Μπαομπάμπ, είναι η κοινή ονομασία των δέντρων του γένους Αδανσονία που πήραν το όνομά τους από τον Γάλλο φυσιοδίφη Μισέλ Αντανσόν. Φτάνουν σε ύψος τα 5 έως 30 μέτρα, ενώ η περίμετρός τους φτάνει τα 7 έως 11 μέτρα, με τον κορμό να λέγεται ότι μπορεί να χωρέσει έως και 40 ανθρώπους.
Ευδοκιμεί στην Αφρική, την Μαδαγασκάρη και την Αυστραλία, όπου οι ντόπιοι αναφέρονται σε αυτό ως το «δέντρο της ζωής». Κι αυτό γιατί είναι μια σπάνια αποθήκη νερού, σκιάς αλλά και τροφής, με το φρούτο του να αποτελεί μια σούπερ τροφή για τον άνθρωπο. Τα φύλλα του αν βραστούν μπορούν να μετατραπούν σε παραδοσιακά φάρμακα, ενώ τα Μπαομπάμπ φτάνουν σε ηλικία τα 3.000 χρόνια.
@guardian.com
Όσο κι αν ακούγεται οξύμωρο, τα «δέντρα της ζωής» τον τελευταίο χρόνο πεθαίνουν και μάλιστα ξαφνικά. Πολλά από τα γηραιότερα δέντρα της Νοτίου Αφρικής, ηλικίας 1.100 με 2.500 ετών, φαίνεται πως φτάνουν στο τέλος τους, με τους μελετητές να πιστεύουν πως και αυτό, όπως και πολλά ακόμα, είναι μια συνέπεια της κλιματικής αλλαγής του πλανήτη.
Όπως αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό «Nature Plants», «Εννέα από τα δεκατρία γηραιότερα δέντρα πέθαναν, ή τουλάχιστον κάποια από τα παλαιότερα στελέχη τους κατέρρευσαν και πέθαναν, τα τελευταία 12 χρόνια». Κάτι που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ.
Από το 2005 μέχρι και το 2017, οι ερευνητές «χαρτογράφησαν» και χρονολόγησαν όλα τα γνωστά δέντρα Μπαομπαμπ της Αφρικής, που ξεπερνούσαν τα 60. Συγκεντρώνοντας πληροφορίες για την ηλικία, το πάχος, το μήκος κ.α., ανακάλυψαν πως τα γηραιότερα δέντρα πέθαναν κατά την διάρκεια της έρευνας. Όλα αυτά τα δέντρα βρίσκονταν στην Νότια Αφρική, την Ζάμπια, την Ζιμπάμπουε, την Ναμίμπια και την Μποτσουάνα.
@baomoi.com
Ανάμεσα στα εννέα που πέθαναν, ήταν και τέσσερα από τα μεγαλύτερα αφρικανικά Μπαομπάμπ. Οι συνθήκες του ξαφνικού θανάτου των Μπαομπάμπ δεν είναι συγκεκριμένες και χρειάζεται περισσότερη μελέτη από την ερευνητική ομάδα επιστημόνων από την Ρουμανία, την Νότια Αφρική και τις ΗΠΑ. Οι υποψίες δείχνουν όμως ακόμα μια μεγάλη απώλεια λόγω της κλιματικής αλλαγής...