Η ιστορία της Άννα Μπολέυν που παντρεύτηκε τον Ερρίκο Η΄ της Αγγλίας έγινε τα τελευταία χρόνια αρκετά γνωστή χάρη στην τηλεοπτική σειρά Tudors, όμως η ιστορία της αδελφής της Μαρία Μπολέυν έχει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον και ας μην ήταν ποτέ το κεντρικό πρόσωπα στην ιστορία ή ακόμα και στην σειρά.
Η λιγότερο γνωστή αδελφή της βασίλισσας της Αγγλίας, Μαρία Μπολέυν ήταν "μαιτρέσα" της Βασιλικής Αυλής και του ίδιου του Ερρίκου του Η' πριν παντρευτεί την αδελφή της και συχνά χρησιμοποιούσε τη σeξουαλικότητά της για να κερδίζει την εύνοια των ισχυρών όχι μόνο στην Αγγλία αλλά και την Γαλλία.
Πριν γίνει μαιτρέσα του Βασιλιά της Αγγλίας η Μαρία είχε δεκάδες ερωτικές σχέσεις στην Γαλλική αυλή ακόμα και με τον ίδιο τον Βασιλιά Φραγκίσκο Α' της Γαλλίας. Μάλιστα ο Γάλλος Βασιλιάς είχε αναφερθεί σε εκείνη ως «Η Αγγλίδα φοράδα» («Τhe English Mare»), παρομοιάζοντας την ως θηλυκό άλογο για τις φορές που κλυδωνιζόταν πάνω της και ως "μια καταπληκτική πόpνη". Τελικά επέστρεψε στην Αγγλία το 1519 και "εισέβαλε" στην ερωτική ζωή της Βασιλικής Αυλής.
Βέβαια πρέπει να τονίσουμε ότι οι επιδόσεις τις δεν ήταν ο μοναδικός λόγος που κατάφερνε να σαγηνεύει τους άνδρες αφού της είχε δοθεί μια καλή μόρφωση, απαραίτητη για τις νεαρές κοπέλες της τάξης της. Έτσι είχε γνώση αριθμητικής, γραμματικής, ιστορίας, χορού, μουσικής αλλά και παιχνιδιών όπως σκάκι και χαρτιά. Διδάχτηκε, επίσης, τοξοβολία, ιππασία και κυνήγι.
Ο δεσμός της με τον Ερρίκο Η΄ δεν αναγνωρίστηκε ποτέ και δεν έλαχε τη φήμη, τον πλούτο και τη δύναμη που πολλές φορές αποκτούν οι αναγνωρισμένες ερωμένες άλλων βασιλέων για αυτό και πολλές φορές δεν την αποκαλούσαν ούτε καν μετρέσα αλλά ποpνη.
Το 1534, η Μαρία παντρεύτηκε κρυφά τον στρατιώτη Ουίλλιαμ Στάφορντ και όταν μαθεύτηκε η Άννα έγινε έξαλλη. Η οικογένεια Μπολέυν αποκήρυξε την Μαρία, πιθανόν γιατί παντρεύτηκε χωρίς την άδεια του Βασιλιά και λόγω της χαμηλότερης κοινωνικής τάξης του Ουίλλιαμ Στάφορντ.
Το ζευγάρι εξορίστηκε από την βασιλική αυλή. Η οικονομική κατάσταση της Μαρίας έφτασε σε απελπιστικό σημείο. H Άννα υποχώρησε τελικά και της έστειλε ένα χρυσό κύπελλο και χρήματα, αρνούμενη όμως να τη δεχτεί πάλι στη βασιλική αυλή.
Μετά τον θάνατο της αδελφής της και των γονιών της, η Μαρία κληρονόμησε μερική από την ιδιοκτησία στο Έσσεξ και φαίνεται να έζησε το υπόλοιπο της ζωής της που της απέμεινε στην αφάνεια αλλά με καλύτερα οικονομικά.