Η Υπόθεση Προφιούμο αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο σeξουαλικό πολιτικό σκάνδαλο όλων των εποχών στην Ευρώπη που ξεκίνησε από μία σύντομη ερωτική σχέση το 1961 μεταξύ του Τζον Προφιούμο, υπουργού Πολέμου στην κυβέρνηση του Χάρολντ Μακμίλαν, και της 19χρονης Κριστίν Κίλερ.
Το ερωτικό-κατασκοπευτικό σκάνδαλό ήταν και παραμένει πρωτοφανές στα χρονικά της Ευρώπης στο οποίο συμμετείχαν ο υπουργός Πολέμου Τζον Προφιούμο, η ερωμένη του, Κριστίν Κίλερ, και ο εραστής της ερωμένης του, Γιεβγκένι Ιβανόφ, αξιωματικός του σοβιετικού Ναυτικού και στρατιωτικός ακόλουθος της σοβιετικής πρεσβείας και όλα αυτά στα χρόνια του ψυχρού πολέμου.
Η ιστορία
Ο Τζον Προφιούμο ήταν ένας μορφωμένος και αξιοσέβαστος πολιτικός των Συντηρητικών ενώ η Κριστίν Κίλερ χορεύτρια σε καμπαρέ.
Ο Προφιούμο και η Κίλερ γνωρίστηκαν το 1961 σε πάρτι στο Μπέρκσαϊρ και ο ίδιος επεδίωξε να την ξανασυναντήσει στο Λονδίνο με την βοήθεια του παραγωγού (και προαγωγού) Στίβεν Γουόρντ φυσικά με το αζημίωτο. Στη συνέχεια εξελίχθηκε ένα κρυφό ειδύλλιο το οποίο κράτησε μόνο λίγες εβδομάδες αλλά στοίχισε την πολιτική καριέρα του Προφιούμο διότι όπως αποδείχθηκε, τη συγκεκριμένη περίοδο η Κίλερ είχε παράλληλη σχέση με τον Ιβανόφ.
Ο τύπος τον κατηγόρησε για εσχάτη προδοσία, με τις εφημερίδες να αναρωτιούνται πόσα μυστικά κατέληξαν στη Μόσχα μέσω της Κίλερ. Ο Προφιούμο μάλιστα δεν είχε ιδέα για τη δεύτερη σχέση της Κίλερ την οποία έμαθε από τον τύπο.
Την άνοιξη του 1963, ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων, αρνήθηκε ότι είχε σχέση με την Κίλερ όμως μετά από φοβερές πιέσεις της αντιπολίτευσης αλλά και της κοινής γνώμης παραδέχθηκε ότι είχε πει ψέματα και παραιτήθηκε.
Η κατάληξη
Ο Ιβανόφ ανακλήθηκε στη Μόσχα και ο Στίβεν Γουόρντ οδηγήθηκε σε δίκη με την κατηγορία των εσόδων από ανήθικες δραστηριότητες.
Η κυβέρνηση διέταξε τη διεξαγωγή επίσημης έρευνας για την υπόθεση Προφιούμο, η οποία ανατέθηκε στον Λόρδο Ντένινγκ που απεφάνθη ότι δεν υπήρξε καμία παραβίαση της εθνικής ασφάλειας.
Η πολιτική καριέρα του Προφιούμο τερματίστηκε και ο ίδιος αφιέρωσε το υπόλοιπο της ζωής του σε φιλανθρωπικά έργα προσπαθώντας να διορθώσει τη δημόσια εικόνα του. Το 2003 η βασίλισσα Ελισάβετ τον τίμησε για το έργο του, 3 χρόνια αργότερα στις 9 Μαρτίου του 2006 πέθανε.
Η Κίλερ κρίθηκε ένοχη για ψευδορκία και εξέτισε ποινή φυλάκισης εννέα μηνών. Αν και προσπάθησε να κάνει καριέρα στον κινηματογράφο, δεν τα κατάφερε. Η μεγαλύτερη επιτυχία της, ήταν η συμμετοχή στο βίντεο κλιπ του Μπράιαν Φέρι Kiss and tell.
Το σκάνδαλο Προφιούμο προκάλεσε παγκόσμιος θόρυβο και πήρε μεγάλεσ διαστάσεις ακόμα και στην Ελλάδα. Μάλιστα στη διαφήμιση της ελληνικής κινηματογραφικής ταινίας Ο δρόμος με τα κόκκινα φώτα αναγραφόταν "Πόσες Κριστίν Κήλερ υπάρχουν στην Αθήνα;"