Το δημοσίευμα που γέννησε το Τέρας του Λόχνες
Έτσι δημιουργήθηκε ο διάσημος μύθος του
Δημοσίευση 3/5/2019 | 15:59
Ποιος δεν έχει ακούσει έστω και μια φορά στη ζώη του την διάσημη ιστορία για το μυστηριώδες Τέρας του Λοχ Νες που εδώ και αιώνες επιστήμονες και εξερευνητές αναζητούν αλλά δεν μπορούν να εντοπίσουν. Φαίνεται λοιπόν πως όλος αυτός ο μύθος δεν είναι τίποτα άλλο από το δημιούργημα ενός δημοσιεύματος της τοπικής εφημερίδας της περιοχής όπου λέγεται ότι κρύβεται το πλάσμα.
Πριν από σχεδόν έναν αιώνα (86 χρόνια), η Νέσι όπως είναι το όνομα του άγνωστου τέρατος στοίχειωσε τη λίμνη του Λόχνες στη Σκωτία, μαζί με τα υπόλοιπα απαίσια και φοβερά πλάσματα που κατοικούν εκεί εδώ και πολλούς αιώνες.
Όλα ξεκίνησαν μια ανοιξιάτικη ημέρα του Μαΐου, όταν η εφημερίδα Inverness Courier δημοσίευσε την τρομακτική μαρτυρία ενός ζευγαριού, το οποίο κατοικούσε κοντά στη λίμνη, αναφέροντας ότι οι σύντροφοι παρατήρησαν μια ασυνήθιστη αναταραχή στα νερά της, που πριν από λίγο ήταν εντελώς ήσυχα. Μάλιστα, στο δημοσίευμα περιγραφόταν χαρακτηριστικά ότι υπήρχε όγκος που πλατσούριζε εκεί και είχε μορφή όμοια με φάλαινας.
Δεν άργησαν πολύ να έρθουν στη δημοσιότητα και άλλες μαρτυρίες συγκεκριμένα ακόμα πέντε ανθρώπων που ισχυρίστηκαν ότι ήδαν το τέρας του Λοχ Νες. Η ιστορία του φυσικά έγινε πρωτοσέλιδο σε όλες τις εφημερίδες της Αγγλίας, ενώ πηγές αναφέρουν ότι τσίρκο έφτασε στο σημείο να προσφέρει αμοιβή 20.000 λιρών σε εκείνον που θα έπιανε το τέρας και θα το παρέδιδε ζωντανό.
Η ιστορία όμως φούντωσε ακόμη περισσότερο, όταν ένα δεύτερο ζευγάρι ισχυρίστηκε πως και εκείνο είδε το τέρας στη λίμνη.
Ενα χρόνο αργότερα, ο γυναικολόγος Robert Wilson θα δώσει στη δημοσιότητα μια φωτογραφία, στην οποία φαίνεται ξεκάθαρα ένα τέρας, με μορφή δεινόσαυρου, να ξεπροβάλει από το νερό. Η φωτογραφία της Νέσι, όπως ονομάστηκε το τέρας, έγινε γνωστή και ως η «φωτογραφία του χειρουργού». Αποτελεί μέχρι σήμερα την πιο δημοφιλή απεικόνιση του τέρατος που εμφανίζεται με μακρύ λαιμό και μικρό κεφάλι, έχοντας παρόμοια χαρακτηριστικά με ένα πλησιόσαυρο.
Photo Credits AP Photo
Χρόνια αργότερα, η αυθεντικότητα της φωτογραφίας αμφισβητήθηκε. Ο γιος του Wilson παραδέχτηκε μάλιστα την πλαστότητά της, η οποία αποδείχτηκε το 1994 από μια ομάδα ερευνητών.
Επιπλέον, ερασιτέχνες ερευνητές αναζητούσαν επί δεκαετίες ίχνη που να αποδεικνύουν την ύπαρξη του θρυλικού τέρατος του Λοχ Νες. Ως τα μέσα της δεκαετίας του ‘60, βρετανικά πανεπιστήμια επιχείρησαν να διεξάγουν έρευνες με χρήση υπερηχητικών μηχανημάτων στη λίμνη. Ομως, δεν κατάφεραν ποτέ να καταλήξουν σε κάτι χειροπιαστό.
Το 1975, μια νέα έρευνα κατέληξε σε μια θολή φωτογραφία από το βυθό της λίμνης που θεωρητικά αναπαριστούσε την φιγούρα ενός μεγάλου υδρόβιου ζώου. Αντίστοιχες έρευνες για το Τέρας του Λοχ Νες έγιναν τόσο τη δεκαετία του ‘80, όσο και τη δεκαετία του ‘90, όμως δεν προέκυψε ποτέ κανένα αποτέλεσμα.
Ο μύθος βέβαια καλά κρατεί και η μικρή παραλίμνια πόλη Ινβέρνες υποδέχεται κάθε χρόνο 400.000 επισκέπτες που φτάνουν στη Σκωτία με την ελπίδα να είναι εκείνοι που βρουν αποδείξεις για την ύπαρξη του Τέρατος του Λοχ Νες.