Αφρικανική σκόνη από τη Λιβύη «πνίγει» όλη τη χώρα
Μέχρι πότε θα διαρκέσει
Δημοσίευση 24/4/2019 | 13:40
Λόγω της σκόνης η αισθητή άνοδος της θερμοκρασίας - Δείτε αναλυτικούς χάρτες από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών - Διαβάστε από πού προέρχεται το φαινόμενο
Το σκηνικό του καιρού για σήμερα Μεγάλη Τετάρτη 24 Απριλίου συνθέτει ένα «κοκτέιλ» από συννεφιά, βροχές και πολλή αφρικανική σκόνη που αναμένεται να διαρκέσει όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα.
Πολύ υψηλά ποσοστά συγκέντρωσης αφρικανικής σκόνης σε Αθήνα, δυτική Ελλάδα(Κέρκυρα-Καλαμάτα), βόρεια Ελλάδα(Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη), αλλά και στο Ηράκλειο της Κρήτης καταγράφουν οι προγνωστικοί χάρτες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Ο κατακόρυφος άξονας των διαγραμμάτων δείχνει το υψόμετρο σε μέτρα και ο οριζόντιος τη συγκέντρωση της σκόνης σε μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.
Η σκόνη ακολουθεί την πορεία των θερμών αερίων μαζών που κινούνται προς τα Βαλκάνια και δεν αναμιγνύονται με τις ψυχρές επιφανειακές, αλλά καθώς είναι ελαφρύτερες κινούνται σε μεγαλύτερο υψόμετρο.
Η δορυφορική εικόνα δείχνει τη σημαντική συγκέντρωση σκόνης πάνω από τη χώρα μας που προέρχεται από τη Λιβύη και θα συνεχίσει να μας επηρεάζει, σύμφωνα με τα προγνωστικά, μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο 27 Απριλίου 2019.
Από πού προέρχεται η σκόνη;
Με τη χρήση υπολογιστικών εργαλείων, τα οποία λαμβάνουν υπόψη την ατμοσφαιρική κυκλοφορία, εντοπίζονται οι πηγές προέλευσης της σκόνης που επηρεάζει τη χώρα μας.
Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν τα τελευταία 24ωρα στην περιοχή της Λιβύης, λόγω του συνδυασμού των χαμηλών πιέσεων στη Δυτική Μεσόγειο με τις υψηλές πιέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, οδηγεί στην ανύψωση μεγάλης ποσότητας σκόνης και μεταφορά της προς τη χώρα μας. Η καθίζηση της σκόνης τις επόμενες ώρες και φαινόμενα λασποβροχής θα μειώσουν εκ νέου την ορατότητα σήμερα Μεγάλη Τετάρτη 24 Απριλίου 2019 κυρίως στη Νότια Ελλάδα.
Στον xάρτη με αποχρώσεις του καφέ και του κόκκινου παρουσιάζεται η συγκέντρωση σκόνης στην ατμόσφαιρα το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης και με βέλη η διεύθυνση και ταχύτητα του ανέμου σε ύψος 10 μέτρων. Αυτή η ροή αερίων μαζών θα ευθύνεται και για την αισθητή άνοδο της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα παρότι η ηλιοφάνεια θα είναι περιορισμένη λόγω της σκόνης και των υψηλών νεφώσεων.