Η ποpνεία στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό είναι νόμιμη με την καταναγκαστική ποpνεία και τις δραστηριότητες που υποκινούν ανηλίκους ή προάγουν τρίτους να τιμωρούνται αυστηρά αν και ο νόμος δεν φαίνεται να επιβάλετέ στην πραγματικότητα.
Το νούμερο που φτάνει τον πληθυσμό ενός μικρού κράτους
Συνολικά στη χώρα καταγράφονται πάνω από 2,9 εκατομμύρια ιερόδοuλες, δηλαδή ο αντίστοιχος πληθυσμός ενός μικρού κράτους. Μάλιστα αντιστοιχούν περίπου 368 ιερόδοuλες ανά 10.000 κατοίκους.
Το νούμερο είναι τόσο μεγάλο που φέρνει στην πρώτη θέση παγκοσμίως την Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό με την δεύτερη και τρίτη θέση να καταλαμβάνουν η Ινδία με 660.000 ιερόδοuλες και η Βραζιλία με 550.000 αν και είναι κράτη με πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό.
Απο την αποικιοκρατία έως και σήμερα
Η νομοιμοποίηση της ποpνειας ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της αποικιοκρατίας και τα χρόνια που ακολούθησαν μετά την ανεξαρτησία με το Υπουργείο Υγείας να εκδίδει κάρτες που αναγνώριζαν επαγγελματίες του sεx και τους παρείχαν ιατρικούς ελέγχους υγείας. Ωστόσο, δυστυχώς το σύστημα εγκαταλείφθηκε στη δεκαετία του '80 και η κατάσταση κάθε χρόνο γίνεται όλο και πιο ανεξέλεγκτη με τους νόμους για τη δημόσια τάξη χρησιμοποιούνται μερικές φορές κατά των εργαζομένων.
Μάλιστα οι ιερόδοuλες του δρόμου αναφέρουν συχνά ότι παρενοχλούνται και εκβιάζονται ακόμα και από την ίδια την αστυνομία. Επιπλέον οι λόγοι που οι περισσότερες γυναίκες στρέφονται στην ποpνεία είναι η επισιτιστική ανασφάλεια και η ακραία φτώχεια δηλαδή μια επιλογή απελπισίας ανάμεσα στην διαβίωση και την εξαθλίωση.
Οι έμποροι μαζί με αξιωματούχους που εργάζονται σε πολυεθνικές και διεθνείς ΜΚΟ αποτελούν την πλειοψηφία των πελατών και η πληρωμή για τις υπηρεσίες ξεκινάει από $ 2 και μπορεί να φτάσει μέχρι τα $ 100 σε ελάχιστες περιπτώσεις αν και υπάρχουν περιπτώσεις που η πληρωμή γίνεται με τρόφιμα ή άλλα αγαθά.