Τι γίνεται αν δεν παρουσιαστείς στην εφορευτική επιτροπή
Τι ποινές προβλέπει ο νόμος
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 25/5/2019 | 19:47
Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση υπάρχει μια μερίδα ανθρώπων που αισθάνεται άτυχη. Είναι εκείνοι που κληρώνονται για να είναι μέλη εφορευτικής επιτροπής. Κι αυτό γιατί την Κυριακή των εκλογών κανείς δεν θέλει να περάσει όλο το βράδυ του μετρώντας ψηφοδέλτια και σταυρούς. Η συμμετοχή στις εφορευτικές επιτροπές δεν είναι κάτι το προαιρετικό. Είναι υποχρεωτικό και γι αυτό υπάρχουν και σχετικές ποινές για όσους είναι ανυπάκοοι.
Για τα μέλη εφορευτικών επιτροπών που δεν εμφανιστούν εφαρμόζεται η διάταξη της παρ.3 του άρθρου 118 του Προεδρικού Διατάγματος 96/2007 (πλέον ισχύει το αντίστοιχο ΠΔ 26/2012), με τίτλο «Ειδικά Εκλογικά αδικήματα δημοσίων οργάνων», ορίζεται, μεταξύ άλλων. Η διάταξη αναφέρει:
«Μέλη εφορευτικών επιτροπών που αμελούν ή δείχνουν απείθεια στην έγκαιρη εκπλήρωση των καθηκόντων που τους επιβάλλονται από τις διατάξεις του παρόντος... τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών μέχρι δύο χρόνια και με στέρηση των αξιωμάτων και θέσεων που προβλέπονται στο άρθρο 63 του Ποινικού Κώδικα, από έξι μήνες μέχρι δύο χρόνια».
Υπάρχει όμως και οι περίπτωση κάποιος να μην έχει ενημερωθεί και να το μάθει όταν πάει να ψηφίσει, με αποτέλεσμα να του ζητήσουν να μείνει. Στην περίπτωση που κάποιος αρνηθεί να παραμείνει μέχρι την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας και της καταμέτρησης καλείται η αστυνομία.
Ωστόσο προκειμένου κάποιος να μην αντιμετωπίσει τις συνέπειες που ορίζει ο νόμος σε περίπτωση μη παρουσίας θα πρέπει να προσκομίσει κάτι από τα παρακάτω:
- Χαρτί από δημόσιο νοσοκομείο, σε περίπτωση ασθένειας.
- Βεβαίωση από τον εργοδότη του ότι τον απασχολούσε κατά την ημέρα των εκλογών.
- Έγκυρο δικαιολογητικό που να αποδεικνύει το λόγο του κωλύματος του να παρουσιαστεί.