Το να είναι κάποιος δάσκαλος δεν σπουδάζεται ακριβώς. Μπορεί κάποιος να έχει όλες τις γνώσεις αλλά από εκεί και πέρα χρειάζεται και το χάρισμα. Το χάρισμα να μπει μέσα σε μια τάξη και να μεταδώσει δυο πράγματα: γνώση και σεβασμό. Όντως αυτό δεν σπουδάζεται. Και επειδή το λειτούργημα αυτό πλέον δεν έχει την ίδια αίγλη που είχε παλαιότερα, καλό θα είναι οι ιστορίες ανθρώπων σαν αυτή του Peter Tabichi, πρέπει να τις γνωρίζουμε.
Ο Peter Tabichi είναι από την Κένυα. Είναι 36 ετών και διδάσκει μαθηματικά και φυσική σε ένα γυμνάσιο αγροτικής περιοχής. Πριν από περίπου δυο εβδομάδες, βραβεύτηκε ως ο καλύτερος δάσκαλος στον κόσμο. Και αυτό δεν έγινε καθόλου τυχαία. Άλλωστε, επιλέχθηκε μέσα από 10.000 υποψηφιότητες που προέρχονταν από 179 χώρες!
@youtube.com
Περισσότεροι από το 90% των μαθητών του προέρχονται από φτωχές οικογένειες. Το 1/3 των παιδιών είναι ορφανά ή έχουν μόνο έναν γονιό. Τα προβλήματά τους είναι πολλά. Ναρκωτικά, εφηβικές εγκυμοσύνες, αυτοκτονίες, ενώ πολλοί μαθητές παρατάνε το σχολείο νωρίς. Η αντιστοιχία μαθητών – καθηγητών είναι 58 προς ένα.
Ο Tabichi χαρίζει το 80% του μισθού του σε φτωχούς μαθητές, που δεν μπορούν να αγοράσουν ούτε την στολή. Ίδρυσε μια λέσχη ταλέντων και ανέπτυξε το επιστημονικό πρόγραμμα του σχολείου και βοηθά μαθητές σε έρευνες, που πλέον είναι τόσο καλές ώστε οι μαθητές του παίρνουν μέρος σε εθνικούς διαγωνισμούς.
Επισκέπτεται τα σπίτια μαθητών για να γνωρίσει από πρώτο χέρι όσα αντιμετωπίζουν οι μαθητές του και οι οικογένειές τους. Μέσα σε λίγα χρόνια, κατάφερε να διπλασιάσει τους μαθητές του σχολείου, όπως και τον συνολικό αριθμό των κοριτσιών.
Αυτός ο υπέροχος δάσκαλος και άνθρωπος τιμήθηκε λοιπόν με το «Varkey Foundation Global Teacher Prize 2019» και εκτός από το συμβολικό βραβείο, κέρδισε και ένα εκατομμύριο δολάρια. Τώρα, σίγουρα θα έχει μεγαλύτερη ευχέρεια για να βοηθήσει όσο πιο πολύ μπορεί, ακόμα περισσότερα παιδιά από την Κένυα.
@cbsnews.com
Στην ομιλία του ο Tabichi δήλωσε «Βρίσκομαι εδώ μόνο για τα επιτεύγματα των μαθητών μου. Αυτό το βραβείο τους δίνει μια ευκαιρία. Δηλώνει στον κόσμo, ότι μπορούν να κάνουν τα πάντα». O πρόεδρος της χώρας ανέφερε πως η ιστορία του Tabichi είναι η ιστορία της Αφρικής, «μιας νεαρής ηπείρου που σφίζει από ταλέντο».
Είναι η 5η χρονιά που απονέμεται το συγκεκριμένο βραβείο, που στόχο έχει να αναδείξει τον ζωτικό ρόλο που οι δάσκαλοι παίζουν για την κοινωνία. Πέρσι, το βραβείο είχε κερδίσει η Αγγλοκύπρια Άντρια Ζαφειράκου από το βορειοδυτικό Λονδίνο.