Τι χρώμα έχει το ηλιοβασίλεμα στον πλανήτη Αρη;
Και γιατί...
Δημοσίευση 9/5/2019 | 00:37
Η Γη και ο Άρης είναι σαν δυο κόσμοι τόσο ίδιοι και τόσο διαφορετικοί. Ο πλανήτης Άρης είναι ο «κόκκινος πλανήτης», ενώ η Γη είναι στο μεγαλύτερο μέρος της μπλε. Η Γη είναι γεμάτη από ζωή και νερό, ενώ ο Άρης είναι μια αχανής έρημος.
Στον πλανήτη Άρη λοιπόν ο ουρανός είναι κόκκινος. Και τα ηλιοβασιλέματα είναι μπλε! Ακριβώς το αντίστροφο από την γη, όπου ο ουρανός είναι γαλάζιος και τα ηλιοβασιλέματα έχουν κόκκινη ή πορτοκαλί απόχρωση.
Αυτό συμβαίνει γιατί το φως του Ηλίου διασκορπίζεται με βάση το τι βρίσκεται στην ατμόσφαιρα. Έχει διάφορα μήκη κύματος και τα μόρια ή τα σωματίδια σκόνης αλληλεπιδρούν με συγκεκριμένα από αυτά.
@seeker.com
Η ατμόσφαιρα στον πλανήτη Άρη είναι εξαιρετικά αραιή και η πίεση είναι ίση με το 1% της Γης. Αποτελείται κυρίως από διοξείδιο του άνθρακα και έχει πολύ σκόνη. Η σκόνη διασκορπά το κόκκινο φως ώστε ο ουρανός να έχει την κόκκινη απόχρωση του, ενώ αφήνει το μπλε φως να πέρασει. Στην Γη, γίνεται το αντίστροφο. Το μπλε φως αναπηδά στα μόρια του αέρα και δίνει στον ουρανό το γαλάζιο του χρώμα.
Στο ηλιοβασίλεμα, το φως ταξιδεύει σε μεγαλύτερη απόσταση οπότε διασκορπίζεται περισσότερο. Αυτό που μένει είναι το χρώμα που βλέπουμε εμείς. Στην Γη βλέπουμε το κοκκινωπό χρώμα, ενώ στον πλανήτη Άρη το μπλε.
Οι αποστολές στο Άρη έχουν καταγράψει αυτό το φαινόμενο. Το πιο περίεργο είναι πως μόνο η Γη και ο Άρης έχουν εμφανές ηλιοβασίλεμα, το οποίο μπορούμε να παρατηρήσουμε. Ο Ερμής δεν έχει ατμόσφαιρα και ο ήλιος εξαφανίζεται, με την θερμοκρασία να πέφτει απότομα από τους 427 βαθμούς Κελσίου στους -173. Η μέρα άλλωστε κρατά 58 μέρες. Στην Αφροδίτη ένα παχύ στρώμα από σύννεφα δεν αφήνει το φως να τα διαπεράσει.
Προς το παρόν λοιπόν, μόνο αυτά τα δυο παραδείγματα από την πιο ρομαντική ώρα της ημέρας έχουμε. Της Γης και του Άρη.