E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η ιστορία της Καρόλα Ράκετε που μπήκε στη Λαμπεντούζα με μετανάστες και συνελήφθη

Η πορεία της 31χρονης Γερμανίδας

Δημοσίευση 30/6/2019 | 13:24

Η ιστορία της Καρόλα Ράκετε που μπήκε στη Λαμπεντούζα με μετανάστες και συνελήφθη

Οι συνέπειες ήταν άμεσες για την Καρόλα Ράκετε, τη Γερμανίδα πλοίαρχο του Sea-Watch, που έσπασε τον αποκλεισμό του Ματέο Σαλβίνι στα ιταλικά χωρικά ύδατα και μπήκε στο λιμάνι της Λαμπεντούζα μεταφέροντας σαράντα ανθρώπους.

«Αποφάσισα να μπω στο λιμάνι. Γνωρίζω τι διακινδυνεύω, όμως οι δυνάμεις των 42 ναυαγών φθάνουν στο έσχατο σημείο τους κι εγώ θα τους μεταφέρω κάπου ασφαλώς» δήλωσε πριν λίγες ημέρες, αποφασίζοντας να μεταφέρει στη στεριά τους 40 μετανάστες που παραμένουν αποκλεισμένοι στο πλοίο για πάνω από δύο εβδομάδες.

Όπως κι έκανε χθες τα ξημερώματα.

«Basta [Φτάνει]! Αυτή τη στιγμή το SeaWatch3 εισέρχεται στο λιμάνι της Λαμπεντούζα», τόνισε με tweet η ΜΚΟ καθώς το σκάφος προσέγγιζε σήμερα το λιμάνι. «Έχουν περάσει σχεδόν 60 ώρες από τότε που κηρύξαμε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Κανείς δεν άκουσε. Κανείς δεν πήρε ευθύνη. Για ακόμη μια φορά εξαρτάται από εμάς, από την Ρακέτε και το πλήρωμά της να μεταφέρουν τους 40 ανθρώπους στην ασφάλεια» πρόσθεσε η Sea-Watch .

Μετά τον ελλιμενισμό, η ιταλική αστυνομία τη συνέλαβε, ενώ οι μετανάστες παραμένουν στο σκάφος.

Στα πλάνα της κρατικής τηλεόρασης RAI η νεαρή Κάρολα Ρακέτε φαίνεται να μεταφέρεται από τις αστυνομικές δυνάμεις. Η RAI τόνισε ότι συνελήφθη γιατί «προέβαλε αντίσταση σε ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού». Πρόσθεσε ότι βρίσκεται αντιμέτωπη με ποινή έως και δέκα χρόνια κάθειρξη.

Το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA μετέδωσε ότι ένα σκάφος των ιταλικών τελωνειακών αρχών με αλλεπάλληλες προσπάθειες επιχείρησε να αποτρέψει τον ελλιμενισμό του Sea Watch, αλλά αναγκάστηκε να φύγει από την μέση ώστε να μην παγιδευτεί σε προβλήτα.

Στις 12 Ιουνίου, το πλοίο είχε περισυλλέξει 53 μετανάστες ανοικτά των ακτών της Λιβύης και παρέμενε έκτοτε σε διεθνή ύδατα. Δεκατρείς μετανάστες έχουν απομακρυνθεί από το σκάφος από την ιταλική ακτοφυλακή για λόγους υγείας και αποβιβάστηκαν στην Λαμπεντούζα.

Ποια είναι η Καρόλα Ράκετε

Εδώ και επτά χρόνια εργάζεται αδιαλείπτως στο τιμόνι ερευνητικών και εμπορικών πλοίων, τα τρία τελευταία στο Sea Watch 3.

Προτού γίνει κυβερνήτης του Sea Watch 3, η Ράκετε σπούδασε τέσσερις γλώσσες, πήρε δίπλωμα στην Περιβαλλοντική Προστασία στο Edge Hill University στο Λάνκασαϊρ της Αγγλίας, με μία διπλωματική για τα άλμπατρος και για μία πενταετία έκανε τον περίπλου της Βόρειας Θάλασσας. Στα 23 βρισκόταν πάνω σε παγοθραυστικό στον Αρκτικό Κύκλο και χρημάτισε πλοηγός στο σκάφος ενός από τα μεγαλύτερα γερμανικά ωκεανογραφικά ιδρύματα, το Alfred Wegener Institute. Δύο χρόνια αργότερα ήταν δεύτερος πλοίαρχος στο Ocean Diamond σε άλλη μία πολική αποστολή.

Πριν από τέσσερα χρόνια, η 27χρονη Ράκετε ανέλαβε το Arctic Sunrise της Greenpeace, ενώ λίγο αργότερα κυβερνούσε μικρά σκάφη που μετέφεραν τουρίστες στα νησιά Σβάλμπαρντ στον Αρκτικό Παγετώνα. Εργάσθηκε επίσης στον στόλο του British Atlantic Survey και το 2018 έκανε τον περίπλου των παγωμένων νερών στο Αρχιπέλαγος της Γης του Φραγκίσκου Ιωσήφ.

Εκτός από την εμπειρία της στην εμπορική ναυτιλία, η Ράκετε προσέφερε τις ναυτικές της γνώσεις και της ικανότητες ως εθελόντρια και από το 2016 έχει αναλάβει το Sea Watch 3. Από τις 14 Ιουνίου έχει καθηλωθεί στα ανοικτά της Λαμπεντούζα, μεταφέροντας μετανάστες από τη Λιβύη, που διασώθηκαν στη μέση του πελάγους.

Η Ράκετε έχει προσφύγει επίσης στο Δικαστήριο του Στρασβούργου, επικαλούμενο το Άρθρο 2 για το δικαίωμα στη ζωή και το Άρθρο 3 για την απαγόρευση της απάνθρωπης και υποτιμητικής μεταχείρισης της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών. Όμως το δικαστήριο αποφάσισε στις 25 Ιουνίου να μη δώσει συνέχεια στα αιτήματα για την αποβίβαση των μεταναστών του Sea Watch 3, καλώντας όμως τις ιταλικές αρχές να συνεχίσουν να προσφέρουν βοήθεια σε ανθρώπους που βρίσκονται σε δυσκολίες πάνω σε σκάφη και είναι ευάλωτα λόγω ηλικίας και κατάστασης της υγείας τους. Μολαταύτα, παρά και την απόφαση του Δικαστηρίου του Στρασβούργου, η κυβερνήτης Ράκετε αποφάσισε να αψηφήσει τα θέσφατα και να διαπλεύσει τα όρια της ιταλικής επικράτειας.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η πρώτη φωτογραφία που «ανέβηκε» στο διαδίκτυο

Stories 25.11.2024
Τι επίπτωση είχε στη ζωή του «δράστη»

Γιατί η Αμερική ξεμένει από... αυγά;

Stories 25.11.2024
Οι επιπτώσεις στην αγορά και τις τιμές

Πότε μπήκε το πρώτο φανάρι στους ελληνικούς δρόμους;

Stories 25.11.2024
Το χάος που επικρατούσε πριν την τοποθέτηση του φωτεινού σηματοδότη

Γιατί στο Μεσαίωνα οι καλλιτέχνες ζωγράφιζαν... κουνέλια δολοφόνους

Stories Χτες
Τα δολοφονικά κουνελάκια που υπάρχουν σε έργα του Μεσαίωνα και κανείς δεν τα προσέχει

Tι ήταν οι Δρόμοι των Νεκρών στην Ιρλανδία

Stories Χτες
Πού πάνε τα πνεύματα στη μετά θάνατον ζωή; Oι Ιρλανδοί ξέρουν

Γιατί οι Ιάπωνες θα έχουν το ίδιο επώνυμο το 2531

Stories Χτες
Τι προέβλεψε μελέτη για το 2531.

Όταν η Agatha Christe χάθηκε από προσώπου γης και μετά δε θυμόταν τίποτα

Πρόσωπα Χτες
Το καλύτερο βιβλίο της το έγραψε η ίδια η ζωή