Το περιοδικό Rolling Stone τον κατέταξε στο No12 στην λίστα με τους κορυφαίους κιθαρίστες όλων των εποχών. Θέση που ίσως και να τον αδικεί λίγο. Αλλά για ένα άγνωστο όνομα στο ευρύ κοινό, πολύ γνωστό όμως σε όσους αγαπούν την blues, το ότι κατάφερε να φτάσει σε αυτή την θέση είναι κάτι το εντυπωσιακό από μόνο του. Γιατί εκτός των άλλων, ο Stevie Ray Vaughan «έφυγε» πολύ νωρίς από την ζωή και με τραγικό τρόπο...
Γεννήθηκε το 1954 στο Dallas του Texas. Έπιασε την πρώτη του κιθάρα όταν έκλεισε τα επτά του χρόνια. Και δεν την ξανάφησε ούτε στον ύπνο του. Τα ακούσματά του ήταν κυρίως blues κιθαρίστες, όπως ο Muddy Waters και ο Albert King, αλλά και rock κιθαρίστες, αφού λάτρευε των Jimi Hendrix. Τα ακούσματά του συνετέλεσαν σε τεράστιο βαθμό στην μουσική που επέλεξε στην μετέπειτα καριέρα του, ένα πάντρεμα, blues, jazz και rockabilly.
@guitarplayer.com
Η εμμονή του με την κιθάρα εκνεύρισε τους γονείς του, οι οποίοι του ζήτησαν να μην παίζει τόσο πολύ. Γι΄αυτό έφυγε από το σπίτι και έπλενε πιάτα σε ένα χαμπουργκεράδικο για να βγάζει το μεροκάματο. Ωστόσο δεν άντεξε πολύ. Ήθελε να παίζει μόνο μουσική και μπήκε στην πρώτη του μπάντα, όταν ήταν 15 ετών. Την επόμενη χρονιά έγινε μέλος του συγκροτήματος «Liberation» και εμφανίστηκε μαζί με τους ZZ Top. Είναι περιττό να πούμε πως ξεχώρισε από την αρχή και για αυτό την ίδια χρονιά έκανε την πρώτη του ηχογράφηση, με μια άλλη μπάντα, που λεγόταν «Cast of Thousands».
Άλλαξε πολλά συγκροτήματα μέχρι να κατασταλάξει. Και συνεχώς βελτιωνόταν ως κιθαρίστας. Για να φτάσει να γίνει αργότερα η έμπνευση για πολλούς από τους κιθαρίστες που ακολούθησαν. Το 1978 δημιούργησε τους «Double Trouble». Από εκεί άρχισε και η κατακόρυφη άνοδος. Μέχρι το θάνατό του, το συγκρότημα συνήθως λεγόταν Stevie Ray Vaughan and The Double Trouble. O Vaughan έγινε ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες για την «αναβίωση» της blues. Η άνεσή του, ο σκληρός ήχος και η μοναδική δεξιοτεχνία του δεν άφηνε κανέναν να γυρίσει το κεφάλι του αδιάφορα.
@guidelive.com
Μέχρι το 1983 είχε γίνει γνωστός σε κάθε γωνιά των ΗΠΑ ως ένας από τους πιο ικανούς βιρτουόζους κιθαρίστες της εποχής. Κάτι που επισφραγίστηκε και από το άλμπουμ «Texas Flood» την ίδια χρονιά. Ακολούθησαν ακόμα τρία επιτυχημένα άλμπουμ, με τον Stevie Ray Vaughan να κερδίζει αναγνώριση όχι μόνο από το κοινό του, που ήταν φανατικό, αλλά και από άλλους μεγάλους κιθαρίστες, όπως ο B.B. King και ο Eric Clapton.
Μέχρι που φτάσαμε στον Αύγουστο του 1990. Ο Stevie Ray Vaughan δεν είχε κλείσει ακόμα τα 36. Εκείνη την ημέρα είχε μια συναυλία στο Winconsin. Την προηγούμενη ημέρα είχε εκμυστηρευτεί σε άλλα μέλη της μπάντας, πως είδε ένα εφιάλτη. Είδε την κηδεία του, όπου μαζεύτηκαν χιλιάδες κόσμου. Παρόλο που ο εφιάλτης τον έκανε να νιώσει τρόμο, ταυτόχρονα είπε πως ένιωσε μια γαλήνη.
Μετά την συναυλία, συζήτησε με τον Eric Clapton το ενδεχόμενο να δώσουν μαζί μια σειρά συναυλιών. Ο tour manager του τελευταίου τους προειδοποίησε ότι ο καιρός θα χαλούσε και πως θα έπρεπε να επιβιβαστούν γρήγορα στα ελικόπτερα. Το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε Vaughan απογειώθηκε στη 1 μετά τα μεσάνυχτα, μέσα σε ομίχλη. Ο πιλότος όμως κράτησε το ελικόπτερο σε χαμηλότερο ύψος, με αποτέλεσμα να πέσει πάνω σε μια βουνοπλαγιά, μόλις ένα χιλιόμετρο μακριά από το σημείο απογείωσης.
Όλοι οι επιβάτες πέθαναν ακαριαία. Ο θάνατος του Vaughan βύθισε στο πένθος εκατομμύρια κόσμο. Το άλμπουμ «Family Style» που κυκλοφόρησε περίπου έναν μήνα αργότερα, έγινε το πιο εμπορικό άλμπουμ της καριέρας του.
Η κληρονομία του στην blues είναι τεράστια. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που τον θεωρούν τον καλύτερο κιθαρίστα της blues όλων των εποχών. Ο τραγικός του θάνατος λίγο πριν κλείσει τα 36 του, μας στέρησε νωρίς από έναν βιρτουόζο, από έναν άνθρωπο που αγάπησε όσο τίποτα άλλο την κιθάρα του και την μουσική.