Σοk στην παγκόσμια κοινή γνώμη προκάλεσε η φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα της Δευτέρας στην «Παναγία των Παρισιών», της «μητέρας των καθεδρικών ναών» γνωστής και ως Notre Dame de Paris, του μνημείου με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα της πρωτεύουσας της Γαλλίας.
Χτίστηκε τον 12ο αιώνα και έχει χαρακτηριστεί μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO. Έγινε γνωστό παγκοσμίως από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Βίκτορος Ουγκώ και φημίζεται για να ανάγλυφα gargoyles αλλά και για τα βιτρό παράθυρά του. Συνολικά 80 βασιλιάδες, 2 αυτοκράτορες, 5 δημοκρατίες και 2 Παγκόσμιοι Πόλεμοι έχουν περάσει επί των ημερών της.
Η UNESCO μετά την καταστροφή, υποσχέθηκε στενή συνεργασία με την γαλλική κυβέρνηση για την πλήρη αποκατάσταση του εμβληματικού ναού. Ας μάθουμε 5 πράγματα που θα έπρεπε να ξέρουμε για την Notre dame.
@wptv.com
Δεν είναι η πρώτη φορά που καταστρέφεται
Ο πάπας Αλέξανδρος ο Γ’, έβαλε τον πρώτο θεμέλιο λίθο στον ναό, το 1163. Ολοκληρώθηκε μετά από 182 χρόνια, το 1345. Καταστράφηκε ολοσχερώς κατά ην διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης και ανακαινίστηκε τον 19ο αιώνα, μέσα σε 23 χρόνια. Από την ανακαίνιση, προέκυψε ένα πανύψηλο κτίριο με πύργους ύψους 69 μέτρων και μήκος 128 μέτρα, που χωράει 9.000 άτομα.
Ο Κουασιμόδος υπήρξε
Σε αντίθεση με όσα πιστεύαμε τόσα χρόνια, ο καμπούρης της Παναγίας των Παρισίων, ήταν υπαρκτό πρόσωπο.
Το 1820, ο γλύπτης Χένρι Σίμπσον προσελήφθη για την αναστήλωση του ναού. Όπως και ο Ουγκώ, ήταν πολυγραφότατος, έχοντας απομνημονεύματα επτά τόμων. Σε αυτούς αναφέρεται σε έναν καμπούρη γλύπτη, ο οποίος δούλευε στο εργοτάξιο ενός από τα δυο νησάκι του Σηκουάνα, στο κέντρο του Παρισιού. Ο ίδιος καμπούρης γλύπτης αναφέρεται στα απομνημονεύματα του Ουγκώ, που ίσως τον ενέπνευσε να γράψει το μυθιστόρημα που τον καθιέρωσε στους µεγαλύτερους µυθιστοριογράφους του 19ου αιώνα.
Τα Gargoyles
@mymodernmet.com
Τα διάσημα πέτρινα αγάλματα δαίμονες, gargouilles όπως τα λένε οι Γάλλοι, δεν έχουν μόνο διακοσμητικό ρόλο, αλλά χρησιμεύουν και ως υδρορροές, προστατεύοντας έτσι τα τοιχώματα του καθεδρικού ναού από το νερό της βροχής.
Τα έργα τέχνης
Ο ναός της Παναγίας των Παρισίων έχει τρεις εισόδους, οι οποίες στολίζονται από περίτεχνα γλυπτά. Πάνω από τις πύλες βρίσκεται η στοά των βασιλιάδων της Ιουδαίας και του Ισραήλ, ενώ πάνω από τη κεντρική πύλη απεικονίζονται μεσαιωνικές τοιχογραφίες με την Δευτέρα Παρουσία του Χριστού, τον βίο της Παρθένου Μαρίας και εικόνες από τη ζωή της Αγίας Άννας. Τα γλυπτα των τυμπάνων και των αψίδων, με εξαίρεση εκείνα της κεντρικής πύλης, είναι όλα αυθεντικά και φτιάχτηκαν τον μεσαίωνα για να χρησιμεύσουν ως Βίβλος για τους αναλφάβητους.
Άξιος προσοχής είναι επίσης ο εσωτερικός διάκοσμος, με τα περίφημα Βιτρώ στα παράθυρα, ένα πανέμορφο παράδειγμα υαλογραφικής τέχνης. Αναμένεται η πλήρης κατάσβεση της καταστροφικής φωτιάς για να μάθουμε τι επέζησε απ’ όλα αυτά. Πάντως το ένα από τα δυο κωδωνοστάσια κατέρρευσε το βράδυ της Δευτέρας.
@apnews.com
Οι στέψεις
Ένα μεγάλο πρόγραμμα αποκατάστασης ξεκίνησε στον ναό, μετά την Γαλλική Επανάσταση, ενώ το 1871 κόντεψε να καεί από τους Κομμουνάρους, αλλά την γλίτωσε.
Κατά την διάρκεια της ζωής του, ο ναός της Notre dame de Paris φιλοξένησε πολλές επίσημες τελετές, όπως τις στέψεις του Ερρίκου του 6ου βασιλιά της Αγγλίας, της Μαρίας Α’ της Σκωτίας αλλά και του Αυτοκράτορα Ναπολέωντα
Βοναπάρτη, όταν πήρε το στέμμα για τον εαυτό του.