Τι είναι οι incel άνδρες και πόσο επικίνδυνοι είναι για τις γυναίκες
Φόρουμ με μέλη τους έχουν απαγορευτεί από δημοφιλείς ιστότοπους
Δημοσίευση 13/6/2019 | 00:07
Οι Incels είναι μέλη μιας διαδικτυακής υποκουλτούρας που ορίζεται ως μη ικανή να βρει σeξουαλικό σύντροφο παρά την επιθυμία τους.
Ο όρος incel προκύπτει από το "involuntary celibate" που σημαίνει "ακούσια αποχή" με τα αυτο-αναγνωρισμένα ως incel άτομα να είναι σε μεγάλο ποσοστό ετεροφυλόφιλοι άνδρες συνήθως λευκού χρώματος που περιγράφουν την κατάσταση την οποία βιώνουν ως "inceldom".
Μερικές φορές χρησιμοποιείται εναλλακτικά ή παράλληλα ο όρος "love-shy" που περιγράφει εκείνους που έχουν έντονο κοινωνικό άγχος ή υπερβολική συστολή που τους εμποδίζει να βρουν σύντροφο η παρτενέρ.
Ιδεολογία
Οι συζητήσεις τους σε μικρά διαδικτυακά φόρουμ χαρακτηρίζονται συχνά από δυσαρέσκεια, μισανθρωπία, μειωμένη αυτοπεποίθηση, μισογυνισμό και συχνά εκφράζουν βία συναισθήματα κατά των σeξουαλικά ενεργών ατόμων. Μάλιστα η αμερικανική ΜΚΟ Southern Poverty Law Center περιγράφει την υποκουλτούρα ως "μέρος του οικοσυστήματος του εξτρεμιστικού ιστού" και την περιλαμβάνει στον κατάλογο ομάδων μίσους.
Η μισογυνιστική και μερικές φορές βίαιη ρητορική ορισμένων μελών των κοινοτήτων έχει οδηγήσει σε πολλές απαγορεύσεις από δημοφιλείς ιστότοπους. Παρόλα αυτά οι κοινότητες Incel εξακολουθούν να υπάρχουν σε πιο επιεικείς πλατφόρμες, όπως οι Voat, 4chan και σε μικρότερο βαθμό ακόμα και στο Reddit. Στον αντίποδα υπάρχουν επίσης πολλά φόρουμ με incels που αποδοκιμάζουν το μίσος.
Βίαια εγκλήματα
Η εξτρεμιστική μορφή της incel ιδεολογίας έχει ήδη εμπνεύσει τις δολοφονίες τουλάχιστον δεκαέξι ανθρώπων. Ο Elliot Rodger, το 2014 στην Καλιφόρνια, σκότωσε έξι και τραυμάτισε δεκατέσσερις ανθρώπους σε μια προσπάθεια να υποκινήσει έναν «πόλεμο κατά των γυναικών». Ο Alek Minassian σκότωσε δέκα ανθρώπους και τραυματίστηκε δεκαέξι ακόμα, στο Τορόντο τον Απρίλιο τού 2019, γράφοντας στο Facebook ότι η "Incel Rebellion έχει ήδη αρχίσει!". Στην ίδια λίστα μπορείτε επίσης να συμπεριλάβουμε τον Christopher Harper-Mercer, ο οποίος σκότωσε εννέα ανθρώπους το 2015 και άφησε πίσω του ένα μανιφέστο που επαινούσε τον Elliot Rodger.
Μάλιστα ο Rodger έχει λάβει εγκωμιαστικά σχόλια από αρκετά μέλη της κοινότητας όπως και ο δολοφόνος Stephen Paddock που ένιωθαν ότι ήταν ήρωας που στόχευε σε "normies". Επιπλέον μέλη της κοινότητας έγραφαν ότι ο Alek Minassian " θα μπορούσε να είναι ο επόμενος νέος άγιος μας".
Ο ψυχολόγος και ερευνητής James Cantor πιστεύει ότι τα συγκεκριμένα φόρουμ "όταν περιβάλλουν άλλα άτομα με παρόμοιες απογοητεύσεις, χάνουν το ίχνος της πραγματικότητας και οδηγούνται σε όλο και πιο ακραίες πεποιθήσεις".