addenbrook's Hospital του Πανεπιστημίου Cambridge.
Εκεί εστίασε το ενδιαφέρον του στην εφαρμογή ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων με αποτέλεσμα να αποδείξει την ανοσοκατασταλτική δράση ενός νέου μεταβολίτη, της κυκλοσπορίνης Α με την πραγματοποίηση μεταμόσχευσης καρδιάς σε επίμυες.
Αυτή η ανακάλυψη έφερε πραγματική επανάσταση στον τομέα της μεταμόσχευσης οργάνων και θεωρείται χρονιά ορόσημο για την ιατρική επιστήμη και εκατοντάδες χιλιάδων ασθενών σε όλο τον κόσμο.