E-Daily

Ο Σκωτσέζος που σκέφτηκε αυτή την καθημερινή εφεύρεση στο μπάνιο του σπιτιού του

Σήμερα την χρησιμοποιούν δισεκατομμύρια άνθρωποι

13/5/2019 | 19:39

@bbc.com

Μια εφεύρεση την οποία χρησιμοποιούν καθημερινά δισεκατομμύρια άνθρωποι, προέκυψε ως ιδέα σε ένα μέρος του σπιτιού που ποτέ δεν θα πήγαινε το μυαλό μας. Το μπάνιο.

Ο Τζον Άντριαν Σέφερντ – Μπάρον γεννήθηκε το 1925 στην Ινδία, που τότε ακόμα ανήκε στην Βρετανική Αυτοκρατορία. Σπούδασε στην πατρίδα του την μεγάλη Βρετανία και συγκεκριμένα στο Εδιμβούργο και στο Κέιμπριτζ. Η ιστορία και τα οικονομικά ήταν τα αντικείμενα το σπουδών του, πριν υπηρετήσει στον στρατό ως αλεξιπτωτιστής.

Την δεκαετία του ’60, εργάστηκε σε μια τυπογραφική εταιρεία. Εκείνη την εποχή και ενώ βρισκόταν στο μπάνιο του σπιτιού του, του ήρθε μια μεγαλοφυής ιδέα που έμελλε να φέρει επανάσταση. Σκέφτηκε λοιπόν να κατασκευάσει ένα μηχάνημα ανάληψης χρημάτων. Την γνωστή σε όλους μας σήμερα Αυτόματη Ταμειολογιστική Μηχανή ή αλλιώς ATM.

http://madeupinbritain.uk/ATM

@madeupinbritain.uk

Η αρχική του ιδέα ήταν ο αυτόματος πωλητής σοκολάτας, αλλά σκέφτηκε να αντικαταστήσει την σοκολάτα με μετρητά. Η πρώτη τράπεζα που πείστηκε για την εφεύρεσή του ήταν η Barclays. Ο Σέφερντ – Μπάρον ήπιε ένα ποτήρι τζιν με τον τότε διευθύνων σύμβουλο της τράπεζας και υπέγραψαν την συμφωνία.

Το πρώτο ΑΤΜ τοποθετήθηκε στο Βόρειο Λονδίνο, στο τοπικό υποκατάστημα της Barclays, το 1967. Φυσικά, αρχικά δεν χρησιμοποιούνταν κάρτες αλλά ειδικές επιταγές εμποτισμένες με άνθρακα 14. Το μηχάνημα ανίχνευε την συγκεκριμένη ουσία και την ταύτιζε με έναν αριθμό ασφαλείας.

https://www.learning-history.com/john-shepherd-barron-inventor-atm/

@learning-history.com

Το μηχάνημα συνόδευε μια ακόμα «εφεύρεση» που σήμερα γνωρίζουμε όλοι. Κι αυτό ήταν ο κωδικός ασφαλείας, ή το PIN. O Σέφερντ – Μπάρον θέλησε να το κάνει εξαψήφιο. Όμως κατέληξε στα τέσσερα ψηφία. Πως; Η ιδέα προέκυψε από μια συζήτηση με την σύζυγό του σε ένα άλλο δωμάτιο του σπιτιού. Στην κουζίνα. Εκεί η γυναίκα του του είπε πως τα έξι είναι πολλά και πως θα πρέπει να είναι το πολύ τέσσερα για να μην τα ξεχνάει.

Η εφεύρεσή του έγινε καθημερινή για εκατομμύρια κόσμου. Και σιγά σιγά εξελίχθηκε. Ο Σέφερντ - Μπάρον έζησε για να δει μεγάλες αλλαγές της αρχικής του εφεύρεσης και πέθανε στα 85 του, στις 15 Μαΐου του 2010.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η πρώτη φωτογραφία που «ανέβηκε» στο διαδίκτυο

Stories 25.11.2024
Τι επίπτωση είχε στη ζωή του «δράστη»

Γιατί η Αμερική ξεμένει από... αυγά;

Stories 25.11.2024
Οι επιπτώσεις στην αγορά και τις τιμές

Πότε μπήκε το πρώτο φανάρι στους ελληνικούς δρόμους;

Stories 25.11.2024
Το χάος που επικρατούσε πριν την τοποθέτηση του φωτεινού σηματοδότη

Γιατί στο Μεσαίωνα οι καλλιτέχνες ζωγράφιζαν... κουνέλια δολοφόνους

Stories Χτες
Τα δολοφονικά κουνελάκια που υπάρχουν σε έργα του Μεσαίωνα και κανείς δεν τα προσέχει

Tι ήταν οι Δρόμοι των Νεκρών στην Ιρλανδία

Stories Χτες
Πού πάνε τα πνεύματα στη μετά θάνατον ζωή; Oι Ιρλανδοί ξέρουν

Γιατί οι Ιάπωνες θα έχουν το ίδιο επώνυμο το 2531

Stories Χτες
Τι προέβλεψε μελέτη για το 2531.

Όταν η Agatha Christe χάθηκε από προσώπου γης και μετά δε θυμόταν τίποτα

Πρόσωπα Χτες
Το καλύτερο βιβλίο της το έγραψε η ίδια η ζωή