Το δηλητήριο που μπορεί να σταματήσει μια από τις πιο φονικές ασθένειες
Μπορεί να την περιορίσει αποτελεσματικά πριν πάρει διαστάσεις επιδημίας
Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΡΔΑΡΗΣ Δημοσίευση 16/7/2019 | 01:33
Οι ερευνητές έχουν αναπτύξει ένα νέο όπλο στην καταπολέμηση της ελονοσίας - ένα γενετικά τροποποιημένο μύκητα που βρίσκεται στο δηλητήριο της αυστραλιανής αράχνης.
Η ελονοσία είναι μια παρασιτική ασθένεια που μεταδίδεται από το δάγκωμα των θηλυκών κουνουπιών Anopheles. Υπολογίζεται ότι 435.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ελονοσία και τα στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας δείχνουν ότι η ελονοσία επιστρέφει, με 219 εκατομμύρια περιπτώσεις το 2017, έναντι 217 εκατομμυρίων το 2016.
Οι δοκιμές στη Μπουρκίνα Φάσο - μια χώρα με υψηλό βαθμό επικράτησης της ελονοσίας - έδειξαν ότι ένας μύκητας, ενισχυμένος από το γονίδιο της αυστραλιανής αράχνης Blue Mountains, σκότωσε μεγάλο αριθμό κουνουπιών που φέρουν την ελονοσία.
Μάλιστα κατά τη διάρκεια των δοκιμών, οι ερευνητές ανέφεραν κατά 99% κατάρρευση των πληθυσμών των κουνουπιών. Οι δοκιμές, οι οποίες έλαβαν χώρα σε ένα οικοσύστημα που κατασκευάστηκε με σκοπό τον εντοπισμό κουνουπιών, διαπίστωσαν ότι τα κουνούπια που εκτέθηκαν στην τοξίνη πέθαναν ταχύτερα από τα μη εκτεθειμένα έντομα.
Ο Brian Lovett, συγγραφέας της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science, δήλωσε στο CNN: "Χρησιμοποιώντας αυτή την τεχνολογία και εφαρμόζοντας την στοχεύοντας τα κουνούπια που έρχονται σε λαϊκές κατοικίες έχουμε πολύ μεγάλο αντίκτυπο στους πληθυσμούς των κουνουπιών και ως εκ τούτου αντίκτυπο στην μετάδοση της νόσου."
Η μέθοδος που προτείνουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Maryland έχει σχεδιαστεί για να είναι φτηνή και εύκολη στην εφαρμογή, χρησιμοποιώντας μόνο τον μύκητα, το ύφασμα και το τοπικά παραγόμενο σησαμέλαιο.
«Ψάχναμε για ένα τρόπο πολύ φτηνό και εύκολο», δήλωσε ο Raymond St. Leger από το Πανεπιστήμιο του Maryland, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.
Τα περισσότερα κρούσματα και θάνατοι από την ελονοσία εμφανίζονται στην υποσαχάρια Αφρική, αλλά και στην Νοτιοανατολική Ασία, την Ανατολική Μεσόγειο, το Δυτικό Ειρηνικό και την Αμερική.